Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:36 07 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment la Constanţa Învăţământul dual, parte a soluţiei problemelor pieţei de muncă din viitor (galerie foto)

ro

24 Jul, 2019 14:36 1264 Marime text
În aceste momente, la Biblioteca Colorată Tomis HUB din incinta Tomis Mall Constanța, are loc o conferinţă cu tema "Învățământul Profesional în Sistem Dual - o soluție la criza muncitorilor calificați din țara noastră".

Aceasta este o primă Conferinţă Regională care îşi propune să promoveze în rândul elevilor, părinţilor şi agenţilor economici sistemul de învăţământ profesional care presupune învăţarea unei meserii şi asigurarea unui loc de muncă la finalul cursurilor de specialitate.

Evenimentul, organizat de Comitetul Județean al Părinților Constanţa și Școala fără Șomeri cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța si Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură, vine în întâmpinarea agenților economici care au nevoie de muncitori calificați, prin implicarea în programe de școală profesională în sistem dual. Primăria Municipiului Constanţa susţine sistemul de învăţământ dual. Fie că vorbim despre zidari, patiseri sau lăcătuşi, toate aceste meserii sunt deja la mare căutare, iar perspectiva ne arată că vor fi din ce în ce mai solicitate.

Invitatul special al acestei conferințe este Cornel Bertea Hanganu, fondatorul și președintele Școlii Fără Șomeri, un concept unic în România care a dus performanță în școala profesională în sistem dual prin înființarea a peste 100 de clase în sistem dual în ultimii 2 ani cu agenți economici ce și-au dorit să se implice în pregătirea forței de muncă bine calificată.

Printre cei prezenţi se numără subprefectul Şenol Ali, consilerul primaului Decebal Făgădău, Mihai Petre, vicepreşedintele comitetului judeţean al părinţilor Constanţa Ciprian Lepădatu, inspector general şcolar al Constanţa Gabriela Bucovală, vicepreşedinte al federaţiei naţională a asociaţiilor de părinţi Eugen Ilie şi reprezentanţi ai CCINA Constanţa.

"Când vorbim de dual, vorbim de parteneri. Este administraţia publică locală, şcoala, agentul economic, elevii şi părinţii lor. Învăţământul dual cuprinde curriculumul general şi practica profesională productivă. Se pot înscrie absolvenţii clasei a 8-a şi tinerii până la 26 de ani. Elevii au ore de practică - 200 de ore timp de 3 ani. Ei primesc o bursă de 200 de lei de la stat şi 200 de lei de la companie pe lună. Iar la abaolvire, elevii au asigurat un loc de muncă", spune Ciprian Lepădatu, vicepreşedintele comitetului judeţean al părinţilor Constanţa.

Obiectivul învăţământului dual este rezolvarea necesităţilor ocupării locurilor de muncă.

Ti-a placut articolul?

Comentarii