Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:52 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adrian Cioroianu „Nu există fericire mai mare decât să ajungi să trăiești din ceea ce-ți place să faci”

ro

28 May, 2022 00:00 2204 Marime text
  • Dialoguri incitante între tinerii constănțeni și istoricul Adrian Cioroianu
 
Adrian Cioroianu, prestigios istoric și profesor universitar, fost ambasador al României pe lângă UNESCO și autor al unor volume care au pus istoria într-o lumină specială, făcând-o accesibilă și captivantă, a fost, zilele trecute, oaspete al studenților și elevilor constănțeni.
Mai întâi, am putut asista la o masă rotundă, în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, organizată în colaborare cu Universitatea „Ovidius” și unde Adrian Cioroianu a stat de vorbă cu prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici, pe marginea volumului „A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român 1921-1924. Pentru o istorie dezinhibată a viitorului luminos”, apărut anul trecut la editura Polirom.

Cartea, al cărei editor este Adrian Cioroianu, include studiile unei serii de istorici, cercetători din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Apoi, tot în aula bibliotecii constănțene, a avut loc un interesant dialog cu liceenii, care au umplut sala și au pus întrebări istețe și incitante. Dialogul a fost prefațat de Angelo Mitchievici, directorul BJC și gazda evenimentului, precum și de Magdalena Iacob, reprezentanta Inspectoratului Școlar Județean Constanța.
În debutul intervenției sale, invitatul a vorbit despre anii săi de copilărie și adolescență, despre perioada petrecută, în anii ’80, la Liceul de filologie-istorie din Craiova, realizând o paralelă între generațiile trecute și cea prezentă, cu o perspectivă proaspătă asupra decalajului între generații și o explicație a felului în care istoria te ajută să privești realitatea cu o notă de înțelegere și detașare.
S-a discutat despre istoria ca știință sau artă, despre monarhie, despre anii vechiului regim, despre aspecte ale politicii mondiale sau modul în care marile puteri au influențat dintotdeauna destinul țărilor mai mici.
Discursul fermecător, neconvențional, adaptat publicului format din adolescenți, a cucerit audiența și a transmis din pasiunea și dedicarea invitatului. „Nu există fericire mai mare decât să ajungi să trăiești din ceea ce-ți place să faci”, a spus Cioroianu, considerându-se un om norocos, datorită faptului că a făcut dintotdeauna lucruri conexe cu istoria și cu bucuria de a povesti.
 
 
Citește și:
LIVE TEXT Masă rotundă cu prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, găzduită de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii