Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:36 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A patra ediție a proiectului cultural „Arderi Arhaice/Arderi Experimentale” (galerie foto)

ro

27 Jul, 2020 00:00 3259 Marime text

Organizat de Consiliul Județean Constanța prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, inițiat de secția Ceramică, proiectul cultural „Arderi Arhaice/Arderi Experimentale” coordonat de profesor Florentin Sîrbu, a ajuns la cea de-a patra ediție.


Desfășurat încă din 2017 la Muzeul de Istorie și Arheologie „Callatis” din Mangalia împreună cu elevii clasei de ceramică, proiectul care a avut mare succes la public, este un experiment ce urmărește reconstituirea fluxului tehnologic (construcție, decor, ardere, pasta ceramică) al unei arderi a vaselor din lut. Astfel după succesul sesiunilor anterioare al proiectului desfășurat doi ani la rând în Mangalia (2017 și 2018), experimentul a avut loc și la Constanța în luna mai a anului 2019 la Uniunea Artiștilor Plastici Constanța, dar și în cadrul proiectului cultural artistic Sărbătoarea Tradițiilor și Meșteșugurilor Dobrogene 2019 desfășurat la Pavilionul Expozițional Constanța.


Astfel, ediția cu numărul patru a reunit din nou elevi din clasa de ceramică în cadrul Uniunii Artiștilor Plastici din Constanța, care alături de coordonatorul proiectului, prof. Florentin Sîrbu și totodată președinte al Uniunii Artiștilor Plastici - Filiala Constanța 1, au experimentat procesul de reconstituire al unei arderi arhaice. Un pas important în evoluţia meşteşugului ceramic îl constituie momentul când olarii au observat că, în funcţie de modul cum se conduce o ardere, vasele obţinute pot avea nuanţe diferite, prin aceasta realizându-se cele două tipuri de ardere (oxidantă şi reducătoare), care au ca finalitate doar un aspect diferit al vaselor, fără afectarea calităţii acestora.
Cuptoarele prezintă o serie de avantaje spre deosebire de vatra simplă, concretizate prin reducerea efectelor condiţiilor atmosferice, posibilitatea obţinerii unei temperaturi înalte şi menţinerea ei o perioadă mai lungă de timp, urmată de o răcire lentă, care are ca rezultat o mărire a calităţii ceramicii”, a declarat Florentin Sîrbu.
Organizatorii au luat toate măsurile necesare protecției participanților privind răspândirea virusului Sars-Cov 2
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii