Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:44 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A 85-a aniversare Emel Emin, poeta stabilită la Constanța de peste jumătate de veac

ro

11 Dec, 2023 17:00 1038 Marime text
Foto: Uniunea Scriitorilor
  • Emel Emin a venit pe lume într-o zi de 12 decembrie 1938
  • După ce s-a măritat, în anul 1967, Emel Emin a venit la Constanța, unde a activat ca profesoară
  • Din anul 2000, Emel Emin face parte din Uniunea Scriitorilor din România, filiala Dobrogea
 
Emel Emin a venit pe lume într-o zi de 12 decembrie 1938. Ea s-a născut în Bazargic, fosta reședință a județului Caliacra, din Dobrogea. Astăzi, orașul este cunoscut sub numele Dobrici, aflat sub administrația Bulgariei.
 
Emel Emin a absolvit cursurile școlii elementare în localitatea natală, iar apoi s-a mutat la Sofia. Acolo, a absolvit Liceul Pedagogic și Facultatea de Filologie a Universității „Kliment Ohridski”, specialitatea orientalistică, în anul 1960.
 
În continuare, a lucrat la Dobrici și Belogradeț, județul Varna.
 
După ce s-a măritat, în anul 1967, Emel Emin a venit la Constanța, unde a activat ca profesoară. Ea a predat limba turcă la Liceul Pedagogic din Constanța. În perioada 1991 – 2007, a ocupat un post la catedra de Literatură Turcă la Facultatea de Litere și Colegiul de Institutori Universitatea „Ovidius” Constanța.
 
Poeta a colaborat cu diverse publicații editate în limba turcă, semnând poeme și articole în: „Renkler” (București), „Turk Dili” (Ankara), „Turnalar” (Izmir), „Cig” (Privren), „Karadeniz” și „Hakses”.
 
De asemenea, ea a participat la mai multe simpozioane internaționale, unde a susținut comunicări privind literatura turcă.
 
Emel Emin este autoarea volumelor: „Umut/Speranța” (Turcia, Editura „Elmas”, 1995), „Dorința/Arzu” (București, Editura „Kriterion”, 1997), „Hanimeli/Condeiul unei doamne” (București, Editura „Kriterion”, 2003), „Sevgili Cocuhlara/Copiilor dragi” (București, Editura „Elvan”, 2003), „Hayat koșușu/Labirintul vieții” (Constanța, Editura „Europolis”, 2003), „Guz Manzaralari/Peisaje tomnatice” (Constanța, Editura Selam, 2005), „Gun Dogarken/La răsărit de soare” (Constanța, Ediutra Golden, 2006), „Divan Esintisi/Vântul din Evul Mediu” (Constanța, Editura Golden, 2007).
 
Din anul 2000, Emel Emin face parte din Uniunea Scriitorilor din România, filiala Dobrogea.
 
Din partea acesteia, Emel Emin a câștigat Premiul pentru Istorie și Critică literară (2013) și Premiul pentru Poezie (2015).
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vol. IV și usr-dobrogea.ro
 
Citește și:
In memoriam Mehmet Niyazi, poet născut pe pământ dobrogean și emblemă a comunității tătare
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii