Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:59 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

18 ani petrecuți la Teatrul Dramatic Constanța In memoriam Ion Maximilian, regizorul atras spre comedie „atât de gena paternă, cât și de natura sa psihică”

ro

19 Jan, 2024 17:00 801 Marime text
Foto cu rol ilustrativ
  • Prima aventură ca regizor a lui Ion Maximilian a fost la Teatrul Național Timișoara
  • În 1964 s-a mutat la Galați, lucrând la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” până în 1969, dar în acest interval a venit și la Constanța, la Teatrul Dramatic, locul care a devenit un al doilea cămin pentru el și totodată, locul unde și-a petrecut cea mai lungă perioadă profesională (1967 – 1985)
  • Ion Maximilian s-a stins din viață la doar 53 de ani, pe 20 ianuarie 1985, la Constanța
 
Ion Maximilian s-a născut în anul 1932, pe 6 ianuarie, la Giurgiu. Provine dintr-o familie de artiști, fiind fiul actorului și regizorului Puiu Maximilian, fratele autorului și redactorului de reviste muzicale Mihai Maximilian și nepotul actorului Vladimir Maximilian.
 
Ion Maximilian a absolvit, în anul 1956, Institutul de Artă Teatrală „A.V. Lunacearski” din Moscova. De asemenea, el a urmat cursuri de specializare în Franța.
 
Prima aventură ca regizor a lui Ion Maximilian a fost la Teatrul Național Timișoara. În orașul de pe Bega, regizorul a petrecut șapte ani (1956 – 1963).
 
A urmat apoi un an de montare a spectacolelor la Teatrul Național Craiova (1963 – 1964).
 
În 1964 s-a mutat la Galați, lucrând la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” până în 1969, dar în acest interval a venit și la Constanța, la Teatrul Dramatic, locul care a devenit un al doilea cămin pentru el și totodată, locul unde și-a petrecut cea mai lungă perioadă profesională (1967 – 1985).
 
În plus, Ion Maximilian a fost și director al teatrelor din Galați și Constanța.
 
Mai jos redăm un fragment din volumul „Dulcea povară” de Jean Badea, ce îi surprinde activitatea lui Ion Maximilian la malul mării:
 
„Primele sale spectacole de la Constanța au fost drame politice și sociale (Nu va fi război în Troia, Lovitura, Diavolul la Boston), puse în scenă parcă pentru a atenționa de la început că nu acceptă să fie încorsetat în scheme prestabilite, de regizor «specializat» în genul comediei. De-a lungul carierei sale, genurile teeatrale vor alterna, Max îndrăznind să monteze în anul 1972 chiar o tragedie clasică, Mascarada, de Lermontov...
 
Spre comedie era condus atât de gena paternă, cât și de natura sa psihică, aceea a unui bărbat care se impunea printr-o frumusețe virilă, prin inteligență sclipitoare, cultură solidă, ironie șarmantă, mușcătoare și tandră, după împrejurări. De la Baranga (Travesti, Interesul general, Mielul turbat), la Jean Anouilh (Invitație la castel), Dario Fo (Isabela, trei caravele și un mare mincinos), Shakespeare (Nevestele vesele din Windsor) și Giraudoux (Nebuna din Chaillot), Max a traversat toate speciile comediei (de situații, de moravuri, de caracter, de salon, amară, tragică, grotescă etc.), excelând în unele, poticnindu-se în altele, dar producând cu obstinație o imensă bucurie publicului său fidel.”
 
Două dintre spectacolele sale, „Romanțioșii” și „Cine ești tu?” au fost premiate la Festivalul Național de Teatru, Iași (1971); Concursul Național de Teatru, București (1971); Festivalul Național de Teatru, Piatra Neamț (1971).
 
De-a lungul timpului, Ion Maximilian a scris poezii, cuplete, scenete, piese de teatru, articole de analiză teatrală.
 
Ion Maximilian s-a stins din viață la doar 53 de ani, pe 20 ianuarie 1985, la Constanța.
 
Citește și:
Născut la Constanța Vasile Cojocaru și cele peste trei decenii de emanare a talentului actoricesc la Teatrul de Stat
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii