Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:43 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Titus Gurgulescu, actorul cu o carieră de aproape două decenii pe scena Teatrului de Stat Constanța

ro

29 May, 2023 00:00 1670 Marime text
  • La Constanța, mai precis la Teatrul de Stat, a venit în anul 1975. Aici a avut cea mai longevivă perioadă a carierei, fiind distribuit în rolul diverselor personaje până în anul 1993
  • Înainte de a-și arăta talentul în fața publicului din Constanța, Titus Gurgulescu a mai trecut pe la: Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova (1963 – 1969), Teatrul „Al. Davila” Pitești (1969 – 1971) și Teatrul „Maria Filotti” Brăila (1971 – 1975)
 
Titus Grugulescu a venit pe lume în ziua de 29 mai 1936.
 
El a absolvit cursurile de la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, în anul 1963.
 
Cariera de actor și-a început-o în acel an, la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, unde a stat până în 1969.
 
Înainte de a-și arăta talentul în fața publicului din Constanța, Titus Gurgulescu a mai trecut pe la: Teatrul „Al. Davila” Pitești (1969 – 1971) și Teatrul „Maria Filotti” Brăila (1971 – 1975).
 
La Constanța, mai precis la Teatrul de Stat, a venit în anul 1975. Aici a avut cea mai longevivă perioadă a carierei, fiind distribuit în rolul diverselor personaje până în anul 1993.
 
Iată câteva dintre rolurile jucate de regretatul actor: Mircea Aldea („Gaițele” de Al. Kirițescu); Don Pedro („Castiliana” de Lope de Vega); Pârcălabul („Vlaicu Vodă” de Al. Davila); Vrîncu („Miorița” de V. Anania); Matei („Buna noapte nechemată” de Al. Popescu); Traian („Tropaeum Traiani” de G. Sălceanu); Candiano („Opinia publică” de A. Baranga); Alexnadru Manea („Visul unei nopți de iarnă” de T. Mușatescu); Victor Velasco („Desculț în parc” de N. Simon); Anton Antonovici („Căsătoria” de Gogol); Împăratul Constantin cel Mare („Scene din viața lui Constantin cel Mare” de Cristina Tamaș).
 
Spectacolele în care a fost prezent au fost regizate de: Constantin Dinischiotu, Ion Maximilian, Gheorghe Jora, Grigore Gonța, Silviu Purcărete, Andrei Mihalache, Dominic Dembinski, Ivan Helmer, Mihai Berechet.
 
Titus Gurgulescu a jucat și în pelicule ca: „Miss Litoral” – regia Mircea Mureșan; „Destinația Mahmudia” – regia Al. Boiangiu; „Mihail, câine de circ” – regia Sergiu Nicolaescu; „A doua cădere a Constantinopolului” – regia Mircea Mureșan.
 
Pe final de carieră, Gurgulescu a fost și director al Teatrului de Stat Constanța, între 1991 – 1994.
 
Actorul a plecat dintre noi în 2007, pe 7 septembrie, la 71 de ani.
 
Sursa text: „Dicționar de personalități dobrogene” volumul 4, de Corina-Mihaela Apostoleanu, Constanța Călinescu, Vanghele Culicea, Ion Faiter, Adriana Gheorghiu, Mariana păvăloiu, Anaid Tavitian și Eugenia Timofticiuc
 
Citește și:

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii