Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

131 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu „Şed într-o mansardă şi privirea mi-e deschisă din două părţi asupra mării, pe care aş vrea să plutesc cu tine”

ro

15 Jun, 2020 09:56 2932 Marime text
  • 131 de ani, de la moartea lui Mihai Eminescu
  • În Constanța, poetul a venit în vizită timp de 10 zile, unde s-a îndrăgostit de mare
Cu ocazia împlinirii a 131 de ani de la trecerea sa la Domnul, Mihai Eminescu va fi comemorat în București prin slujbe oficiate la mormântul său și la Catedrala Patriarhală. De altfel, poetul național a avut, și are în continuare, o strânsă legătură cu malul mării.

Luni, 15 iunie, la împlinirea a 131 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului naţional Mihai Eminescu, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, va fi săvârşită o slujbă de pomenire în Cimitirul Șerban Vodă (Bellu) din Capitală, precizează basilica.ro.

A murit pe 15 iunie, la vârsta de 39 de ani, în casa de sănătate a medicului Şuţu din București. „Luceafărul poeziei românești” este înmormântat la Bucureşti, în Cimitirul Bellu. La 15 iunie 1889, Titu Maiorescu nota în jurnalul său: “Astăzi a murit Eminescu, în institutul de alienaţi, de o embolie”. Luceafărul poeziei româneşti, poetul nepereche…”. S-a născut pe data de 15 ianuarie 1850, la Botoșani. Atunci a venit pe lume cel de-al șaptelea copil, din cei 11, ai căminarului Gheorghe și Ralucăi Eminovici, Mihai Eminescu (născut Mihai Eminovici). Printre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu amintim „Somnoroase păsărele”, „Floare albastră”, „Luceafărul”, „Scrisoarea I” „Scrisoarea II”, „Scrisoarea III”, „Scrisoarea IV”, „Lacul”, „Revedere”, „Pe lângă plopii fără soț”, dar și altele care cu siguranță au rămas în memoria oricărui iubitor de poezie și nu numai.

Eminescu, în Constanța

În semn de omagiu, la Constanța există o stradă care îi poartă numele, fiind una dintre arterele importante ale municipiului. Un liceu de prestigiu îi duce, de asemenea, numele mai departe, fiind vorba de Colegiul Național „Mihai Eminescu”, unde educația are un rol important în dezvoltarea tinerilor.

Bustul lui Mihai Eminescu din Constanța a fost executat cu multă măiestrie la începutul anilor '30 de către sculptorul Oscar Han. Monumentul este situat în apropierea mării, pe faleza Cazinoului, îndeplinindu-se astfel una dintre dorințele exprimate de artist în versurile poeziei "Mai am un singur dor...". Era testamentul său pentru un popor care o frumusețe – litoralul Mării Negre. Astfel, Mihai Eminescu privește zi de zi marea, cea pe care a iubit-o.

Poetul Mihai Eminescu a văzut marea pentru prima dată în anul 1882, pe vremea când avea 32 de ani. Acesta a poposit timp de 10 zile la Constanța pentru a face băi de mare, la recomandarea medicilor, și s-a îndrăgostit iremediabil de frumusețea întinderii de apă. Inițiativa ridicării unui monument în cinstea lui Mihai Eminescu a aparținut lui I.N. Roman, strălucitul avocat, scriitor, jurnalist, primar și om politic al Constanței, care l-a cunoscut personal pe poet. I.N. Roman a fost cel care s-a ocupat de strângerea de fonduri necesare lucrărilor. Din nefericire, personalitatea constănțeană a murit în 1931, înainte ca statuia să fie terminata.  Bustul lui Mihai Eminescu, sculptat în 1932, a fost dezvelit doi ani mai târziu, pe data de 15 august, de Ziua Marinei, în prezența regelui Carol al II-lea. Pentru a marca evenimentul, regele a recitat prima strofa din poezia "La steaua", iar corul prezent a intonat "Mai am un singur dor".

Hotelul d’Angleterre, actual Hotel Intim

La sfârșitul secolului al XIX-lea în Constanța, orașul în care legendarul Ovidiu fusese cândva exilat pe malul Pontului Euxin, existau doar două hoteluri care puteau găzdui turiști. Unul se numea Hotel Carol, celălalt Hotelul d’Angleterre. Primele informaţii documentare legate de acest hotel datează din anul 1882, atunci când Mihai Eminescu, aflat în vizită pe malul Mării Negre, era găzduit într-o cămăruţă de la mansarda stabilimentului.

Poetul nostru național avea să stea zece zile la Marea Neagră, timp în care i-a scris trei scrisori iubitei sale, Veronica Micle. Iată un citat din una dintre aceste epistole de la malul mării: “... Şed într-o mansardă şi privirea mi-e deschisă din două părţi asupra mării, pe care aş vrea să plutesc cu tine. Dar aceasta nefiind cu putinţă, te sărut cu dulce, draga mea Veronică, şi rămân al tău Eminescu.” Scrisoarea este datată Constanța, 16 iunie 1882.

Versurile şi melodia regretaţilor Ion şi Doina Aldea Teodorovici adug un alt omagiu către marele poet.
Iată, integral, poezia:

La zidirea soarelui se stie,
Cerul a muncit o vesnicie,
Noi muncind intocmai ne-am ales cu,
Ne-am ales cu Domnul Eminescu,
Domnul cel de pasare maiastra,
Domnul cel de nemurirea noastra,
Eminescu, Eminescu.
Mi-l furara doamne adineauri,
Pe inaltul domn cu tot cu lauri,
Ma uscam de dor in piept cu plinsul,
Nu stiam ca dor mi-era de dinsul,
Nu stiam ca doina mi-o furara,
Cu stravechea si frumoasa tara,
Eminescu, Eminescu.
R: Suntem in cuvint si-n toate,
Floare de latinitate,
Sub un cer cu stele sudice,
De avem sau nu dreptate,
De avem sau nu dreptate,
Eminescu sa ne judece.
Eminescu...
Acum am si eu pe lume parte,
Pot…

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii