Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:19 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, declarații de presă în contextul pandemiei de COVID-19

ro

07 Nov, 2020 12:37 1622 Marime text

 
  • Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar - şef de poliţie, Monica Dajbog, susţine o declaraţie de presa, sâmbătă, 7 noiembrie, despre acţiunile structurilor MAI pentru combaterea infracţionalităţii, precum şi despre activităţile desfăşurate în contextul pandemiei de COVID-19.

Astăzi, 7 noiembrie, purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă  privind acțiunile structurilor MAI pentru combaterea infracționalității, precum și despre activitățile desfășurate în contextul pandemiei cu COVID-19.

Mai jos, regăsiți textul declarației:


“Vă mulțumim pentru prezența la această declarație de presă despre cele mai importante acțiuni desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și pentru prevenirea și combaterea infracționalității de orice fel.

În ceea ce privește, acțiunile desfășurate în contextul pandemiei de COVID-19, în ultima săptămână au fost verificați aproape 3.000 de operatori de transport persoane, peste 60 de mii de operatori economici, 90 de mii de locații de interes, printre care 40 de mii de restaurante, terase și fast-food-uri, precum și peste 480 de mii de persoane.

Cele mai multe nereguli constatate au fost legate de nepurtarea măștii de protecție, nerespectarea normelor privind distanțarea fizică sau cu privire la organizarea unor evenimente în spații pentru care sunt impuse interdicții ori cu depășirea numărului de participanți permis.

În urma verificărilor au fost aplicate peste 58 de mii sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 8,6 milioane de lei

De asemenea, 69 de persoane sunt cercetate în 60 de dosare penale, dintre care 54 pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.

La acțiunile de control au participat, zilnic, în medie, 6.800 de polițiști, 4.200 de jandarmi, 155 de polițiști de frontieră, aproape 2.000 de cadre ISU, precum și de la IGI și IGAv, dar și 2.500 de polițiști locali, alături de reprezentanți ai autorităților publice locale și ai ANSVSA, ANPC, ai Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și ai Ministerului Transporturilor.



Au fost situații în care verificările au avut loc ca urmare a sesizărilor primite de la cetățeni.

Astfel, la linia telefonică TEL VERDE au fost primite peste 260 de apeluri telefonice, care au fost direcționate pentru verificări la nivelul municipiului București și a 14 județe. S-au primit alte 125 de sesizări însoțite de imagini foto/video, ce au fost direcționate pentru verificări la nivelul municipiului București și a 6 județe.

Recomandăm în continuare cetățenilor și operatorilor economici să respecte regulile de protecție sanitară pentru că doar astfel putem limita răspândirea virusului.

În ceea ce privește, acțiunile pentru prevenirea și combaterea infracționalității, în special a criminalității organizate, precizez că în ultima săptămână, structurile Ministerului Afacerilor Interne au organizat 33 de acțiuni operative de amploare, în cadrul cărora au fost efectuate 207 percheziții domiciliare, pentru destructurarea grupărilor infracționale.

Numărul de percheziții desfășurate este în creștere față de săptămâna anterioară, când au fost organizate 145 de percheziții domiciliare.

În urma operațiunilor din ultimele două săptămâni, 100 de persoane au fost arestate preventiv, 123 au fost reținute, iar 120 au fost plasate sub arest la domiciliu sau control judiciar.

De asemenea, s-au dispus măsuri asigurătorii în valoare de peste 27 de milioane de lei.

Dintre acțiuni, vă pot da și câteva exemple:

Polițiștii din Argeș, sprijiniți de polițiști ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și din cadrul inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Ialomița și Buzău, au efectuat 16 percheziții domiciliare, în Bucureşti și în judeţele Argeş, Ialomiţa, Ilfov și Buzău, la persoane bănuite de contrabandă cu tutun.

În urma perchezițiilor au fost descoperite și confiscate aproximativ 1.000 de kilograme de tutun, diverse utilaje, maşini de tocat și materiale de prelucrare a tutunului, precum și butoaie cu glicerină vegetală.

13 persoane au fost conduse la sediul poliţiei, pentru audieri.

Polițiștii din Călărași și procurorii DIICOT au efectuat 50 de percheziții domiciliare, în București și în județele Călărași și Ilfov, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații.

În perioada 2017 - 2020 grupul infracțional organizat a întocmit, în fals, documentația necesară, pentru a acordarea indemnizației de creștere a copilului cu vârsta de până la 2 ani.

Prejudiciul cauzat de această grupare este de peste 8,2 milioane de lei.

În acest caz au fost conduse la sediul DIICOT Călărași 37 de persoane.

În urma a 23 de percheziții în județele Arad și Timiș, efectuate de polițiști și procurorii DIICOT din Arad, a fost destructurată o grupare infracțională, implicată în traficul de droguri de risc.

18 persoane au fost conduse la audieri.

La percheziții au fost descoperite cantități de droguri, cântare, grindere, un pistol și cartușe, precum și sume de bani, în valută și lei, dintre care 1.500 de euro susceptibili a fi falși.

Acțiunile polițiștilor au vizat și o grupare infracțională din județul Mureș, specializată în furturi. Polițiștii, sub coordonarea procurorului, au efectuat 11 percheziții domiciliare la membrii acestei grupări, care ar fi cauzat un prejudiciu de peste 200.000 de lei.

În ultima săptămână, pentru protejarea fondului forestier și prevenirea și combaterea faptelor ilicite în domeniul silvic, la nivel național, au fost efectuate 748 de controale pentru verificarea provenienței, prelucrării, depozitării şi valorificării lemnului, precum și pentru verificarea legalității transportului materialului lemnos.

Pentru neregulile constatate, au fost înregistrate 123 de dosare penale, în care sunt cercetate 85 de persoane, și au fost aplicate 144 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 230 de mii de lei.

De asemenea, au fost confiscați peste 770 de metri cubi de lemn.

O altă acțiune de amploare a vizat verificarea legalității operațiunilor cu produse piscicole. Efective din cadrul Poliției, Jandarmeriei și Poliției de Frontieră, împreună cu specialiști din instituții cu atribuții în domeniul piscicol, au efectuat 484 de filtre rutiere și 750 de controale, în zonele de pescuit comercial sau recreativ, amenajări piscicole, asociații de profil, societăți comerciale și piețe.

Echipele de control au constatat 73 de infracțiuni și au aplicat peste 1.700 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 800 de mii de lei.

Totodată, au fost confiscate 920 de unelte de pescuit interzise, folosite la capturarea sturionilor, 70 de plase monofilament, 35 de plase de pescuit din fir textil și 6 ambarcațiuni, precum și cantități de pește pescuit ilegal.

Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalității Economice au efectuat 12 percheziții, în București, Dâmbovița și Argeș, într-un dosar penal de evaziune fiscală în domeniul serviciilor de protecție și pază. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 18,5 milioane de lei

Pentru recuperarea prejudiciului, vor fi instituite măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile și imobile aparținând persoanelor bănuite, respectiv părții responsabile civilmente.

Într-un dosar penal referitor la operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române au descoperit o tonă de materiale din categoria F2, interzise publicului larg.

Deși sunt extrem de periculoase, articolele pirotehnice erau depozitate în condiții necorespunzătoare, în apropierea unui foc deschis.

Pe lângă acțiunile de amploare, efectivele MAI au desfășurat și activități curente pentru descurajarea și combaterea faptelor ilegale, fiind organizate zilnic în medie 4.600 de patrule.

Echipajele MAI au aplicat aproape 95 de mii de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 24 de milioane de lei.

De asemenea, au fost depistate 116 persoane care erau date în urmărire națională și internațională.

Structurile Ministerului Afacerilor Interne vor continua activitățile pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale, inclusiv cele care au legătură cu pandemia de COVID-19.”


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii