Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:54 17 01 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Organizația Mondială a Sănătății recomandă două noi tratamente împotriva COVID-19

ro

14 Jan, 2022 17:41 559 Marime text


Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat oficial vineri, 14 ianuarie, două noi tratamente împotriva COVID-19 - baricitinib, dezvoltat de Eli Lilly, şi anticorpii monoclonali de la GlaxoSmithKline şi Vir Biotechnology, cu mențiunea că pot fi administrare doar în cazuri precise, nefiind recomandate în cazul tuturor pacienților. 

Experţii OMS recomandă sotrovimab, un tratament cu anticorpi monoclonali, şi baricitinib, un medicament utilizat în mod obişnuit împotriva artritei reumatoide.

Sotrovimab le este recomandat celor care nu au o formă gravă de COVID-19, dar au risc ridicat de spitalizare. Beneficiile sale pentru pacienţii care nu au acest risc este considerat prea mic, consideră specialiștii. 

În ce priveşte baricitinib (Olumiant), OMS îl recomandă în cazul „pacienţilor afectaţi de o formă de COVID-19 severă sau critică”, cărora trebuie să le fie administrat „în combinaţie cu corticosteroizi”, fiind constatată „o ameliorare a ratelor de supravieţuire şi o reducere a nevoii de ventilare mecanică”.

Până acum, OMS recomanda trei tratamente: anticorpii de sinteză comercializaţi sub denumirea de Ronapreve, din septembrie 2021, o clasă de medicamente denumite „antagonişti ai interleukinei 6„ (tocilizumab şi sarilumab), din iulie 2021, şi corticosteroizi sistemici pentru pacienţii cu forme severe, din septembrie 2020.

Sotrovimab se adresează aceluiaşi tip de bolnavi ca şi Ronapreve. 'Eficacitatea lor contra unor variante noi precum Omicron este încă incertă', nuanţează totuşi experţii OMS.

Cât priveşte baricitinib, acesta „are aceleaşi efecte” ca şi antagoniştii interleukinei 6 şi trebuie administrat pacienţilor cu aceleaşi forme de boală.

„Atunci când amândouă sunt disponibile”, alegerea tratamentului trebuie să se facă, aşadar, „în funcţie de cost, de disponibilitate şi de experienţa medicilor”, ramintesc reprezentanții OMS.

Baricitinib aparţine familiei de medicamente a „inhibitorilor de kinaze Janus” şi este utilizat împotriva artritei reumatoide, o maladie autoimună.

Totuşi, OMS atenționează că celelalte medicamente din această familie (ruxolitinib şi tofacitinib) nu trebuie utilizate pentru tratarea COVID-19 lipsind date cu privire la eficacitatea sau la efectele lor secundare.

Recomandările de tratamente anti-COVID-19 ale OMS sunt actualizate cu regularitate, pe bază de studii clinice întreprinse pe diferite tipuri de pacienţi, informează AGERPRES.

Arsenalul terapeutic împotriva acestei boli rămâne totuşi redus. În ultimele luni, OMS a respins folosirea mai multor tratamente: plasma convalescentă, ivermectina şi hidroxiclorchina.

Sursa foto: unsplash.com/ Clay Banks

Ti-a placut articolul?

Comentarii