Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:44 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A treia actualizare Definiția de caz COVID-19. Pacienții cu pneumonie sunt cazuri suspecte. Prevederi oficiale despre cadrele medicale (document)

ro

30 Mar, 2020 00:00 3513 Marime text

Definiția de caz COVID-19 a fost actualizată de Centrul Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile pentru a treia oară până la acest moment, ultimele două actualizări fiind făcute în decurs de o săptămână, respectiv pe data de 23 martie și, ultima, pe 27 martie.


Foarte interesant, în noua definiție se subliniază clar faptul că „personalul medical care a purtat echipamentul de protecție standard (mască, mănuși, respectiv ochelari/vizieră pentru cei care efectuează manevre generatoare de aerosoli) nu este considerat contact apropiat“.
Pe de altă parte, același document subliniază și faptul că personalul medico-sanitar ori altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient COVID-19, ori persoana din laborator care manipulează probele recoltate de la un astfel de pacient fără portul corect al echipamentului de protecție sunt considerați contacți apropiați.
O altă noutate adusă în definiția de caz COVID-19 este că pacienții cu pneumonie au fost incluși în categoria „caz suspect“. Documentul integral îl puteți descărca accesând Secțiunea Documente.
 

Cazuri suspecte

În continuare, redăm din documentul oficial elaborat de CNSCBT, unde se arată că un caz suspect este definit după cum urmează: „1) pacient cu infecție respiratorie acută, debut brusc al cel puțin unuia din următoarele: tuse, febră, scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii) ȘI fără o altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic ȘI cu istoric de călătorie sau ședere într-o țară/regiune cu transmitere comunitară, în perioada de 14 zile anterioare datei debutului“.

În continuare, se arată, de asemenea, că un Caz suspect poate fi și: „2) Pacient cu infecție respiratorie acută ȘI care s-a aflat în contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19 în perioada de 14 zile anterioare datei debutului“.

O altă definiție a fost inclusă acum la cazul suspect, fiind vorba despre „3) pacient cu pneumonie fără altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic“, iar cea de-a patra definiție de caz suspect rămâne „4) Pacient cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră ȘI tuse ȘI scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii) ȘI care necesită spitalizare peste noapte)) ȘI fără altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic“.

În ce privește definiția contactului apropiat, au mai fost incluse următoarele categorii față de documentele anterioare elaborate de CNSCBT: „persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție“.

În continuare, însă, se subliniază faptul că „personalul medical care a purtat echipamentul de protecție standard (mască, mănuși, respectiv ochelari/vizieră pentru cei care efectuează manevre generatoare de aerosoli) nu este considerat contact apropiat“.


În secțiunea Documente puteți consulta și descărca documentul integral elaborat de CNSCBT.


Citește și:

Informații oficiale:
A fost actualizată definiția de caz suspect COVID-19. La ce trebuie să fim atenți (document)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii