Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:26 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstantaEsteBine Ziua patru de post și Jurnal de iubire de sine

ro

18 Nov, 2020 17:15 1759 Marime text

Energie amestecată și destul de haotica, în jurul nostru.

O perioadă bună de centrare pe interiorul nostru, de concentrare mentală și corporală pe ceva simplu și plăcut.

Una dintre abilitățile cele mai importante ale iubirii de sine este ieșirea din rutine și obiceiuri.

Ne plac rutinele, pentru că înseamnă economie de timp, familiar și pentru că știm să le facem bine.
Dar ele ne pot întemnița în prizonieratul obișnuințelor. Și în inabilitatea de a schimba și de a ne adapta la ceea ce vine.

Pentru a le întrerupe, nu este nevoie de schimbări spectaculoase. Chiar și schimbări mici, dar binevenite, ne pot extinde zonele de cunoscut și familiar.
Partea din viața noastră cea mai fixistă și rutinieră este alimentația. Odată ce ne obișnuim pe niște preferințe și gusturi acceptate, rămânem acolo și avem dificultăți în explorarea dincolo de ”obișnuit”.

De aceea, micile aventuri gastronomice ne pot ajuta să depășim granițele cunoscutului și uneori să avem surprize plăcute (fără să ne garanteze că nu avem și suprize neplăcute). Dar dacă nu încercăm, nu explorăm, nu tentăm, rămânem oricum în prizonieratul rutinelor și obșinuințelor.


Astăzi vă propun să încercăm o variantă de rețetă interesantă: salată cu andive, praz și castane.
Toate ingredientele le puteți găsi la Kaufland, dar și la Carrefour sau Mega-Image.

În perioada toamnei, castanele sunt variantele de amidon care țin cu succes locul cartofilor sau orezului. Sunt dulci, cremoase, sățioase și oferă consistență salatelor. Variantele de castane prefierte și ambalate la vid pe care le puteți găsi acum la Kaufland sau la alte supermarket-uri ajută să le puteți integra mai ușor în meniul zilnic.

O salată ușoară și sățioasă, în care andivele pot fi înlocuite cu salată verde, rucola sau alte frunze verzi (pentru cine nu apreciază gustul lor amărui, dar susținător al ficatului și fierii), iar prazul poate fi înlocuit cu ceapa verde, sau chiar ceapa sau chives-ul.
Personal, prefer combinația andive, praz și castane (mărunțite bine și adăugate la salată), alături de mărar/pătrunjel tocate mărunt (sau alte condimente după gust - cimbru, chimen, oregano sau sumac) și zeamă de lămâie (ori puțin oțet balsamic).
O salată numai bună pentru o masă de prânz sau o masă de seară ușoară.

După salată, un ceai de fructe de pădure îndulcit cu miere și o carte bună - pot aduce ”substanță” grijii de sine.
Continuăm mișcarea, genuflexiunile, Jurnalul alimentar cu notatul consumului zilnic și al senzațiilor care apar și mai ales, notarea emoțiilor și gândurilor ce răsar din trăirea zilnică.

Iubirea de sine înseamnă să ne purtăm cu maximă amabilitate cu noi înșine în momentele de dificultate, de gafare, de erori, de teamă sau de șovăire.
Și o exersăm cel mai bine când ne oferim zilnic mici ofrande ale aprecierii și îngrijirii. Precum salata propusă astăzi.
Să ne fie bine și de bine tuturor,
Perioada de post este o mare sărbătoare de iubire și grijă de sine.
O zi frumoasă și echilibrată pentru noi toți
Vă iubesc!

Sursa text și foto: Facebook Zyanna Orinda

www.centrulnatura.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii