Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:47 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstantaEsteBine Ziua 80 – 21.03.2022 Astăzi sărbătoresc splina

ro

21 Mar, 2022 08:29 1507 Marime text
Constanta este bine Foto Facebook/Zyanna Orinda
  • Am trecut cu bine de Echinocțiul de primăvară și de radiațiile solare care au fost maxime (doar ați experimentat cerul senin și soarele în totalitatea puterii sale).

Să nu vă mirați de stările de rău, de grețuri și slăbiciune, de ”răceli” apărute din senin, mai ales pe suprasolicitări, de dureri de cap, amețeli și probleme de memorie, concentrare, atenție sau vedere.

Astăzi sărbătoresc cel mai mare organ limfatic al corpului, splina. Situată în laterala stângă a corpului, sub coaste, splina are un rol important în curățarea sângelui și a limfei. Este un fel de poliție de frontieră a imunității corpului, care oprește și elimină orice fel de germeni, substanțe toxice dar și celule proprii degradate. O splină mărită sau dureroasă înseamnă o muncă intensivă și forțaj al acestui organ atât de muncitor.

Splina se ocupă nu doar de menținerea calității sângelui (împreună cu ficatul), ci și de o bună calitate a digestiei, împreună cu pancreasul. Funcția sa este de distribuție în tot corpul a energiilor nutritive care sunt preluate din hrana stomacului. Splina, pancreasul și stomacul contribuie în egală măsură la hrănirea întregului corp. Digestia înseamnă separarea din hrana materială a acelor substanțe (minerale, vitamine, aminoacizi, carbohidrați simpli) plus a acelor vibrații de care au nevoie real celulele corpului nostru. Și distribuția lor eficientă și coordonată.
Dacă stomacul este ca un fel de brutărie, unde se frământă și se coc fel și fel de plăcinte, pâini și turtițe, splina este coordonatorul flotei de tiruri care distribuie produsele la toate celulele corpului.

Dacă splina este ocupată cu apărarea și distrugerea invadatorilor (viruși, bacterii, toxine) sau cu reținerea celulelor bolnave (hematii, leucocite, trombocite), nu mai are energie pentru a se ocupa de hrănirea tuturor celulelor. La fel ca în condiții de război, energia este focalizată pe apărare și rezistență (supraviețuire) și mai puțin pe hrănire. În aceste condiții, multe celule și țesuturi fac foame și nu sunt susținute cu nutrienți. Sunt sacrificate celule, țesuturi și organe mai puțin vitale:
- Periferia corpului (mâinile și picioarele reci sunt simptome ale unei spline slăbite)
- Mușchii și fasciile (slăbiciunea membrelor și a mușchilor în special - este un simptom al unei spline slăbite; la fel și prolapsurile, herniile, sau pielea cu riduri și fără tonus este un simptom al splinei slăbite).
- Părți ale creierului implicate în memorie, concentrare, atenție – splina este numită în Medicina Tradițională Chineză ”casa gândurilor”. Când funcționează bine, apare claritate, focalizare și memorie bună. Slăbiciunea ei se manifestă prin confuzie, uitare, lipsa atenției.
- Circulația reziduurilor prin intestine – constipația este de cele mai multe ori un simptom al unei spline foarte slăbite;
- Stagnări în sistemul limfatic: acumulări de limfă, chisturi, tumori, noduli, pietre.

Alte simptome ale slăbiciunii splinei sunt:
- Varice, hemoroizi, alte probleme menstruale (lipsa menstrei sau sângerări prea intense și care durează mult, sau durerile intense la menstruații, ce apar la fetele tinere).
- Edeme în unele părți ale corpului (picioare sau mâini umflate), în timp ce altele sunt uscate și subțiate
- Îngroșarea sângelui și a limfei și blocaje în multe organe, până la paralizii

Cuvântul cheie pentru splină este FLUIDITATEA
Ea menține fluiditatea splinei, a sângelui, fluiditatea hrănirii celulelor dar și a minții și focalizării.
O minte fluidă este agilă și poate să rețină în depozitul memoriei ceea ce învață, poate folosi cu ușurință ce a depozitat, dar și poate transmite cu ușurință gândurile sub formă de cuvinte.
Când știm că avem la dispoziție experiența vieții, nu ne este teamă pentru ce vine în viitor. O splină puternică produce o minte calmă, liniștită, o stare de pace și de siguranță (când ai în hambarele minții recolta experienței vieții, știi că faci față oricărei situații).

O splină slăbită duce la o minte defocalizată, lipsită de concentrare, cu gânduri care fug și se încâlcesc, sau o minte fixă, imobilă, rigidă și încăpățânată. Expresii ale stagnării și slăbiciunii splinei sunt gândurile obsesive, îngrijorarea continuă, frustrarea, anxietatea și depresia.

Da, dragii mei frustrarea și anxietatea sunt simptome uriașe nu doar ale slăbiciunii suprarenalelor, ci și ale slăbiciunii splinei. Nu mai avem acces la înțelepciunea din depozitul de memorie. Orice experiență prin care am trecut vreodată este inutilă dacă nu am digerat-o, nu am procesat-o pentru a-i învăța lecția și nu o aplicăm, să ne ușureze provocările ce urmează.

Trecutul este inutil, dacă nu-l folosim pentru a ne ușura viitorul.

Splina este organul cheie în digerarea lecțiilor și depozitarea înțelepciunii în structurile corporale (mușchi, fascii, tendoane).

O persoană cu splină slăbită se agață de ceilalți, cere atenție și simpatie în mod excesiv sau îi sufocă pe ceilalți cu prezența sa. Se simte dezîmpământată, descentrată, neconfortabil în propria piele, nemulțumită, geloasă și invidioasă pe ceilalți care ”au” și ea ”n-are”

Astăzi sărbătoresc splina pentru că este un organ atât de important și atât de puțin cunoscut.
În programul Vitality ” https://vitalitystudio.ro/detox-de-primavara-pt-toti-cu.../ lucrăm în mod special pe splină (alături de ficat și pancreas), pentru a oferi susținere acestui organ rezistent și chinuit. Înregistrările întâlnirilor directe sunt disponibile și învățăm împreună lucruri extraordinare despre corp. Vă așteptăm oricând alături de noi, mai sunt câteva întâlniri directe.

Poate veți înțelege de ce vă îmbii cu genuflexiuni, mișcări de întindere (stretching), cu băi cu apă și sare la picioare (splina adoră căldura) sau cu sfaturi de odihnă și relaxare (splina adoră culcușirea în păturici pufoase). Azi sărbătorim splina cum știm și reușim mai bine fiecare.
Mulțumesc Nicoletei Ciobănescu pentru creația florală și fotografie (o splină din flori).

Să avem astăzi cu toții o splină echilibrată, puternică și luminoasă. Să fim calmi, centrați, liniștiți, mulțumiți de ceea ce este și să ne simțim în siguranță (orice ar fi).


Articol și foto preluate de pe Facebook/ Zyanna Orinda
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii