Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:03 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 299 – 26.10.2022. Astăzi sărbătoresc încâlceala

ro

26 Oct, 2022 08:23 898 Marime text



A trecut cu bine și eclipsa parțială de soare de ieri la prânz. Pentru că a fost cer senin, am admirat-o în întreaga ei splendoare, folosind ochelarii de eclipsă. Dar a fost interesant să simt, fără niciun fel de instrument ajutător, cum soarele și-a diminuat evident strălucirea și puterea, în acele două ore intense de eclipsă. Lumina trimisă către noi avea o tentă stranie, de altă lume. Era o lumină lăptoasă și mai rece decât obișnuita strălucire călduroasă. Corpul meu a simțit-o ca pe un frison și am remarcat cum a știut imediat când a început și când s-a terminat eclipsa. Acordându-mi câteva clipe de prezență, am realizat că ceva din mine a știu clar că în lumea din jur, lucrurile se petrec diferit. Dacă nu era mintea să interpreteze: este o eclipsă, corpul îmi dădea clar semnale: este ceva DIFERIT decât era până atunci.

Am realizat cât de greoaie este comunicarea corp minte. Corpul vine frecvent cu senzațiile sale, cu trăirile, cu impulsurile interioare – iar mintea le interpretează după vocabularul și experiențele depozitate aici. Când este ceva ”familiar”, scoate imediat o etichetă și o folosește. Când nu mai este ”familiar” și este ceva ”diferit”, apar trăiri de neliniște, vigilență sporită, semnale de precauție și gânduri de ”se întâmplă ceva”.

Mintea a fost tare încâlcită în ultimele două zile. Ați văzut și voi asta din folosirea cifrelor ultimilor două zile (am sărit de la 296 la 300). Ocazional, am realizat cum abilitățile mele matematice se micșorează și cum imaginația / inventivitatea preiau conducerea. Confund cifrele, datele și le încâlcesc bine.
Observ aceste perioade de ”încâlceală” mentală în mod regulat. Uneori sunt conectate cu fazele lunii. Alteori cu schimbările de anotimp sau presiune atmosferică (înainte de furtuni sau fronturi atmosferice grele). Au fost conectate și de perioadele menstruale, sau de crize de eliminare în detoxifieri.

Oricum ar fi, încâlceala mentală, confuzia și dezorientarea apar când și când în experiența zilnică. Pentru că știu conexiunea între ficat și funcțiile raționale ale creierului (matematica, gramatica), mă duc imediat să văd ce s-a întâmplat la nivelul ”uzinei chimice” a corpului.

Este perioada strugurilor și mustului. Consumul de fructoză în cantități ceva mai mari decât poate procesa ficatul duce la o stare de ”amețeală” interioară (este un fel de beție, dar nu cu alcool direct, ci cu alcoolul rezultat din fermentația fructelor în interiorul corpului).
Cu alte cuvinte, încâlceala minții apare pe ”beție”, indiferent ce anume produce această supra-solicitare.

Am descoperit că mă pot îmbăta cu dulciuri (mai ales făinoasele produc asta, plăcintele, prăjiturile și fursecurile, cu sau fără gluten). În perioada mea de adult tânăr, făceam adesea ”petreceri” cu dulciuri, după care eram mahmură câteva zile bune. Ați mâncat vreodată o cutie întreagă de înghețată și v-ați evaluat starea de după?
La fel mă pot ”îmbăta” cu exces de mâncare (chiar și salate de legume sau fructe, dar consumate într-o cantitate mai mare decât poate procesa corpul).

Cu fructele mă îmbăt cel mai ușor. Mai ales cu cele foarte dulci precum strugurii, perele sau bananele. Fermentația produsă de smoothie (banană cu afine, sau banane cu zmeură, ori banane cu mango și cătină, ultimul meu favorit) este intensă, dacă depășesc două cănă pe zi (în ultima perioadă, chiar și o singură cană, pe care nu o beau gură cu gură, mestecând bine fiecare înghițitură).

Săptămâna aceasta am consumat și castane (este sezonul lor și îmi plac foarte mult), pe care le crestez și le coc la un ceaun de fontă cu capac (așa cum făceam altădată floricelele de porumb). Când sunt prea multe castane consumate odată, amidonul fermentează, iar dacă mai consum și 1-2 mere înainte sau după, totul se intensifică.

Dacă organismul nu apucă să proceseze cum trebuie fructoza și amidonul, chiar din cavitatea bucală (cu alte cuvinte dacă nu mestec bine și conștient), fermentația din stomac și intestine produce cantități impresionante de gaze și alcool. Așa că este naturală somnolența de după mesele de fructe sau castane (am mâncat zile întregi doar mere și castane, sau struguri și castane) și încâlceala mentală ulterioară.

Este util să observ toate aceste conexiuni în mod direct. De aceea am ales să celebrez astăzi încâlceala, pentru a vă împărtăși experiențele existente și a vă face să observați propriile comportamente. Funcție de sensibilitatea corpului, există praguri diferite de toleranță și nevoi, pe care nerespectându-le, declanșăm reacții neplăcute.
Învățarea se face doar încâlcindu-ne în propriul comportament, dictat de minte și dorințele / lăcomiile sale, și apoi descâlcindu-ne folosind tot mintea și învățând lecțiile (aici a fost prea mult, aici ar fi mers așa).

Am corectat încâlcelile de cifre din ultimele două zile de Sărbătorire. Mulțumesc Antonelei că mi-a semnalat erorile, ca orice economistă atentă la detalii. Ce util este un contabil bun când este nevoie de el!.
Continui mersul prin anul 2022, zi de zi, așa cum vine energiile zilei și întreaga lor încărcătură.

Vă doresc să vă bucurați de fructele toamnei, de struguri, mere, castane, nuci și alune, de pere și prune, dar și de legumele minunate pe care le puteți găsi încă în piețe, dar să fiți mereu prezenți în corp și atenți la reacțiile sale.
Nu pot să vă spun eu ce să mâncați și cât. În schimb, corpul fiecăruia vă poate ghida cel mai competent, pas cu pas, prin descâlcirea ghemurilor de informații și experiențe pe care le trăiți. Mulțumesc tuturor participanților la seria de Webinarii ”Iubirea vieții mele: corpul”. Împreună ne-am reamintit de abilitățile extraordinare a mașinii biologice pe care o avem, cu toții, și de faptul că este prietenul nostru cel mai bun. Am creat o energie frumoasă împreună și ne-am acordat la o frecvență de vibrație favorabilă pentru toți, întreaga perioadă. Recunoștință tuturor.

Să avem astăzi, miercuri, la mijloc de săptămână de toamnă, o zi cât mai interesantă, observând încâlcelile în care ne prindem singuri și găsind firele corecte de care să tragem pentru a descâlci ceea ce am amestecat noi singuri.

Să ne fie bine,

Cu iubire, tuturor 

Sursa foto-text: Facebook/ Zyanna Orinda 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii