Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:09 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 287 – 14.10.2022. Astăzi o sărbătoresc pe Sf. Paraschiva

ro

14 Oct, 2022 08:28 1027 Marime text
Este prima oară anul acesta când simt să mă acordez complet la o sărbătoare religioasă, pentru că simbolul în jurul căreia este structurată este important și util pentru mine.

Am întâlnit simbolul acestei Sfinte femei la Iași, în primul an de Facultate la medicină, acum mulți ani în urmă, când începeam să descifrez și des-povestesc ce mi s-a spus despre lume și viață. În acea perioadă puneam la îndoială tot ce mi s-a oferit ca fundament pentru explicarea lucrurilor, pentru că filozofia comunistă în care am crescut se clătina din răsputeri.
Odată ce totul a căzut și s-a făcut țăndări, viziunea mea despre lume și explicațiile ce mi-au fost oferite despre ”viață” și locul meu în ea au devenit la fel de valoroase ca banii de hârtie la o stabilizare.

Nu este ușor să rămâi fără povești și să nu ai destulă experiență de viață cât să te ghidezi din propriile tale trăiri. Te simți confuz, amețit și oarecum pierdut într-o masă de oameni la fel de confuzi ca tine.

În acele momente, fiecare se străduia să găsească ancore de stabilizare, de care să se prindă temporar, pentru a-și recăpăta centrarea și echilibrul. Asta a fost pentru mine Sfânta Paraschiva, descoperită într-o somptuoasă biserică la Iași, în mijlocul unor ritualuri din care nu înțelegeam nimic și pe care mintea mea, științifică și rațională, le considera jocuri.

M-am strecurat printre toate ideile false din mintea mea, am realizat că niciuna nu mă susține să înțeleg ce se întâmplă și ce vreau, și am decis să experimentez, să trăiesc și să-mi descopăr singură, pas cu pas, propriile adevăruri.

Stând în vibrația acelui colț de biserică, alături de zona în care oamenii proiectează povestea Sfintei Paraschiva (și o denumesc ”Moaștele sfintei”) ceva s-a schimbat în interiorul meu. Corpul și întreaga energie au devenit mai ușoare, mai blânde, fricile s-au diminuat și o blândețe maternă m-a învăluit. Nu am trăit imagini, cuvinte sau alte viziuni mai clare, ci doar o senzație puternică de ”bine”. Am aflat cum se trăiește ”binele” în mod direct, corporal. O zi întreagă, am fost prezentă, bucuroasă fără motiv și realmente recunoscătoare că sunt în viață. Am observat natura, arborii, păsările, oamenii și mi-am simțit corpul viu. Am reușit să trăiesc o stare la care m-am putut raporta ulterior și am căutat-o apoi în alte experiențe ale vieții.

Întâlnirea aceea mi-a schimbat modul de raportare la lume, pentru că ulterior am făcut sute și mii de experiențe, unele soldate cu aceeași stare de ”bine” și altele în care nu am mai regăsit vibrația respectivă. Nu mi-a fost greu să aleg, de-a lungul vieții, care dintre experiențe să le repet și de care să mă feresc. Mi-a fost suficientă ghidarea vibrațională primită, să mă orienteze clar în drumurile ce au urmat.

Astăzi o onorez pe Sf Paraschiva pentru că la nivel energetic am devenit UNA, din momentul în care am acceptat propunerea sa vibrațională: căutarea stării de bine, de pace, de liniște, de mulțumire, de recunoștință, de echilibru.

Am devenit la un nivel al vieții mele exact ca ea și am purtat-o de-a lungul aventurilor mele alături: a fost ghidul spiritual în toate cabinetele medicale în care am activat și mi-a supervizat lucrul alături de oameni. O simt că se exprimă prin mine, de câte ori este nevoie, pentru ghidajul celor care își caută ancorele, așa cum am făcut-o și eu, la rândul meu, cândva.

În limba greacă, Paraschiva înseamnă vineri. Cel puțin așa am găsit eu în căutările pe Internet. Ziua de vineri, dedicată iubirii, ne amintește de modul în care energia feminină are drept rol pe pământ menținerea iubirii, îngrijirii, empatiei și compasiunii.
Ne amintim de Paraschiva doar o dată pe an, astăzi pe 14 octombrie, dar o celebrăm în fiecare vineri, cu bucuria în inimi a trecerii între zilele de muncă și cele de odihnă. Mereu ne amintește de pauza de care avem nevoie, să ne de-conectăm de creier și să ne re-conectăm cu inima.

Sărbătorind astăzi energia Sfintei Paraschiva și simbolul reprezentat de ea – femininul vindecător - mă conectez cu vibrația corpurilor tuturor femeilor și le reamintesc să-și revendice această energie: este în noi, chiar dacă uneori trăim experiențe diferite.
Femininul vindecător este ancora ce ne permite să rezistăm în furtunile nebuniei minților umane. Astăzi, vineri 14 octombrie, este prilej de celebrare și trăire în stare de bine: Sfânta Paraschiva este alături de noi toți.

Să ne bucurăm de frumusețea zilei și să fim recunoscători pentru orice este, văzând darurile din spatele tuturor provocărilor.

Cu iubire, tuturor,

Sursa foto-text: Facebook/ Zyanna Orinda 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii