Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:05 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 285 – 12.10.2022. Astăzi sărbătoresc fluturii

ro

12 Oct, 2022 08:40 1032 Marime text


După zilele însorite și frumoase de toamnă de la începutul lunii octombrie, grădina s-a umplut de fluturi. Se simte cum puterea soarelui nu mai este mare, dar căldura a fost suficientă pentru a permite zecilor de fluturi colorați să-și realizeze un ciclu de viață.

Cei mai mulți roiesc în jurul strugurilor copți din vița de vie. Pentru că nu au flori cu nectar pe care să se așeze, au descoperit sucul de la struguri ca și sursă de alimentație (fluturii caută dulcele). Orice ciorchine de struguri copți, care încep să crape și să mustească zeama dulce a devenit o atracție irezistibilă pentru insecte, inclusiv pentru fluturi. O vizită la cules de struguri se transformă într-o întâlnire spontană cu perechi de aripi zburătoare deranjate din procesul de hrănire.

Îmi amintesc simbolica fluturilor, Sufletul.

Cuvintele sunt dificil de manevrat când au de cuprins ceva atât de diafan precum zborul fluturilor sau cuprinderea idee de Suflet.
Personal, mi-am definit Sufletul ca acea parte animată din interiorul corpului care îmi permite să mă simt vie, să mă simt la fel de ușoară și de sprințară precum un fluture.

Zilele trecute mă uitam pe stradă la un tătic care ținea de mână o fetiță. Tăticul era încruntat și pășea destul de greoi, în schimb fetița țopăia continuu, ținându-se de mâna lui, lingând o înghețată și vorbind continuu, alintat, cu o voce dulce de copil.

Tatăl tăcea, fetița vorbea, tatăl era greoi și îngândurat, fetița sălta ușoară și efervescentă, precum baloanele de săpun, tatăl era îmbrăcat în maro și negru, fetița era colorată, roz, albastru, alb, tatăl era întunecat la chip și încruntat, fetița era toată un zâmbet, cu ochi luminoși și fața veselă.
Tabloul urmărit mi-a amintit de relația dintre Corp și Suflet, în cele mai multe situații.

După abuzuri din partea minții, ce încep prin educația de acasă și se desăvârșesc la școală, corpul devine greoi și inflexibil, copleșit de gândurile minții.

Discutând cu mai mulți pacienți, am descoperit de fiecare dată ce abisuri fără fund sunt mințile oamenilor educați: scenarii, povești horror, gânduri neprietenoasă față de sine și corp, auto-agresiune la fiecare interacțiune cu ceilalți.

Sufletul este fetița cu codițe care adoră să țopăie și să mănânce dulce (să se bucure de dulceața vieții). Este rareori hrănit în viața de adult, fiind obligat să stea de mână cu un corp greoi, încruntat, iritat și nemulțumit la fiecare pas.

De aceea, doar ocazional vedem fluturii Sufletului zburând, când Soarele și Căldura atenției și a sincronicităților ne încălzesc pentru perioade scurte de timp.

Am participat la un retreat de femei în Deltă, împreună cu fetele de la studioul Vitality Pilates din Constanța. Pentru că totul a fost la momentul potrivit, în locul potrivit, cu oamenii potriviți și energia potrivită, Sufletele noastre, ale tuturor, au zburat câteva zile precum fluturii multicolori din vie.
Ne-am simțit vii, conectate la corpurile noastre, implicate în discuții de la inimă la inimă, în mijlocul unei Naturi prietenoase, alături de animale și oameni amabili. La cele mai multe dintre orele de mișcare au participat doi pui de pisici jucăuși, ce ne-au reamintit să nu mai fim atât de serioase și să ne străduim să ne iasă mișcările, ci să zâmbit și să facem ceva util și plăcut pentru corp.

La fiecare pas, ceva ne-a adus în prezent, nu ne-a lăsat să ne frământăm prea mult despre reacția celorlalți, pentru că am realizat că nu este ”treaba mea” să-mi fac griji pentru cei din jur, ci să fiu cu corpul meu fizic, să-mi echilibrez emoțiile, să-mi găsesc locul potrivit și să-mi focalizez mintea pe direcții pozitive, pentru a-mi economisi energie.

Astăzi sărbătoresc fluturii pentru că simbolizează economia de energie. Procesul vieții lor este unul scurt, dar extrem de eficient. Fluturii trăiesc cu bucurie. Câteva zile de bucurie ne sunt suficiente fiecăruia pentru a ne oferi combustibil în restul altor zile, ceva mai neutre sau pline de ”treburile” prin care socialul ne ține în stare de servitute.

Vă invit să vânăm astăzi momentele zilei în care găsim mici bucurii (o replică, o relație, un tablou din natură, orice acțiune personală) ce ne fac să țopăim pe interior precum fetița cu codițe, agățată de mâna tatălui ei. Să fim astăzi ușori și sprințari precum fluturii, fie și numai pentru 2-3 minute. Să ne amintim de Suflet.

O zi minunată, tuturor.

Cu iubire,


Sursa foto-video: Facebook/ Zyanna Orinda 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii