Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 261 – 18.09.2022. Astăzi sărbătoresc corpul

ro

18 Sep, 2022 09:13 1209 Marime text

Ieri am celebrat și onorat mașinile care sunt atât de prezente în viețile noastre.

Astăzi vom onora cea mai performantă și extraordinară mașină pe care o posedăm: corpul uman.

Este o minune a biologiei și oricât îl studiem (și credeți-mă – pe pământ acest corp uman este cercetat de sute de ani, pe toate părțile și în toate modurile) aflăm cât de puțin îl înțelegem și cum nu prea ne descurcăm să-l reparăm, să-l menținem în stare bună sau chiar să-l ajutăm să performeze la capacitățile sale reale.

Știința are fixitățile sale.
Pentru că este dogmatică și greoaie, știința este o parte a cunoașterii care menține limitări și viziuni parțial eronate asupra realității corpului uman.
Medicina este o disciplină economică, iar partea de profit rezultată din boală și suferință este atât de importantă, încât nu vă miră numărul de farmacii, spitale și laboratoare de analize existente la fiecare pas.
O astfel de industrie profitabilă nu va fi interesată de sănătate și menținerea corpului în stare bună. Pentru că și-ar pierde chiar obiectul activității: boala.

Nici industria înfloritoare a fitness-ului și suplimentelor de sănătate nu este interesată de funcționarea corpului și starea lui de bine. În mod dogmatic, există standarde pe care mintea și povestea oficială le impune (femeile trebuie să arate într-un fel, bărbații în alt fel) și industria ”de frumusețe” se străduie să obțină acele standarde.

Oamenii sunt unici și individuali, în structura lor fizică, emoțională și mentală.
Dar pentru că marketing-ul și publicitatea impun modele de ”frumusețe” (așa da, așa nu), mulți oameni cedează presiunii mesajelor repetate și fac ceea ce li se spune pentru a se conforma modelelor.

La sală trebuie să ”tragi de fiare” într-un anume fel, să iei produsele recomandate și să arăți într-un fel. La Yoga trebuie să performezi în alt fel, să faci posturile standard și să arăți în alt fel. La balet, dans, zumba sau dans din buric, regulile sunt ”așa și pe dincolo”, iar corpul este împins să fie într-un fel, să arate într-un fel, să se miște într-un fel.

Practic, fiecare industrie umană dezvoltată în jurul corpului uman ține cu dinții de menținerea obiectului său de activitate.

Oamenii nu sunt lăsați să-și exploreze corpul în care se află, să-l înțeleagă prin propriile lor experiențe, să facă ce pot, când pot, cum pot și să observe ce-i cu ei, fără să se judece, evalueze, compare sau eticheteze.

Și dacă ajung să o facă, nu știu cum să-și folosească observațiile dobândite, pentru că nu există ghidaje pentru oameni care aleg să fie doar cu corpul lor, cu puterile lor și cu propria experiență. Știința, industriile și mass media oferă doar ghidaje standarde pentru clienți plătitori.

Astăzi sărbătoresc corpul uman pentru că este o mașină biologică extraordinară.
Mi-am dedicat viața înțelegerii funcționării sale și descoperirii posibilităților pe care le are.
Știu atât de puține și pot atât de puține încât apar momente dificile, când eforturile nu duc la rezultatele așteptate.

Corpul biologic nu este singur în aventura sa pe pământ. Are doi aliați foarte importanți, Mintea și Energia care îl locuiește (unii o numesc Suflet sau Spirit) și conexiunea pe care o realizează cu aceștia duce la calitatea vieții.

Dar dincolo de aceste relații, atât de importante, corpul uman este o mașină admirabilă. Un computer biologic veritabil, cu posibilități extraordinare. Activate de multe ori doar în situații limită, în momente de necesitate sau când ne așteptăm mai puțin.

Să ne observăm astăzi corpul biologic, să-i dăm importanță, să-i explorăm semnalele, limbajul, nevoile și senzațiile. Este o zonă mult mai interesantă decât profunzimea Internetului și tuturor știrilor oferite din abundență prin tehnologie.

Să avem o zi de duminică liniștită, odihnitoare și mai ales, conectată cu corpul fizic și posibilitățile sale.

Cu iubire, tuturor


Sursa foto-text: Facebook/Zyanna Orinda


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii