Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:04 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 237 – 25.08.2022. Astăzi sărbătoresc hărnicia

ro

25 Aug, 2022 09:19 1045 Marime text

Hărnicia oamenilor de la sat, a celor care își găsesc bucuria în lucrul cu plantele, cu arborii, cu animalele și ne oferă fructe și alte produse încărcate cu dedicație și generozitate.
Să dăruiești din bucuria prea-plinului pe care l-ai produs nu este doar o figură de stil în psihologie.
Este o realitate în zona rurală, în anumite părți ale țării.

Umblând cu mașina prin satele românești, am constatat ceva vizibil:
În unele sate, aproape jumătate dintre oameni și-au improvizat mici tarabe în fața caselor și gospodăriilor, pe scaune, pe măsuțe, pe coșuri sau lădițe și au scos pentru comercializare produsele obținute de la pământ, prin eforturile lor zilnice: fructe, legume, zarzavaturi, gemuri, murături, sucuri și alte băuturi, ouă și brânzeturi, produse de artizanat și olărit.

Sunt sate întregi în care nu vezi o singură tarabă la poartă. Ca și cum treci printr-o zonă deșertică, în care nu se întâmplă nimic. Poate oamenii aceia au produse în grădină, dar este clar că le țin numai pentru ei. Nu produc mai mult, un surplus, să ofere și altora.
Și sunt sate (deja renumite) în care oamenii se întrec să aibă tarabele cât mai pline și oferta cât mai variată: fructe, zarzavaturi, legume, miere, ouă și conserve.

Există o rezonanță a hărniciei, care prinde oamenii unui loc.

Este suficient ca unul sau doi să dea tonul, să le meargă mai bine, să observe toți ceilalți și să-și spun: vreau și eu așa.

Există și o rezonanță a lipsei hărniciei și inițiativei. Nimeni nu face, de ce aș face și eu.

Există o rezonanță a geografiei unui loc.

Sunt locuri care predispun la hărnicie (există apă, pământ fertil, adăpost de vânturile care usucă și soare suficient, cât să crească bine plantele). Și locuri care predispun la lenevie și lipsă de chef (zone uscate, cu puțină apă și cu prea mult soare, care usucă și pârjolește tot). Dar peste tot, am descoperit că factorul determinant al vibrației locului este hărnicia oamenilor.

Intenția lor de a-și folosi puterea interioară și bateria energetică să creeze ceva util, atât pentru ei, cât și pentru alții.

Astăzi sărbătoresc hărnicia, pentru că orice călătorie cu mașina prin satele românești te pune în conexiune directă cu ea,.
Și te face să-ți pui întrebarea:
De ce unii oameni se obosesc să fie harnici?
Care este valoarea hărniciei, ce obțin oamenii când conlucrează cu pământul, plantele și animalele, iar acestea oferă roade din belșug?
Ce anume face ca efortul, strădania și investiția de timp, energie și puteri fizice să merite?

Bucuria primirii. Bucuria împărtășirii. Satisfacția unei constatări: am atât de mult, încât pot împărți cu alții. Ideea de ”sunt în stare să-mi întrețin propria viață”.

Nu este obligatoriu să ieșim toți la poartă cu tarabe de produse, pentru a trăi aceste stări și a avea aceste experiențe.
Uneori, tot ce putem produce este o stare de liniște interioară, de tăcere și calm, atât de profundă, încât rezonează de jur împrejur, și toți oamenii pe care îi ”ating” și-i ”contaminez” cu calmul și liniștea mea, intră în această rezonanță.
Într-o situație dificilă, văd cum toată lumea rămâne calmă și găsește cele mai bune soluții posibile, pentru fiecare, dintr-o stare de claritate mentală, pe care doar calmul liniștii și un corp vigilent, alert, prezent dar lipsit de încordare, o poate trăi.

Astăzi sărbătoresc hărnicia, pentru că orice muncim zi de zi, fie pentru a produce alimente, fie pentru a menține starea de liniște și centrare, fie pentru a ne ruga sau medita, ori pentru a intenționa stare de echilibru, calm și bine – declanșează fenomene de rezonanță.

Ființele umane își produc realitatea înconjurătoare în fiecare moment.
Ce alegem astăzi să ”producem” prin hărnicia minții și corpului nostru?
Ce valorizăm mult în viețile noastre, să merite eforturile?

Vă doresc o altă zi de contemplare și prezență. Ne apropiem de luna nouă, și perturbările electromagnetice și de umiditate (prea mult, sau prea puțin) ne anunță acest lucru. Luăm seamă și ne poziționăm cât de bine ne permite corpul fizic.
O zi harnică, pentru noi toți,

Cu iubire, tuturor 


Sursa foto-text: Facebook/ Zyanna Orinda 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii