Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 219 – 7.08.2022 Astăzi sărbătoresc pătratul inițierii

ro

07 Aug, 2022 09:33 827 Marime text
Iată-ne la finalul unei săptămâni intense, în care trecem accelerat prin ”Portalul Leului”, prin radiații solare uriașe și modificări masive ale frecvențelor vibratorii. Ieri am sărbătorit în Ortodoxie ”Schimbarea la față” sau Metamorfosis. Nu întâmplător acest eveniment este celebrat în mijlocul Portalului Leului an de an. Pentru că energiile atât de puternice ale acestei perioade au susținut și promovat transformările profunde ce caracterizează reala evoluție.

A-ți schimba fața înseamnă a modifica modul în care te văd ceilalți.
Iar ceilalți nu fac decât să te oglindească pe tine.
Când unul se schimbă, toți se schimbă, pentru că suntem fiecare oglindiri ale tuturor.
Nu poți să schimbi un aspect al ființării decât din interior. Când aprinzi Lumina, când îți amintești cine ești, cu adevărat, fața se transformă. Este valabil și pentru atunci când stingi lumina, și se vede din exterior că ”ești în întuneric”.

Ce se întâmplă în prezent?
Trăim în fiecare zi în schimbări.
Când există atât de multe modificări și tranziții în exteriorul și interiorul nostru, Creierul percepe circumstanțele ca amenințătoare.
Întreaga noastră biologie este adaptată pentru supraviețuire.

Sistemul nervos este adaptat mediului prin care ne-am format. Traumatismele și suferințele prin care am trecut în viață ne-au structurat creierul și nervii să știe că putem supraviețui. Avem nenumărate mecanisme interioare de supraviețuire, majoritatea presupunând control și auto-control.
Învățăm devreme în viață să ne controlăm corpul, să controlăm vorbele, să ne controlăm comportamentul, să controlăm circumstanțele în care ne aflăm și cel mai important, să-i controlăm pe ceilalți prin manipulare subtilă.

Folosim rușinea, vinovăția și datoria morală să-i menținem pe ceilalți așa cum ne este mai bine: în familiarul pe care îl putem controla.
Când unul dintre cei apropiați schimbă ceva: dieta, acțiunile, relațiile, ocupațiile etc intrăm în alertă, pentru că simțim că pierdem controlul.
Dacă moarte mâncând doar vegetale?
Dacă pleacă de acasă, pentru că x sau y îi povestește despre alte activități făcute împreună cu alții, în alte locuri?
Dacă ne părăsește, pentru a-și face alte experiențe?

Ne interesează doar confortul personal. Nu starea de bine și nevoile celuilalt. Este o circumstanță naturală, pentru că mecanismele nervoase de control au fost antrenate în acest mod, o viață întreagă.
Tot ce amenință controlul, amenință supraviețuirea noastră. Fără control nu există ordine și circumstanțele vieții devin haotice.
Avem de-a face cu eterna dualitate (polaritate) a lumii: control versus haos, supraviețuire versus moarte
Suntem înconjurați de necunoscut și suntem învăluiți într-o mare de minciuni. Toate sistemele sociale sunt doar cărți de joc pe care le vedem cum se prăbușesc rând pe rând. Sistemul Natural al lumii, la care ne refugiam ca referință în momentele de haos prezintă semne mari de degradare.

Ce ne facem?
Necunoscutul, componentă feminină importantă, ce ne învăluie în ultima perioadă din ce în ce mai intens, reprezintă doar lipsa de formă.
Formele vechi dispar. Rând pe rând.
Pentru Ego, pentru Minte, lipsa formei înseamnă moarte.
Dar pentru Sufletul nostru, lipsa formei este potențialul unei pânze albe, așa cum am discutat și în postarea de ieri.
Astăzi vă propun să folosim o tehnică simplă, numită pătratul inițierii, pentru a ne confrunta cu orice din viața noastră care ne înfricoșează.

Vă propun să desenăm împreună un pătrat, scriind pe fiecare dintre colțurile sale următoarele:
1) Dorința de control
2) Frica de a fi controlat
3) Dorința de a îmbrățișa necunoscutul
4) Frica de necunoscut
Desenați acest pătrat și contemplați-l astăzi, duminică, zi a Soarelui și luminii.
Așezați-l fie cu un colț în sus, și-l puteți privi ca un romb (sau simbol feminin), sau cu o latură în sus, oricare dintre ele (simbol masculin), și vedeți care este polaritatea la care vă uitați.

Să acceptăm în realitatea minților noastre toate cele patru comportamente descrise în acest ”pătrat al inițierii” și să-l considerăm o poartă prin care avem de trecut.
Inițiere către contemplare și gândire proprie.
Ce contemplăm la acest pătrat? Răspunsuri la multe întrebări.
Ce controlez cel mai intens în viața mea? Pe cine și ce controlez cel mai tare?
Cine simt că mă controlează? Există și alte surse de control, care îmi produc teamă?
Mă simt chemat de necunoscut, de aventură, de explorare sau descoperire?
Ce nu mă lasă să răspund chemării impulsurilor interioare și dorinței de ducă? De ce îmi este cel mai tare teamă în acest moment? Ce mă face să pierd controlul?
Simpla contemplare a pătratului inițierii, a pătratului jocului dintre control și necunoscut, ne servește astăzi pentru a repeta și integra caracteristicile feminine despre care am discutat întreaga săptămână: paradoxul, emoțiile, flexibilitatea, necunoscutul.

Am reușit, cât de imperfect, să descriem starea interioară în care ne aflăm (confuzie, haos, paradox), starea în care se află lumea din jur (dezorganizare, haos, confuzie, paradox), ce facem ca mecanism de supraviețuire (controlul) și ce simțim când acest mecanism este depășit (emoții intense). Suplimentar și esențial este ce putem face pentru a ne poziționa cât mai avantajos în fața necunoscutului: flexibilitate, adaptare, ajustare continuă, toleranța interioară și mai ales, acceptare.
Să avem astăzi o zi cât mai liniștită, relaxată și să permitem minții să-și facă exercițiile favorite: pătratele și obiectele cu colțuri. Sărbătorim ”pătratul inițierii” pentru că suntem atât de familiarizați cu forma sa geometrică.
Nu întâmplător ni se spune ”cap pătrat” atunci când gândirea devine rigidă.

Copiii absolvenți de liceu sau facultate își pun pe cap niște tichii pătrate, pentru a-și oficializa ”capul pătrat” dobândit în urma alinierii mentale la structurile sistemului.
Dacă suntem absolvenți de studii superioare, suntem ”oficial” capete pătrate.
Așa că, jocul cu pătratul va fi o încântare pentru creierele noastre așezate în matrițe cu colțuri. Sunt doar constatări. Detașate și relaxate.
Să ne fie bine tuturor,
Cu iubire,

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii