Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:37 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 204 – 23.07.2022. Astăzi sărbătoresc supra-stimularea

ro

23 Jul, 2022 16:56 1199 Marime text

Suntem în mijlocul verii. Personal, mă aflu în mijlocul unei stațiuni turistice.

Nu asta a fost intenția când m-am mutat aici, în urmă cu 20 de ani. Atunci doream numai să ies din oraș, unde supra-stimularea epuiza simțurile unui corp biologic cam sensibil.

Între timp, a venit orașul peste zona în care ne aflăm, într-un mod intensiv și agresiv.

Ne-am trezit înconjurați de blocuri, restaurante și pensiuni turistice, care în acest moment sunt pline ochi de turiști și muncitorii care lucrează pentru și mai multe blocuri și clădiri rezidențiale.

În zona dintre Mamaia și Năvodari a apărut o nouă stațiune turistică pe litoral: Mamaia Nord. Sau un nou cartier rezidențial, format din blocuri, hoteluri, pensiuni, case, într-un amestec heterogen, dizarmonic și la o primă vedere, haotic.

Când faci drumul spre mare, treci printre zeci de terase, fiecare cu muzica și mirosurile sale, pe lângă zeci de hoteluri, din care se revarsă alte zgomote și mirosuri, pe drumuri pline de gropi, pentru că infrastructura tip canalizare nu este finalizată și șantiere sunt la fiecare pas. Dacă la acest aspect, adăugați temperatura de 32 de grade a soarelui (noroc cu briza mării, dimineața și seara), aveți un aspect de melanj tip supra-stimulare, care poate epuiza suprarenalele oricui, în mai puțin de o oră.
Astăzi m-am decis să fac o celebrare pentru supra-stimulare.

Să o observ cum mă înconjoară din toate părțile.

Orice fac și oricum acționez.

Când stau on-line și navig prin programele și informațiile profesionale, am realmente o senzație de supra-stimulare: programe noi, schimbări de pe o zi pe alta a regulilor de joc, nevoia de a-mi înnoi mașinăriile (computere, laptop, tableta) din ce în ce mai des, pentru că nu fac față actualizărilor frecvente de soft și cantitatea de timp din ce în ce mai lungă necesară de petrecut pentru învățare și navigare prin Jungla colecțiilor de reguli și legi.

Dacă nu mai doresc să folosesc instrumentele pentru partea profesională și intenționez shopping sau divertisment, ajung în altă zonă de supra-stimulare: enorm de multe oferte. Pentru a-mi dezvolta filtrele, să văd ce îmi trebuie și ce nu, consum timp, atenție, energie.

Mall-ul exterior, pe care îl evit de ani buni, s-a mutat on-line.

În orice domeniu mă duc, că vreau să particip la un eveniment, să-mi iau cărți, să urmăresc un curs, sau să caut un film, trebuie să intru în ”mall”, să navig printre reclame și diferite alte ferestre care mi se deschid în nas, când nu doresc, și să caut cu răbdare și focalizare ceea ce doresc.

Dincolo de laptop, telefonul mobil este o altă sursă de supra-stimulare: orice interacțiune, cu orice persoană, înseamnă nu doar o poveste, ci o colecție de povești. Cele mai multe sunt pline de acțiune, întorsături de situație și mai ales, dramă și trăiri intense. Suprasolicitarea este pe partea emoțională, mai ales pentru susținerea interlocutorilor.

Închid laptop-ul și telefonul, decid să nu mai ies din curte și să petrec o zi în casă sau pe lângă casă.

Sunt o mulțime de făcut la interior și mereu observ detalii ce mă deranjează: pânze de păianjeni, praf care se adună, uși care scârțâie, dezordine în diferite locuri (cărți, haine etc)
.
Curățenia și ordinea, organizarea și ordonarea necesită timp, efort, atenție, strategie, adică multă energie. Îngrijirea unei case înseamnă supra-stimulare. După câteva ore ești inevitabil epuizat și dez-energizat.

În curte, este la fel. Grădina lăsată în voia secetei și ne-susținută zilnic, devine rapid o mică Junglă sălbatică. Plantele domestice nu sunt puternice, au nevoie de susținere să facă față asaltului vegetației sălbatice, mult mai rezistentă la extreme de vreme și sol uscat. Lucrul la grădină înseamnă supra-stimulare, ce duce inevitabil la dez-energizare.

Privesc în jur și văd păsările ce trăiesc alături de oameni, coțofenele, ciorile și stăncuțele, graurii, vrăbiuțele, porumbeii și pescărușii umblă în stoluri consistente după hrană, intrând în conflict cu pisicile și cățeii de curte. Nu este zi să nu văd rezultatul acestor conflicte, sub forma unei grămezi de pene căzute undeva în curte, a unor ouă sparte, prin iarbă, sau a oaselor aruncate ici colo. În orice regn, văd supra-stimularea și eforturile tuturor pentru existență.
Astăzi sărbătoresc supra-stimularea, pentru că este o realitate în care corpul trăiește.

Am descris-o observațional, fără să spun că este bună sau rea. Doar că există.


Sistemul nervos simpatic, cel care se activează în prezența stimulilor multipli, este muncit.

Iar mintea, acea parte din noi ce adoră multitudinea, este în largul ei, deși uneori se simte depășită și împrăștiată.

Supra-stimularea este o provocare modernă.

Când înțeleg și descriu detaliat o problemă, văd deja potențialele soluții la ea.

Dar despre asta, cu o altă ocazie.

Astăzi doar sărbătoresc supra-stimularea, pentru că este ceva ce mă influențează în orice spațiu mă îndrept: real sau virtual. Și cu Chiron retrograd, devin clar mai afectată de ea.

Să observăm ce se întâmplă în jur prezenți, vigilenți și atenți.

O zi cât mai echilibrată și prezentă tuturor

Cu iubire

 


Supliment la ziua 204


Supliment la ziua 204, în care sărbătoresc Supra-stimularea - am primit - dau și eu mai departe. Internet-ul si cărțile sunt pline ochi cu informații. Îmi permit să vă ofer dintre acele informații care sunt practice, utile și eficiente. Care aplicate, zi de zi, pot deveni cunoaștere.

Pentru toată lumea care are nevoie:

Până pe 31 iulie 2022 ediția electronică a cărții „Învățăturile toltece Volumul III - Această a naibii de alunecoasă fericire; În căutarea bărbăției; Descoperirea misterelor femeii” este disponibilă gratuit pe google books accesând linkul următor

 https://play.google.com/redeem?code=XL3QH8R85QBQG



Sursa foto-text: Facebook/ Zyanna Orinda 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii