Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:44 22 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstantaEsteBine Ziua 14 de Post și Jurnal de Iubire de sine

ro

28 Nov, 2020 18:10 1811 Marime text

  • Oamenii și-au antrenat capacitatea de auto-observare și abilitatea de a se opri câteva secunde înainte de a face ceva automat.

Ziua 14 de Post și Jurnal de Iubire de sine
Stăpânirea de sine sau auto-controlul. Există multe aspecte ale ”antrenamentului” voinței
 
Unul dintre ele spune că dacă reușim în fiecare zi să controlăm un aspect cât de mic al comportamentului nostru, îmbunătățim per total voința și atuo-controlul în toate părțile vieții noastre.
Astfel, în câteva studii făcute cu voluntari, li s-a cerut oamenilor ca timp de două săptămâni să deschidă toate ușile cu mâna non-dominantă (pentru dreptaci, cu stânga).
 
Altor oameni li s-a cerut să fumeze același număr de țigări în fiecare zi.
Și unui al treilea grup nu li s-a dat nicio sarcină precisă.
Evaluând rezultatele acestui studiu extraordinar, s-a arătat că oamenii din primele două grupuri au avut rezultate mai bune, în general în ceea ce privește auto-controlul vieții: au fost mai toleranți cu partenerul de viață, nu atât de iritabili, când erau obosiți, au mâncat mai sănătos și au făcut mișcare fizică mai des.
Și tot ce au avut de făcut a fost să facă o acțiune mic, un detaliu, un fleac.
Nu li s-a cerut să facă nicio altă modificare în viața lor. Decât acest mic exercițiu de focalizare ZILNICĂ a atenției pe un detaliu de comportament.
 
Cum a ajutat acesta pentru restul comportamentului?
Oamenii și-au antrenat capacitatea de auto-observare și abilitatea de a se opri câteva secunde înainte de a face ceva automat.
Cu alte cuvinte, s-a antrenat ”capacitatea de reflexie”, cea care ne ajută să acționăm înainte să gândim.
Și dacă tot s-a antrenat, de ce să nu o folosim și în alte părți ale vieții, care ȘTIM că trebuie ajustate, dar pentru care nu găsim niciodată timp sau putere.
O schimbare foarte mică, dar constantă în comportament, ajută imens în modificarea automatismelor (despre care nici măcar nu mai știm, pentru că ele sunt acolo).
Jurnalul iubirii de sine, în care vă îmboldesc să scrieți zilnic și să notați ”gesturile de iubire de sine” ale zilei vă ajută să deveniți conștienți de automatisme, de ”umplerea” zilnică și mai ales de distragerile atenției.
 
Dacă sunteți SINCERI cu voi înșivă și chiar vă notați CE MÂNCAȚI și CE GESTURI DE IUBIRE faceți pentru voi, dar vă notați și CE se întâmplă în restul zilei, ați constatat deja până în acest moment (au trecut două săptămâni de Post!) că cea mai mare parte a zilei o petreceți cu solicitările ALTORA.
Dacă sunteți onești și vreți să constatați realitatea - și chiar doriți să ieșiți din povestea minții voastre (care vă consideră leneși, tergiversatori, comozi etc) - veți constata REALITATEA: viața constă într-un șir neîntrerupt de distrageri. Și servicii pentru alții.
Dacă dorești să te focalizezi pe ceva, îți propui să faci exerciții, să citești ceva pentru sufletul tău, să îți oferi un masaj sau o gustare sănătoasă - altcineva din familie, prieteni, cei apropiați etc vin la tine și îți cer ceva pentru el/ea/ei. Așteptările celorlalți plus așteptările societății (plățile facturilor, problemele cu toți furnizorii de servicii, obligațiile serviciului etc) vă umplu 99% din zi.
 
Cu greu reușiți să găsiți FOARTE PUȚIN TIMP pentru voi înșivă.
 
Dacă nu vă antrenați să o faceți - chiar cu mici gesturi de iubire de sine, nu o veți mai face niciodată. Doar vă amăgiți mental cu povești și amânați grija de sine.
Dacă sunteți alături de noi în ”Postirea cu iubire” și țineți Jurnalul de Iubire de sine, vă faceți genuflexiunile (gestul zilnic de iubire), notați și alimentația / întâmplările zilei - deja ați constatat cum sunteți mai prezenți în viața voastră.
Stăpânirea de sine este o abilitate foarte importantă pentru oameni. Îmi pare bine să o antrenăm împreună.
 
Suntem de 14 zile împreună și continuăm.
 
Drumul merge înainte.
Provocările rămân la fel.
Genuflexiuni zilnice, 10 bucăți (de 1-2 sau 3 ori pe zi - cum ne amintim și reușim).
Adăugăm și mici sărituri, cu brațele în șolduri?
Ca în copilărie, când ne jucam de-a iepurașii?
5-10 ori pe zi. Atât.
Genuflexiuni și țopăituri - puține, dar ZILNIC.
Exerciții minunate pentru genunchi, să nu-i lăsăm să ”înghețe” în varianta ”bătrân” și să le menținem tinerețea și flexibilitatea.
Astăzi scriem în Jurnal: un pas mic pentru mine, un pas imens pentru corpul meu (parafrazăm un astronaut celebru).
 
Vă așteptăm la Atelierul nostru de împuternicire din luna decembrie, să aflăm despre alte studii fascinante cu privire la Voință, la Auto-control și Stăpânirea de Sine.
 
Ce capcane există în mintea noastră și cum cădem zilnic în ele.
Despre capcana ”amânării” (încep de mâine dieta) și capcana ”virtuții care spală păcatele” (dacă fac ceva bine acum, merit o recompensă).
Și cum ne putem antrena ”mușchiul” voinței aidoma mușchilor fizici ai corpului. Doar că în loc de gantere, avem ”micile provocări zilnice”.
Dar deja facem antrenamentul împreună, nu-i așa?
Să aveți un week-end liniștit și prezent.
Vă iubesc.

Sursa text si foto: Facebook.com/zyanna.orinda.7
 

 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii