Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:17 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 127 – 6.05.2022 Astăzi sărbătoresc aromele

ro

06 May, 2022 09:42 1374 Marime text
Este un privilegiu să poți să miroși lumea minunată în care trăim. Mă refer la lumea Naturală, la păduri sau întinderile de ierburi verzi și la florile câmpului.
În special, acum, în primăvară, aromele Naturale ne inundă din toate părțile.

Am discutat în postarea anterioară despre simțul mirosului și conexiunea cu începutul vieții. Cunoaștem părți mari din lumea înconjurătoare prin intermediul mirosului. Învățăm în cine (ce) să avem încredere, prin intermediul mirosului.
Industria alimentară exploatează la maxim această abilitate (disponibilitate) umană: potențatorii de arome (ca și cei de gust) sunt substanțe care intensifică aromele atractive, astfel încât anumite mâncăruri să devină irezistibile.

Știți bine la ce mă refer: mirosul de pâine coaptă sau de patiserie proaspăt scoasă din cuptor, sau aromele unei fripturi asezonate cu condimente. Ori variantele artificiale de mirosuri, care ne păcălesc să alegem un hot-dog, o lasagna congelată (dar încălzită la microunde) sau o supă instant.

Plantele aromatice, numite și condimente, sunt instrumentele numărul 1 în materie de răsfăț olfactiv. De aceeea orice bucătărie care se respectă le va folosi intensiv.
Și orice curte cât de mică este mult îmbogățită prin plantele aromatice: rozmarin, busuioc, cimbru, oregano, mărar, pătrunjel, leuștean, hasmațuchi, măghiran, salvie, chimen, coriandru și multe altele.

Vă invit astăzi să vă întâlniți cât mai mult cu aceste plante mici, dar atât de atractive și să le poftiți în bucătăria și în farfuria voastră.
Astăzi sărbătoresc aromele pentru a ne focaliza atenția pe un aspect al lumii ce ne poate susține în circumstanțe dificile: dacă vă aflați într-o poveste neplăcută, din care mintea nu găsește o soluție practică să iasă, îndulciți povestea prin prezența unor arome susținătoare: plantele aromatice sau uleiurile esențiale.

Folosiți uleiuri simple, de lavandă, ylang-ylang, iasomie, mir, lămâiță, portocală sau combinații de uleiuri, așa cum sunt cele oferite de doTerra sau Young Living, sau mai nou de firma românească DVR Pharm ori de distribuitorul Alchida.
A fost o plăcere să pot testa uleiurile esențiale Alchida și să mă joc cu cele trei versiuni de ulei de Eucalipt disponibile (Eucalipt citronat, Eucalipt globus și Eucalipt radiata, fiecare cu o altă nuanță aromată diferită), ce ajută atât de mult în afecțiuni respiratorii și în decongesionarea bronhiilor și traheei. Pulverizat în casă sau o picătură în puțină apă și înghițit, uleiul de eucalipt ușurează mult episoadele de congestii respiratorii cărora le spunem răceli.
Cum alegem nuanța de Eucalipt pe care o dorește corpul?

Simplu. Le testăm pe fiecare dintre cele trei.
Și alegem.
La fel ca în viață, cunoașterea se face prin aplicare practică, testare/eșec și testare/succes. Nu există altă modalitate de a învăța despre propriile noastre preferințe, decât aplicarea practică, cu asumarea posibilității de eșec/greșeală, dar și cu descoperirea preferințelor și a căii către succes.

În aceeași măsură m-am bucurat de cele trei variantă de lavandă disponibile pe alchida.ro https://alchida.ro/.../arom.../uleiuri-esentiale-bio/page/2/
Uleiurile de lavandă, lavandină și lavandină super au intensitate variată a aromelor și acțiunii asupra corpului.
Merită testate și merită găsită exact nuanța pe care o preferă fiecare corp. Efectul de calmare, liniștire, relaxare și stare de echilibru emoțional oferit de uleiurile de lavandă merită folosit cât mai frecvent, în special către seară.

Suprarenalele noastre slăbite de alergătura zilnică se bucură mult de răsfățul unei băi calde cu aromă de lavandă, sau de un ambient în care am pus lavandă în difuzor.
Și a treia variantă de alegere oferită de Alchida este despre uleiurile de mentă (menta de câmp, menta piperita și menta verde). Uleiul esențial de mentă este un mare purificator în zona digestivă, susținător al ficatului și intestinelor, dar și răcoritor important al acidozei limfatice (și digestive).

Folosit și ca aplicație locală (în cantitate mică) sau în difuzorul de cameră, răcorește zone încinse ale pielii, îndepărtând și mâncărimile neplăcute.
Astăzi sărbătoresc aromele în toate variantele pe care le întâlnesc, fie că este vorba despre plantele aromatice, despre uleiurile esențiale sau despre florile frumoase de pe câmp sau dintr-o vază în casă.

Mai amintesc și aromele de curățenie ale rufelor proaspăt spălate, sau ale unei case curățată de praf, ori aromele îmbietoare ale unor fructe bune.
Imersarea în aromele plăcute disponibile îmi creează un scut de protecție în fața celorlalte mirosuri ale lumii și mă susține în acordajul la frecvența de vibrație a vieții.
Viața miroase plăcut.

De aceea mă îngrijorez de fiecare dată când o parte a corpului meu miroase neplăcut. Pentru că acela NU este mirosul vieții. Și NU are ce căuta în corpul meu.
Învăț despre viață și despre mine din orice. Inclusiv din aromele și mirosurile lumii.
Astăzi sărbătoresc aromele și îmi transform ziua de Sf Vineri în sărbătoarea simțului mirosului. Să avem cu toții o zi aromată și echilibrată,
Cu iubire, tuturor

Articol și fotro preluate de pe facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii