Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:19 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 122– 1.05.2022. Astăzi sărbătoresc Focul

ro

01 May, 2022 13:28 1097 Marime text

Începem luna mai, una dintre cele mai dinamice luni ale anului. Lumina soarelui crește, căldura se intensifică (la fel și radiațiile), ziua este de ce în ce mai lungă, vedem din ce în ce mai bine toate părțile de întuneric și umbră din noi și din ceilalți, multe sunt acum evidente și necesită decizii și acționări.

În tradiția celtică, astăzi se sărbătorește Beltane, o sărbătoare care marchează jumătatea distanței dintre Echinocțiul de primăvară (21 martie) și Solstițiul de vară (21 iunie).

Ziua de astăzi era considerată un pod clar între energia schimbătoare a primăverii și cea relativ mai stabilă a verii.

Modul în care strămoșii celți marcau Beltane era Festivalul focului. În această zi se organizau întâlniri de oameni și se făceau focuri mari, printre care erau trecute vitele (pentru a le căli și proteja de energiile negative), iar cei mai curajoși dintre oameni fie săreau peste focuri, fie încercau să meargă pe cărbuni încinși. Sau toată lumea făcea hore și dansuri ritualice, în jurul focurilor. În ziua de Beltane, și în prezent, în lumea celtică, se sărbătorește focul vieții, care arde reziduurile și eliberează semințele vieții.

Din perioada comunistă, în România a fost sărbătorit Beltane tot cu ajutorul focurilor, dar în grătarele de la iarbă verde, pe care se ”ardeau” sfârâind mici și carne (sau alte bunătăți). În buna tradiția a întoarcerii pe dos (reversării) tuturor valorilor reale din lume, oameni au fost învățați nu să celebreze focurile în exterior, și să se folosească de puterea lor simbolică, ci să le aducă în interior, cu tot cu un combustibil de calitate joasă (și producător de multe reziduuri). Mișcarea a funcționat, ”spălarea pe creieri” s-a produs cu succes, 1 mai muncitoresc se sărbătorește încă în mod regulat, deși organizarea politică care l-a impus a dispărut de ceva timp (pe hârtie), persistând vizibil în obiceiuri și programare mentală.

Astăzi sărbătoresc Focul de 1 mai pentru că această zi calendaristică este conectată cu energia forței elementale a Focului (exterior, sub toate formele, dar și interior, plexul Solar, focul vieții, focul digestiei).

Variațiile de câmp electromagnetic terestru și de activitate solară (dar și schimbările masive din această parte a Universului nostru cunoscut) determină modificări mari în starea vremii, dar și în experiențele corpurilor noastre biologice. Focul nostru interior este mult intensificat de tot ce se întâmplă în prezent în realitatea pe care o trăim.

Mare parte din noi am simțit creșterea temperaturii interioare, ca stări de bufeuri și încingere bruscă (mai ales în momentele de oboseală sau suprasolicitare), sau transpirații (uneori și reci) apărute brusc, pe zone ciudate și neobișnuite (am simțit de multe ori cum mi-au transpirat coapsele și gambele, zone în care nu se întâmpla, obișnuit, acest fenomen).

Cel mai intens, creșterea temperaturii se resimte în timpul somnului (când corpul stă nemișcat ore întregi). Copiii nu prea mai pot dormi, ei se încing mai ușor decât adulții (mai ales dacă au în interiorul corpurilor acidoza de la dulciuri și făinoase). Dar și adulții se foiesc de pe o parte pe alta, transpiră mult, simt nevoia să consume multe fluide (să se hidrateze), dar își tulbură somnul și se duc de multe ori la baie noaptea.

Focul lumii se încinge ușor ușor. Este important să observăm, să constatăm și să acceptăm realitatea. De aceea vă recomandam mereu hidratare și atenție mare la dietă. Fructele și legumele, care sunt bogate în apă și hidratante, ajută mult organismul în această perioadă. În schimb, cerealele (de toate felurile, nu doar cele cu gluten, precum grâul) usucă și încing corpul. Am experimentat personal consumând câteva săptămâni la rând biscuiți și rondele de orez, porumb sau ocazional, ovăz și secară, alături de salata de prânz. Mă aflu în circumstanțe sociale în care toată lumea consumă făinoase, miroase apetisant și se intensifică poftele, energia corporală este mult mai joasă, când ești în mijlocul ispitelor și atunci soluția de rezistență este să consumi cantități mici de ”cea mai mică” agresiune posibilă.

Deși produsele consumate au fost de bună calitate, bio, fără gluten, deși salata alăturată a fost generoasă și hidratantă, corpul s-a resimțit masiv. A apărut înfundarea nasului (am observat că TOATE cerealele produc înfundarea nasului), curge apă din nas (ca la o rinită) și am mucus în gât (scuip gălbui dimineața) și am început să sforăi noaptea. Eliminările intestinale dimineața nu mai sunt eficiente și trebuie să ajut colonul să scoată tot ce are de scos. Apar gaze, distensie abdominală și senzație de îngreunare intestinală. Și la cântar au apărut 2-3 kilograme în plus (care sunt doar retenția de apă și sare, din produsele luate – pe care le-am căutat cele mai nesărate cu putință – dar am găsit ce a fost disponibil).

Așadar, tot ce este preparat cu foc (aceste produse au fost singurele gătite pe care le-am consumat în ultima lună) produce în corp blocaje și stagnări. Este adevărat că vorbesc de corpul meu, un corp deja blocat și îngreunat de acidoză din copilăria mică. Dar asta nu mă împiedică să folosesc ocazia în care mă aflu pentru a constata iar (a 1000-a oară) efectele categoriilor de alimente asupra corpului.

Focul interior blochează. Focul exterior curăță și purifică. Starea noastră depinde de intensitatea focului. Nu ne prea putem juca cu focul. Se întâmplă multe lucruri în realitatea materială, atunci când o facem. Dar cum altfel putem învăța?

Cicatricile interioare sunt învățătorii cei mai buni care ne ghidează în această viață.

Astăzi sărbătoresc Focul pentru a-mi reaminti de puterea lecțiilor directe. Nu aleg să intru în Foc de bunăvoie, dar dacă Forța Vieții mă trimite acolo, să-mi trăiesc lecțiile, am învățat să nu mă mai smiorcăi, să protestez și să mă agit căutând scăpare (știu deja că așa pierd energie). Și nici nu mai rezist, revoltându-mă sau protestând. Știu că atunci când ajung în circumstanțe puțin favorabile pot să stau cât de atentă și prezentă reușesc să fiu, observ ce se întâmplă, acumulez cât de puțină energie disponibilă și caut o cale de scăpare la momentul potrivit. Când toate se aliniază, cu minim de efort, pot ieși din orice situație în care sunt blocată (sau încolțită) dacă sunt prezentă, vigilentă și conștientă.

În ziua de Foc de 1 mai, soluția practică pe care vi-o ofer este exersarea Prezenței.

”Radiez putere” oriunde sunt și oriunde merg și țin mintea ÎN PREZENT.

”Te iubesc, îmi pare rău, te rog să mă ierți, mulțumesc” repetat mental iar și iar, în orice situație, mă ține în prezent.

MINTEA are puterea să stea în prezent, sau să mă poarte în trăiri trecute (incomplet digerate, procesate) sau plăsmuiri viitoare (inutile).
Focul este lecția trăirii în ACUM.

Să avem cu toții o zi dinamică, cu o experiență interesantă a forței Focului,

Cu iubire,
 

Sursa foto-text: Facebook/ Zyanna Orinda 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii