Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:16 26 03 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine ​Proiectul anului 2023 – O carte pe săptămână. Cartea săptămânii – Arta parentajului plin de respect – Sura Hart și Victoria Kindle Hodson.Pagina 39 ”- Cooperarea înseamnă exercitarea puterii împreună cu cop

ro

19 Jan, 2023 08:14 723 Marime text
 

Luați în considerare faptul că în fiecare moment interacțiunile cu copiii voștri sunt bazate fie pe exercitarea puterii asupra lor, fie pe exercitarea puterii împreună cu ei.
 
Este posibil să fiți destul de familiarizați cu ambele tipuri de interacțiune; foarte probabil, unul dintre aceastea este predominant în viața voastră de familie.
Care anume?
 
Parentaj prin exercitarea puterii asupra copiilor.
Expresii ale parentajului bazat pe exercitarea parentajului ASUPRA copiilor:
Vreau să faci asta chiar acum. Dacă nu....
Nu mă face să te rog din nou!
Tu trebuie să faci doar ce ți se spune.
Să nu aud comentarii!
 
Nu-mi pasă ce crezi despre asta!
Știu că vrei să te joci, dar trebuie să...
De câte ori trebuie să-ți spun?
 
A construi pe o fundație caracterizată de exercitarea puterii asupra copiilor înseamnă cu tu decizi ce este cel mai bine și ce este corect pentru copil, tu dai instrucțiuni și îl forțezi pe copil să se supună. Părinții care au această atitudine își consumă mult timp mustrând, dând sfaturi, certându-se, analizând și încercând din răsputeri să gestioneze comportamentul copiilor lor, astfel încât acesta să se potrivească cu setul de așteptări acceptat de el care fiind SINGURUL mod corect de a face lucrurile. În eforturile lor de a se asigura că sunt ascultați de copii, părinții se trezesc deseori dând ordine și emițând pretenții, folosind expresii precum: tu trebuie să, ești obligat să, se cuvine ca tu și tu ar trebui să.
 
De asemenea, sunt forțați să-și întărească comenzile amenințând cu pedeapsa și promițând recompense. Copiilor nu li se oferă posibilitatea să facă nicio alegere sau prea rar li se dă această șansă și rareori sau aproape niciodată nu li se cere părerea despre cum ar rezolva chiar ei problemele care îi privesc.
 
Parentaj prin exercitarea puterii ÎMPREUNĂ cu copiii
 
Expresii ale parentajului bazat pe exercitarea puterii împreună cu copiii:
Mi-ar plăcea să găsim o soluție care funcținează pentru toată lumea
Mă bucur când lucrăm împreună
 
Mă întristez când unul sau altul dintre noi nu este implicat în luarea deciziilor.
Mi-ar place să aud cum ți se pare și ție....
Mă întreb de ce ai nevoie în acest moment.
Ai vrea să...?
 
Te rog, ajută-mă să înțeleg la ce te gândești.
 
Mă întreb ce părere ai când auzi asta....
 
A construi pe o fundație caracterizată de exercitarea puterii împreună cu copiii înseamnă că părinții și copiii cooperează pentru a determina ce e cel mai bine pentru copil, acțiunile sunt stabilite de comun acord, iar membrii familiei se adună periodic împreună pentru a revizui înțelegerile convenite. Părinții cu această atitudine petrec timp prețios ascultându-și copiii în mod activ și încercând să-i înțeleagă când își exprimă sentimentele, nevoile și dorințele. Principalul mesaj al unui astfel de părinte este ”vreau să găsim strategii și soluții care ni se potrivesc tuturor. Sunt dispus să explorez împreună cu tine până le vom găsi.” A face compromisuri, a negocia și a cădea la învoială – situații în care de obicei cineva rămâne nemulțumit – sunt substitute nesatisfăcătoare la găsirea rădăcinii problemelor și împlinirea nevoilor în beneficiul tuturor.
 
Vă doresc tuturor o altă zi bună, frumoasă și interesantă
 
Cu iubire tuturor


 Sursa foto-text: facebook/ Zyanna Orinda 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii