Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:20 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Proiectul anului 2023. O carte pe săptămână. Cartea acestei săptămâni Caroline Myss – De ce nu ne vindecăm și cum putem să o facem. Paginile 140-141

ro

14 Jan, 2023 09:20 1199 Marime text
 
”Noi reacționăm la crize, folosind trei puteri, în ordinea în care le-am dezvoltat, atât la nivel istoric, cât și la nivel individual: Tribală, individuală și Simbolică. Această reacție este automată – este felul în care suntem programați să ne descurcăm în diferite situații. Reacția noastră inițială la diagnosticarea unei boli, de exemplu, este ceva de genul reacției la un cutremur. Lumea de sub picioarele noastre este zguduită din temelii – s-a întâmplat ceva puternic și neașteptat, ce are potențialul să ne schimbe părțile cele mai importante ale vieții, inclusiv relațiile cele mai intime și siguranța noastră profesională. Este aproape imposibil să ai o reacție pozitivă de la început, sau să vezi speranța ivindu-se numaidecât la orizont. Așa că, noi reacționăm la boală mai întâi la nivel Tribal, pentru că avem nevoie să ne venim în fire, după implicațiile fizice a ceva cu atâta potențial amenințător. Avem nevoie să înțelegem complexitatea bolii și opțiunile pentru tratament și trebuie să ne organizăm viețile în așa fel, încât să facem față suferinței.

După ce criza bolii pătrunde în mintea Tribală, prin chakrele inferioare, ea se strecoară mai sus, spre mintea Individuală. Aceasta este o deplasare crucială și îngrozitoare, pentru că, atâta vreme cât continuăm să ne gândim și să ne comportăm în mintea Tribală, experiența noastră va fi absorbită și sprijinită de grup. Dar, în momentul în care ea pătrunde în mintea Individuală, activându-ne reacțiile psihologice și emoționale, suntem pe cont propriu. Nimeni nu poate să liniștească frica ce ne vorbește în noapte, când, în pat, ne gândim la ceea ce ne așteaptă mâine.

Cu toate astea, în mijlocul acestei călătorii înspăimântătoare, apare ocazia să trecem dincolo de disperare și să căutăm un dialog interior, din care se poate naște viziunea interioară și călăuzirea care transcende circumstanțele noastre fizice. Aceasta este punctul tranziției noastre în mintea Simbolică.”

Cele trei etape ale dialogului urmează modelul de mai jos:

Tribal: familia voastră poate să vă ofere atitudinea conform căreia ”toți avem această boală și ne vom lupta cu ea împreună”. Medicul vostru poate să vă prezinte date care vă arată cum au reacționat alți oameni la tratament și cum s-au descurcat. Cu toate astea, poziția dominantă este aceea că boala voastră este o provocare cu care se confruntă întregul grup, iar întrebarea cea mai importantă este: ”De ce ni se întâmplă nouă asta și cum vom face față situației?”

Individual: realitatea a ceea ce înfruntați este văzută drept provocare individuală – ceea ce și este, de fapt: Asta nu ni se întâmplă ”Nouă”, ci mi se întâmplă ”mie”. Următoarea întrebare care iese la suprafață este, de obicei, cea mai paralizantă: ”ce-am făcut ca să merită aceasta?” Aveți senzația că, dacă ați putea să știți de ce vi se întâmplă, ați putea să faceți față situației. La această etapă, auto-compătimirea și depresia vi se pot infiltra în minte și pot provoca o criză la fel de mare ca și boala.

Simbolic: mai rămâne încă o atitudine care vă poate ajuta, mai mult decât orice tratament fizic – și anume, capacitatea de a răspunde Simbolic la ceea ce se întâmplă, în loc de a lua lucrurile ad litteram. În loc să întrebați: ”de ce mi se întâmplă mie acest lucru?” întrebările mai profunde și mai autentice ce ar trebui urmărite sunt: de ce se întâmplă asta? Care este sensul acestei situații și cum aș putea să reacționez mai bine la ea?” Concepeți cea ce vi se întâmplă în termenii cei mai impersonali pe care puteți să-i atingeți și – din acea poziție, în acel moment, analizați care ar trebuie să fie reacțiile voastre cele mai puternice. Gândiți-vă la criza voastră ca și cum i s-ar întâmpla unei persoane pe care nici măcar n-o cunoașteți și întrebați-vă ce ați sfătui-o să facă. Amintiți-vă de învățăturile spirituale care vă spun că totul se întâmplă dintr-un anume motiv și că, având credință și încredere în acest motiv, imposibilul poate să devină chiar destul de posibil.

Din această poziție, veți fi receptiv la călăuzire și la cel mai limpede nivel de introspecție. Din dimensiunea Simbolică, puteți să vă vedeți boala în contextul întregii voastre vieți, mult mai departe de ceea ce vi se întâmplă la momentul prezent. Deveniți capabili să identificați, să înțelegeți și să dialogați cu modelele voastre arhetipale, văzând clar provocările repetitive, care au format dinamica vieții voastre.

Cu ajutorul vederii Simbolice, puteți să reveniți la provocarea fizică a bolii, înarmați cu un simț al eternității.”
Un mesaj frumos și puternic astăzi.
Nu ușor de digerat, precum multe dintre mesajele cărții.

Evoluția noastră interioară se face pe nivele.

Mă bucur să ne reamintim de posibilitățile ce ne stau la dispoziție.

O zi minunată și un week-end ușor. Planeta Marte a intrat direct, am mai scăpat de energii războinice și răzbunătoare. Vom avea la dispoziție energii de ambiție și putere.

Să ne fie de folos

Cu iubire


Sursa foto-text: facebook/ Zyanna Orinda 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii