Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:10 29 03 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Proiectul anului 2023 – Cărți de suflet. Cartea perioadei – Detox sufletesc – Tukaram. O postare utilă și provocatoare, pentru o zi de lună plină, în iarnă calendaristică și hibernare interioară

ro

04 Feb, 2023 10:10 831 Marime text

Pagina 40

Opușii


”Toate formele văzute și nevăzute sub care se manifestă creația conțin ambele polarități. Plusul vine însoțit de minus, masculinul, de feminin, binele de rău, iubirea de ură. Poate vedem o singură formă aparentă, însă în aceasta este inclus și opusul său.

Așadar, există o singură energie cu două polarități, plus și minus. Plus nu înseamnă pozitiv, minus nu înseamnă negativ. Plus și minus sunt sarcini interdependente și instabile. În orice moment, pentru ca fiecare se conține atât pe sine, cât și opusul, își poate schimba manifestarea în opus. Adică, minusul poate deveni plus și plusul minus.
Acest joc, al schimbării de sarcină, este jocul Existenței despre care vorbesc misticii atunci când descriu ce văd în timpul meditației profunde.
....
La om, pentru că acesta are capacitatea să judece, plusul a devenit ”bun”, iar minusul ”rău”. Drept urmare, pentru că vrea să îi fie tot timpul ”bine” și consideră ”răul” ca fiind dușman, contribuie în mod inconștient la apariția conflictului, a cărui consecință este întotdeauna, fără excepție, suferința.

Atunci când alegi o fațetă, nu înseamnă că ai eliminat opusul. Indiferent de alegerea pe care ai făcut-o, mai devreme sau mai târziu, opusul se relevă. Dacă se spune ”tot răul este spre bine”, nu e întâmplător. Răul de moment se poate transforma oricând în bine, pentru că, în esență, ambele sunt aceeași energie.
Dacă este să privim prin prisma fiecăreia dintre realități, vom avea două tipuri de bine și rău.

Din perspectiva Realității unice, binele este iubirea, iar răul este reprezentat de ignoranță și consecința sa, frica. Iubirea este ceea ce împărtășește Existența prin ceea ce creează în fiecare moment. Dacă se spune că Dumnezeu este iubire, este tocmai din acest motiv: creează neîncetat, indiferent de condiții.


Ignoranța este neînțelegerea și neacceptarea Realității așa cum este ea. Pentru că nu o înțelegem și nu o acceptăm așa cum este – creatoare, jucăușă și neutră, consecința este frica. Ignoranța și frica merg mână în mână, susținându-se reciproc. Omul este ignorant pentru că îi este frică, îi este frică pentru că este ignorant.

În ochii Existenței, polaritățile sunt perfect egale și, în aceeași măsură, importante. Dacă ar lipsi una dintre ele, rezultatul ar fi distrugerea. În natură, binele și răul nu există. Un prădător nu este fericit și nici nu își face mustrări de conștiință atunci când vânează, o tornadă nu se bucură sau plânge după casele pe care le-a distrus, un pom nu se laudă sau se lamentează atunci când în cad frunzele sau fructele. Existența nu se simte păcătoasă atunci când distruge și nici virtuoasă atunci când creează. Totul se întâmplă, pur și simplu, urmând un ciclu firesc.

Din perspectiva realității omului, binele este ceea ce îi convine, îi face plăcere și îi aduce ceea ce el numește fericire. Răul este ceea ce nu îi place și îl face să sufere. Dacă suferă, este pentru că își dorește să simtă tot timpul plăcere, refuzând cu obstinație durerea. Pentru că își dorește tot timpul ”binele” și luptă necontenit pentru a-l obține, rezultatul este din ce în ce mai mult ”rău”.

Judecata sau capacitatea de a alege, cu care se mândrește atât de mult, este cea care îi sabotează necontenit existența. Este masochist și nici nu realizează acest lucru. Dacă întrebi un om obișnuit cum a ajuns să sufere, va da, în cele mai multe dintre cazuri, vina pe exterior sau pe el însuși, dar nu va putea numi cauzele reale ale suferinței.
Cauza este că nu vede că însăși judecata este cea care îi provoacă durere.”

Să petrecem cu toții o lună plină cât mai echilibrată și liniștită.

Voi face o pauză de postări o săptămână, pentru că ”detox-ul sufletesc” se trăiește practic, dincolo de cuvinte.
Și să ne reauzim cu bine cât de curând.

Lectură plăcută, aplicare eficient și multă iubire, tuturor!


Articol preluat de pe Facebook/Zyanna Orinda 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii