Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:14 25 05 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine „Constatări interesante”, aparținând dr. Sorina Soescu

ro

16 Apr, 2020 20:15 1092 Marime text

De data aceasta, dr. Sorina Soescu (Zyanna Orinda pe Facebook) ne propune o introspecție în reacțiile noastre pe vreme de pandemie, când teama exacerbată metamorfozează situații banale în alte condiții.

 
„Am intrat într-un magazin alimentar și mirosea ca într-o toaletă publică, a dezinfectant și a clor.
 
Dacă înainte era plin de arome ademenitoare, de patiserie și fripturi, acum a fost o senzație foarte stranie. Mi-am ținut respirația, să pot ieși mai repede din acel loc.
 
Am observat reacția corpului. Vedeam fructele și legumele, colorate și proaspete și mirosea peste tot a substanțe chimice înțepătoare. Între ceea ce vedeam și ceea ce miroseam era o diferență atât de mare, comparativ cu ceea ce aveam «înmagazinat» în memorie ca «normal» că nu a întârziat reacția interioară - fugi!
 
În situații neobișnuite, corpul nostru reacționează adaptativ.
Cu ajutorul hormonilor «de stres» (de fapt, hormoni de adaptare) reacționăm prin lupta sau fugă. Dacă avem putere, ne luptăm, dacă nu avem putere asupra situației, fugim.
 
Aceste «reacții primare» sunt foarte intense în corpurile celor mai mulți oameni în perioada prin care trecem în prezent.
Întrucât tot ce se întâmplă este nou și neobișnuit, toți suntem mai vigilenți că de obicei. A dispărut «pilotul automat» și relaxarea anterioară, în care ne permiteam să neglijăm reguli bazice de igienă - consumăm înghețată pe stradă sau un sandvich pe o banca.
 
Oare cum ar reacționa toți oamenii cu măști și mănuși, dacă ar vedea pe cineva stând pe o bancă și lingând o înghețată, fără mănuși și fără mască?
Cu groază? Cu revoltă? Cu indignare?
 
Ce constatare interesantă.
O persoană care mănâncă înghețată pe o bancă este «un normal», când «povestea publică» este «toți suntem în siguranță».
Și aceeași persoană poate deveni «o amenințare publică» când povestea publică este «toți suntem potențial infectați și agresori».
 
O alimentară este un loc de tentație și ispita culinară, când este plină de arome considerate atractive de către corp (pentru că le asociază cu experiențe plăcute anterioare).
Și același loc devine un loc amenințător pentru corp, când mirosurile amintesc de activități nelegate de plăceri culinare.
 
O alimentară care miroase a toaletă publică poate să ne vindece de lăcomie mai bine decât toate lozincile de educație sanitară ascultate de zeci de ani.
 
Ce privilegiu să experimentezi diferite situații în mod direct, ca experiențe de viață.
Vă doresc o zi liniștită și o săptămâna mare cu soare.
Vă iubesc!”.
Sursa foto: Facebook Zyanna Orinda

Ti-a placut articolul?

Comentarii