Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:30 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine 3 noiembrie 2023. Început de week-end

ro

03 Nov, 2023 10:24 973 Marime text

Început de week-end.
Ce spuneți, aflăm astăzi mai multe despre ”pierderea controlului?” din cartea lui Anthony de Mello – Conștiența, capcanele și șansele realității?
Respirați adânc.
Nu va fi ușor să citiți rândurile următoare.
Putere multă și curaj.
 
”Dacă îți dorești să înțelegi controlul, gândește-te la un copilaș căruia i s-a cultivat o înclinație către droguri. Pe măsură ce drogurile pătrund în corpul copilului, acesta devine dependent, iar întreaga lui ființă cere drogul.
Să stai fără droguri este un chin atât de insuportabil, că mai degrabă ai prefera să mori.
Gândiți-vă la această imagine – corpul a devenit dependent de drog.
Iar asta este exact ce ți-a făcut societatea, încă de când te-ai născut.
Nu ai avut voie să te bucuri de hrana consistentă și hrănitoare a vieții – și anume muncă, joacă, distracție, râsete, compania oamenilor, plăcerile simțurilor și ale minții.
 
Ți s-a cultiva o înclinație către drogul numit aprobare, apreciere, atenție.
Îl voi pomeni aici pe un om deosebit, un om pe nume A. S. Neill. El este autorul lucrării Summerhill. Neill spune că recunoști un copil bolnav, după felul în care se învârtește mereu pe lângă părinții lui; pe el îl interesează persoanele.
Copilul sănătos nu este interesat de persoane, pe el îl interesează lucrurile.
Când un copil este sigur de iubirea mamei lui, uită de ea; el pornește să exploreze lumea; este curios. Umblă după o broască și încearcă să o bage în gură – genul acesta de lucru.
 
Când un copil stă mai mult pe lângă mama lui, e un semn rău; înseamnă că e nesigur.
Poate că mama lui a încercat să absoarbă iubirea din el, nu i-a dat toată libertatea și siguranța de care are el nevoie.
Mama l-a amenințat în multe moduri subtile că-l va abandona.
Așadar, ni s-a cultivat dependența de tot felul de droguri: aprobare, atenție, succes, a ajunge la vârf, prestigiu, să-ți vezi numele în ziar, putere, să fii șef.
 
Ni s-a cultivat înclinația pentru lucruri cum ar fi: să fii căpitanul echipei sportive, să conduci o trupă muzicală etc.
Prin înclinația către aceste droguri, am devenit dependenți și am început să ne temem că le pierdem.
Amintește-ți de lipsa de control pe care ai simțit-o, de spaima la perspectiva eșecului sau a greșelilor, la perspectiva că alții te vor critica.
 
Astfel ai devenit cumplit de dependent de alții și ți-ai pierdut libertatea.
Acum, alții au putere să te facă fericit sau nefericit.
Tânjești după drogurile tale și, cu toate că urăști suferința pe care ele ți-o aduc, descoperi că ești complet neajutorat. Nu există clipă în care, conștient sau inconștient, să nu percepi reacțiile altora, ori să nu te străduiești să te adaptezi lor, sau să nu mergi în pas de marș în cadențele tobelor lor.
 
Iară o definiție frumoasă pentru cineva care s-a trezit: cel care nu mai merge în pas de marș, în cadențele tobelor societăți; cel care dansează pe melodia ce izvorăște din interior.
Când ești ignorat sau dezaprobat, trăiești o singurătate atât de insuportabilă, încât te târăști înapoi la oameni și cerșești drogul consolator numit sprijin, încurajare și siguranță.
 
Să trăiești împreună cu oamenii, fiind în această stare, presupune o tensiune nesfârșită.
”Iadul sunt ceilalți oameni” a spus Sartre. Cât de adevărat.
Când ești în această stare de dependență, trebuie întotdeauna să te comporți cât mai bine cu putință; nu poți să-ți permiți niciodată vreo neglijență; trebuie să te ridici la nivelul așteptărilor.
 
Să fii alături de oameni, înseamnă să trăiești în tensiune.
Să fii fără ei, aduce agonia singurătății, deoarece îți lipsesc.
Ți-ai pierdut capacitatea de a-i vedea exact așa cum sunt ei și de a reacționa corect față de ei, deoarece percepția ta despre ei este eclipsată de nevoia de a-ți obține drogul.
 
Tu îi vezi numai în măsura în care, fie îți sunt de ajutor pentru a-ți obține drogul, fie reprezintă o amenințare că-ți va fi luat drogul.
Conștient sau inconștient, îi privești mereu pe oameni cu acești ochi.
Te întrebi: ”Voi obține ce vreau de la ei, nu voi obține ce vreau de la ei: Și dacă ei nici nu mă ajută, dar nici nu-mi amenință drogul, nu mă interesează câtuși de puțin.”
E îngrozitor, dar mă întreb dacă este cineva aici de față, despre care nu se poate spune același lucru.”
Ei, cum ați rezistat la această lectură?
V-au trecut fiori pe spate?
 
Pentru că Adevărul spus verde în față duce la mișcarea energiei.
Observăm astăzi cum cerșim drogul atenției de la ceilalți?
Cu toată onestitatea și deschiderea mentală pe care o putem activa astăzi?
Cartea ”Turismul emoțional” https://www.centrulnatura.ro/produs/e-book-turism-emotional/ vă aduce informații și mai detaliate despre modul în care ”drogul” atenției și afecțiunii este tranzacționat în relațiile de cuplu. Este util să cunoști. Și este eficient practic să aplici.
 
O zi cât mai bună și frumoasă, pentru noi toți.
 
Cu iubire

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii