Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:55 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şeful BCR Sistemul bancar revine pe câştig în 2011

ro

11 May, 2011 02:56 1559 Marime text
Sistemul bancar este de aşteptat să încheie anul pe profit în acest an, conform standardelor locale de contabilitate, a spus astăzi Dominic Bruynseels, CEO al Băncii Comerciale Române, cea mai mare bancă locală.

În 2010, sistemul bancar a înregistrat o pierdere de 304 milioane de lei.

Şeful BCR se aşteaptă la o revigrare a creditării în perioada următoare, mai întâi în sectorul companiilor şi apoi în sectorul retail, pe măsură ce economia îşi va relua creşterea. "Creşterea economică va accelera ceea ce va crea oportunităţi de creditare", a spus Bruynseels. Pentru acest an, analiştii BCR întrevăd o majorare a PIB de 2%.

În ultimul timp, creditele neperformante şi-au încetinit creşterea în cadrul BCR, în special datorită evoluţiei pe segmentul retail, unde "situaţia s-a stabilizat", ceea e nu se poate spune însă de evoluţia creditelor adresate companiilor.

Totodată, "pe segmentul retail evoluţia restructurărilor de credite este pozitivă. Pe partea de companii situaţia este mai puţin bună. Există restucturări de credite pentru unele companii din anumite domenii unde restructurările nu au dat roade şi am putea vedea o creştere a creditelor neperformante", a spus Bruynseels.

Situaţia creditelor retail ale BCR s-a îmbunătăţit şi datorită vânzării unui pachet de credite neperformante în ultimul trimestru al anului trecut, preţul primit de BCR situându-se la nivelul a 10% din valoarea creditelor vândute.

Refinanţările, unul din motoarele creşterii pe credite

Unul din segmentele de creditare pe care BCR s-a concentrat în ultima perioadă a fost cel al refinanţărilor, care reprezintă, potrivit lui Dominic Bruynseels, circa o treime din creditele noi acordate de bancă în ultima perioadă.

Banca a derulat totodată o campanie promoţională pentru creditul de consum, în circa 6 săptămâni de campanie reuşind să strângă aproximativ 75.000 de aplicaţii, circa 1.500 pe zi, aproape dublu faţă numărul de aplicaţii înregistrate în perioada anterioară.

Potrivit şefului BCR, numărul clienţilor noi pe credite ai băncii l-a depăşit pe cel al debitorilor care şi-au refinanţat creditele la alte bănci.

Totodată, banca aşteaptă demararea programului Prima casă 4, în prezent fiind în curs de aprobare normele de creditare pentru noua schemă a programului, a mai spus acesta.

În primul trimestru din acest an soldul creditelor BCR a scăzut cu circa 2,3%, până la 47,48 miliarde lei, pe fondul diminuării creditării retail, cu 5,2%, în acelaşi interval.

Sursa: Evz.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii