Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:46 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Creditele au fost in trend ascendent in martie

ro

21 Apr, 2009 15:58 1223 Marime text

Spre deosebire de primele două luni ale anului când creditele s-au acordat foarte greu, sau deloc, începând cu luna martie lucrurile au început să se mişte relativ mai bine.

După cum informează Ziarul Financiar, activitatea de creditare pe retail s-a reluat timid in martie, spre deosebire de ianuarie - februarie când vânzătorii de credite au stat degeaba. Preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a declarat că, în ciuda faptului că această revenire este încurajată prin dobânzi mai mici, piaţa bancară ar putea încheia anul cu o uşoară creştere. „Martie a fost altfel decât ianuarie şi februarie, când nu se întâmpla nimic. Activitatea s-a reluat, chiar dacă pe un nivel mult mai scăzut faţă de septembrie anul trecut, şi se vede un interes pentru credite. În definitiv, dacă nu creditezi nu poţi justifica o infrastructură de sute de unităţi şi este şi ambiţia noastră să dăm credite". Acesta mai susţine de asemenea că daca în unele sectoare din economie ajustările ajung şi la 40% pe primul trimestru faţă de 2008, nu înseamnă ca tot anul va rămâne aşa.

Nici acordul cu FMI, nici declaraţia semnată de băncile mari la Viena şi nici banii care vor fi eliberaţi de BNR din rezervele minime ale băncilor nu înseamnă automat că va fi reluată creditarea în forţă. „Nu ne putem aştepta ca de mâine creditarea să revină la nivelul din septembrie 2008 pentru ca nu există o soluţie simplă. Nu e suficienta nici injectarea de lichidităţi în piaţă, nici coborârea dobânzilor. Revenirea pieţei depinde foarte mult si de sentiment, de comportamentul clientului. Se exagera în trecut, când cererea se baza foarte mult pe viitor, pe veniturile aşteptate, însă acum s-a trecut în cealaltă extremă şi chiar şi cei care au bani preferă să aştepte decât să cumpere ceva", a susţinut preşedintele Raiffeisen Bank.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii