Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:48 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Costurile creditelor noi in lei, la cel mai mic nivel din ianuarie 2007

ro

06 Jun, 2011 01:49 1387 Marime text

Scaderea acestora se datoreaza in special ofertelor acordate de banci cu ocazia Sarbatorilor de Paste. Analistii spun ca, desi dobanzile s-au redus, volumul de imprumuturi noi nu este consistent inca.

Dobanzile la creditele noi in lei pen­tru consum si pentru faci­li­tatea de overdraft (descoperit de cont) au atins, in luna aprilie a acestui an, minimurile ultimilor 4 ani si 4 luni, se arata in datele publicate de BNR.

Totodata, dobanzile la imprumuturile noi in lei destinate achizitiei de locuinte au ajuns aproape de nivelul minim al ultimilor patru ani. Astfel, in cea de-a pa­tra luna din 2011, dobanda anuala efectiva (DAE) medie la creditele noi in lei imo­bi­lia­re a fost de 9,1%, in coborare cu un punct procentual fata de martie. Un nivel mai scazut a mai fost atins in septembrie 2007, de 9,07%, iar minimul istoric a fost in­dicat de BNR in luna aprilie a aceluiasi an, de 8,63%.

In ceea ce priveste dobanda anuala efectiva medie la imprumuturile noi in lei pentru consum, aceasta s-a diminuat cu aproape doua puncte procentuale de la inceputul anului, pana la 15,59%, atingand astfel nivelul minim ai ultimilor patru ani si patru luni.

Promotii de Paste

DAE la creditele de consum in lei a in­re­gistrat o crestere accelerata in pe­ri­oa­da cuprinsa intre caderea Lehman Brothers (septembrie 2008) si per­fec­tarea acor­du­lui Romaniei cu FMI (mai 2009), de 5,5 puncte procentuale, de la 19,62% la 25,08%. Dobanda medie la facilitatea de overdraft in moneda nationala a cunoscut o evo­lutie asemanatoare celei de la impru­mu­tu­rile de nevoi personale, insa, in pre­zent, rata este la un nivel de 15,08%, minimul ultimelor 52 de luni. ,,Dobanzile la cre­di­te­le in lei au scazut in aprilie pe fondul ofertelor promo­tio­nale acordate de banci intrucat a fost Pas­te­le, luna aprilie fiind astfel varful cre­ditelor de consum. Dar nu tre­buie sa ne as­tep­tam la evolutii ase­ma­natoare in ur­ma­toa­rele luni", a precizat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. In opinia aces­tuia, volumul de credite noi nu este con­sistent inca, iar imprumuturile aflate in sold au un mai mare impact asupra bi­lan­turilor bancilor.

Conform datelor BNR, dobanda me­die la creditele in lei aflate in sold, cu du­ra­ta initiala de peste cinci ani, acordate populatiei pentru cumparare de locuinte, au atins in aprilie 2011 un nivel de 9,55%, minimul ultimelor 52 de luni. Dobanda medie la imprumuturile in lei destinate consumului, cu durata initiala de peste cinci ani, a fost de 13,94% in aprilie, minimul ultimilor trei ani. La impru­muturile noi in euro des­ti­nate populatiei, dobanzile medii s-au di­mi­nuat in aprilie fata de luna precedenta cu 0,11 puncte procentuale, la 6,29%, in ca-zul creditelor pentru locuinte, insa do­ban­zile au crescut la creditele de consum cu 0,47 p.p., de la 7,75% la 8,22%.

Dobanda medie la creditele noi in lei pentru companii a inregistrat cea mai redusa rata a ultimilor patru ani si patru luni, de 9,23%, dupa ce in ianuarie 2009 a fost atins nivelul maxim de 21,19%. Do­ban­z­ile la imprumuturile noi in euro ­pen­tru persoanele juridice au urcat in aprilie comparativ cu martie cu 0,16 p.p., pana la 5,77%, atingand nivelul maxim al ulti­melor noua luni.

Sursa: Financiarul.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii