Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Clientii BCR au dat banca in judecata, solicitand suspendarea ratelor pe perioada procesului (video)

ro

02 Nov, 2010 11:40 2260 Marime text

Inevitabilul s-a produs. Asa cum au promis in mai multe randuri, clientii BCR s-au reunit si au depus actele pentru initierea primului proces colectiv impotriva unei institutii de credit. Cel mai interesant aspect al acestei confruntari in instanta este reprezentat de solicitarea clientilor BCR de a nu plati ratele pe durata procesului, primul termen de judecata al acestei cereri fiind stabilit pentru 3 noiembrie 2010, desi procesul de fond va incepe abia peste un an. "Am depus actele la Tribunalul Bucuresti pentru declansarea procesului colectiv impotriva BCR.

Am primit ca termen pentru procesul de fond data de 24 octombrie 2011, dar ordonanta presedintiala se va judeca pe 3 noiembrie", a declarat, potrivit Mediafax, avocatul Gheorghe Piperea, care reprezinta in instanta clientii bancii. Domnia sa a spus ca, prin intermediul procedurii ordonantei presedintiale, clientii cer suspendarea platilor catre banca pe perioada procesului, dar a precizat ca este la latitudinea judecatorului sa decida daca se suspenda doar plata comisioanelor si clauzelor contestate sau intreaga suma de plata. Piperea a mentionat ca in procesul colectiv pentru care s-au depus actele luni sunt reprezentati 362 de clienti ai BCR, care au incheiate 409 contracte de creditare cu banca. "Cele mai multe credite sunt ipotecare, dar sunt si imprumuturi de consum cu costuri ridicate, in cazul carora se percepe de exemplu un comision de monitorizare a riscului de circa 4% pe an, stabilit nu la soldul ramas de plata, ci la valoarea initiala", a explicat Piperea. Printre clauzele considerate abuzive de clientii BCR se mai numara si dobanda de referinta interna a bancii.

"Nu dorim sa nu mai platim deloc, dar nu vrem sa platim niste dobanzi pe care le consideram abuzive. Pana la finalizarea procesului, dorim sa returnam doar principalul din rata lunara", a precizat pentru Conso.ro, Violeta Vasilioglu, unul din reprezentantii grupului de clienti.

Clientii au decis sa mearga in judecata dupa ce banca nu s-a prezentat la invitatia de conciliere adresata de avocat. Momentan, un alt grup, reprezentat tot de avocatul Piperea, format din alti 224 de clienti ai BCR au transmis o invitatie similara bancii, la care aceasta ar trebui sa raspunda pana pe 7 noiembrie.

"Daca banca nu se prezinta, ceea ce este probabil, si cel de-al doilea grup va merge pe aceeasi directie", a mai precizat Vasilioglu.

Sursa: CreditBCR.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • voicu 04 Nov, 2010 10:35 nu stiu cum sa fac ca problema mare am si eu cu bcr am facut un credit ipotecar si la un timp nu am mai putut Isa platesc ratele ramanand fara servici am dus documente sa arat ca nu mai am venituri si am facut o cere sa-mi dea o gratiere de 3-6 luni nu au vrut mi-a trimis dosarul la suport colet si acestia ce vor e strigator ce vor sa-mi faca daca cinea mi-a putea da un sfat CE SA FAC CA NU MAI STIU INCOTRO SA O IAU VA MULTUMESC ANTICIPAT