Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:33 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Efectul omului asupra omului. Sau cum respirăm aer curat cu Simona (galerie foto)

ro

12 Sep, 2016 00:00 6054 Marime text
„Te sun pe la 8? Poate eşti liberă? Să-ţi povestesc de o fată, Simona.” Aşa a început povestea acestui articol. Cu un mesaj pe WhatsApp. Ulterior, aveam să aflu că de la un mesaj şi până la o discuţie cu Simona mai era doar un pas. Şi ce pas!
 
Cunoaşteţi suferinţa? Ea se duce, trece. Dar cum să se ducă, să treacă fără ajutor? De multe ori, oamenii aruncă în noi cuvinte fără să ştie ce suflet lovesc. De multe ori, oamenii uită că azi poţi să ai tot şi mâine, nimic.
 
Însă există şi oameni care, în ciuda a orice, au inima întreagă, curată şi veselă. Sunt oameni ca Simona.

„Bună! Eu sunt Simona Tiripan“

„Bună! Eu sunt Simona Tiripan, am 36 de ani, sunt căsătorită şi am două fetiţe, de nouă ani şi de cinci ani“, aşa s-a prezentat Simona.
 
„În această călătorie a cunoaşterii de sine, am înţeles că cel mai important lucru în viaţă este dăruirea. Viaţa însăşi este iubire şi recunoştinţă, iar noi suntem, aşa cum spune Maica Tereza, creioane în mâna Lui Dumnezeu. Ceea ce înseamnă că misiunea noastră este de a ne ajuta pe noi înşine să devenim variantele noastre cele mai bune prin renunţarea la trăsăturile egoiste şi să îi ajutăm pe ceilalţi, să ne punem în slujba lor“, ne-a spus Simona.
 
Ce face ea? Ajută oamenii să ajute alţi oameni.
 
„Ideea de a-i ajuta pe ceilalţi a venit în urma conştientizării a ceea ce înseamnă viaţa. Am demarat acest proiect având o credinţă puternică în realizarea lui. Pe parcurs, au apărut şi oameni care să mă susţină, să mă ajute cu diverse lucruri, iar bucuria a fost mare. Atunci când faci ceva din toată inima, Dumnezeu îţi trimite în cale şi împrejurările potrivite, şi oamenii de care ai nevoie pentru a continua“, spune Simona.

„Dă mai departe“

Inspirată de ideea filmului „Pay it forward“, Simona a creat pe Facebook grupul „Dă mai departe“. „Fără să-mi dau seama, s-au adunat peste 700 de persoane, donatori şi familii nevoiaşe“, ne-a zis Simona.
 
Din acel moment, lucrurile şi-au urmat cursul firesc. Până acum a organizat, cu ajutorul oamenilor, trei evenimente: „Obiecte casnice pentru familii nevoiaşe“, „Alege un copil şi fă-i ghiozdanul!“ şi „Borcanul cu fapte bune“.
 
„La primul eveniment s-a alăturat foarte multă lume, oameni care au trimis bani pentru distribuirea coletelor prin poştă“, ne-a mărturisit, încântată de bunătatea oamenilor, Simona. Atunci, familii sărace au primit aragaz, televizor, paturi, haine, alimente, pahare, farfurii, chiar şi un blender pentru bebeluş.
 
La cel de-al doilea eveniment, „Alege un copil şi fă-i ghiozdanul!“, peste zece copii au primit rechizite şcolare. „Sunt copii proveniţi din familii sărace, care s-au bucurat de bunătatea oamenilor ce au donat. La fel, foarte multă lume s-a implicat, oameni din toată ţară. Donaţiile care sunt din Constanţa ajung la mine acasă şi de aici mă ocup de ele. Le sortez şi le trimit mai departe prin poştă persoanelor nevoiaşe“, spune Simona.
 
Al treilea proiect, „Borcanul cu fapte bune“, este unul de conştientizare a importanţei dăruirii. Scopul este ca, timp de 14 zile, „să facem câte o faptă bună“. Astfel, ne zice Simona, „apar tot felul de conştientizări, ideea ne apropie unii de alţii şi, în felul acesta, principiul separării se dizolvă“.
 
Simona şi-a format în jur un grup de oameni care o ajută, iar cel mai aproape îi este Roxana Manea, care se dedică cu totul proiectului. „Mi-a scris, după ce a intrat în grup: «Simona, să ştii că nu eşti singură». Şi, din acel moment, împreună ne ocupăm de grup. Atunci când eşti pe drum, apar şi oamenii potriviţi, iar Roxana este unul dintre ei. Şi îi mulţumesc, ca de altfel tuturor oamenilor de bine care au înţeles că esenţa vieţii este dăruirea“.
 
Simona şi Roxana nu fac parte din nicio organizaţie sau grupare politică. „Nu avem niciun interes în afară de acela de a oferi bunătate, iubire şi zâmbete celor din jur“, spune Roxana.

Ochii unei fetiţe 

Un redactor al cotidianului ZIUA de Constanţa a fost în jurul lor, simţind cum se formează un lanţ minunat al întrajutorării. Oamenii lasă jos barierele mentale, îşi ascultă vocea interioară şi ajută.
 
Pe 9 septembrie, a avut loc o acţiune în cadrul căreia mai multe familii şi enoriaşi ai Parohiei „Sf. Antonie cel Mare şi Sf. Iosif Mărturisitorul“ din Constanţa au primit haine, încălţăminte, obiecte casnice, dar şi jucării.


 
Acolo, ne-au impresionat ochii unei fetiţe. Era murdară pe faţă, de aceea, imediat, Simona şi Roxana s-au gândit să organizeze o nouă acţiune. „Să cumpărăm săpun, şampon, pentru curăţenia personală.“ După cum se poate vedea şi într-o imagine, fetiţa a primit o bicicletă de la Roxana.

„Nu există străini, ci doar prieteni pe care nu i-ai cunoscut încă“

Simona ne-a spus că au primit ajutor de la oameni necunoscuţi, care au fost sensibilizaţi de ceea ce au prezentat pe grup. „Ştiţi cum se spune, nu există străini, ci doar prieteni pe care nu i-ai cunoscut încă“, spune Simona, plină de optimism.
 
În demersul lor, au primit ajutor de la o româncă stabilită în Franţa, care s-a oferit să ajute, alături de comunitatea sa de români. De asemenea, „oamenii s-au mobilizat şi am donat bani pentru un bărbat care a căzut într-o groapă cu scuterul şi a rămas imobilizat la pat. Avea nevoie de guler să susţină gâtul, coloana. În jumătate de oră, am strâns banii şi i-am trimis soţiei. Altcineva i-a trimis din străinătate în cont nişte bani“, povesteşte Simona, care a fost impresionată de faptul că şi cei săraci au donat. „Asta am încercat să transmit: că toţi avem ceva de oferit.“
 
De menţionat că există o listă cu persoane care este mărită constant.
 
Cine vrea să ajute poate suna la numărul de telefon 0722.584.037 (Simona Tiripan) sau poate accesa grupul de Facebook „Dă mai departe“. „Acest grup se adresează burticilor şi mămicilor dornice să facă schimb de lucruşoare, să ofere şi să primească hăinuţe pentru bebici / copii. Ne dorim să încurajăm ajutorul reciproc, să deschidem inimi, să creăm conexiuni, să fim aproape unii de alţii, să fim atenţi la nevoile celorlalţi şi să dăm o mână de ajutor când simţim că este necesar. Păstrăm lucruşoarele într-o stare bună şi le dăm mai departe atunci când ne rămân mici. Vrem să creăm o comunitate de graviduţe / mămici unite, puternice, care se susţin reciproc şi, împreună, să îi ajutăm şi pe ceilalţi“, este descrierea grupului.
 
Simona a mai spus un lucru care ne-a impresionat: „Oamenii reacţionează foarte bine la iubire“. Iar noi spunem că bunătatea şade frumos pe orice chip. Haideţi să dăm „mai departe“! Dacă noi nu, statul nu, atunci cine?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii