Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:22 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cui dam banii pe parcare?!

ro

17 Jun, 2009 02:16 8897 Marime text

parcari_cu_plata.jpgDouă dintre parcările din Constanţa şi Mamaia sunt controlate de firme ale unor cunoscuţi de-ai primarului Radu Mazăre

Ne plângem că avem prea puţine locuri de parcare şi că dăm prea mulţi bani pentru a ne lăsa maşina pentru câteva minute într-un loc sigur. Dar nu ne întrebăm în buzunarele cui ajung banii plătiţi pentru parcarea autoturismelor. Luăm două exemple aleatorii.

Plecăm la plimbare prin oraş şi ne oprim lângă Gară. Parcăm, dăm banii, luăm tichetul şi citim: SC Extravacanţa Land SRL. Taxa nu este foarte mare. Douăzeci de mii de lei pe oră. Dar cine este Extravacanţa şi cum a reuşit să pună mâna pe una dintre cele mai importante parcări din oraş, cea în care opresc atât autocarele care fac curse înspre Bucureşti şi retur, cât şi foarte mulţi dintre cei care pleacă sau vin de undeva cu trenul. SC Extravacanţa Land SRL îi are ca acţionari pe Alina Elena Barbu şi pe Eugen Ene.  Alina este soţia cunoscutului om de afaceri constănţean, Ionuţ Barbu, apropiat al edilului Radu Mazăre împreună cu primăria căruia organizează fel de fel de evenimente cum ar fi cursa de bărci de pe Siutghiol sau show-urile de maşini şi de yacht-uri. Doamna Barbu apare în mai multe... Extravacanţe: Tour şi Party. Nici asociatul său nu stă prea rău la capitolul business-uri. Eugen Ene notează în societăţi precum Eldo-Service SRL (firma care se ocupă de cimitirele din Viile Noi şi Anadalchioi), Europrest SRL (dizolvare judiciară) şi Renasio SRL.

ionut_barbu_10.jpgFamilia Barbu şi afacerile

Nici doamna de la Extravacanţa nu este vreo necunoscută. Împreună cu soţul său, Ionuţ Sorin şi cu SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, Alina Elena Barbu este asociat la SC Follow Me SRL. Ionuţ Barbu este implicat în firmele Seaview Media, Seaview Advertising, dar şi în Silva Prodimpex SRL. În cea din urmă societate este partener cu Alexandru Marin, un alt nume cu rezonanţă. În Seaview-uri este asociat cu fostul soţ al Mihaelei Rădulescu, Elan. Împreună au reuşit să pună mâna pe campania anti-fumat pusă la cale de Ministerul Sănătăţii. Barbu este administrator al SC Power Marine SRL, firma care organizează Grand Prix-ul de pe Siutghiol.

Sisteme Internaţionale de Afaceri îl are ca administrator pe Valentin Gheorghe Ionescu, un alt nume controversat. Notat, împreună cu primarul Mazăre, în celebrul dosar privind retrocedarea ilegală de terenuri, Ionescu a apărut deseori în peisajul afaceristic constănţean. Mai mult decât atât, chiar şi Valentin Pârvulescu, consilierul local PSD care a refuzat poziţia de viceprimar, a fost director al SIA SA. Prin firma Habitat şi Ambient SA, alături de Giorgică Giurgiucanu, Mihai Camboianu şi Cristian Borcea, Valentin a reuşit să intre în posesia unor terenuri din zone foarte bune ale Constanţei, majoritatea făcând parte din averea familiei Movilă. Numele lui Ionescu apare în SC Euro Antreprenor SRL, Jacobs, Hendrix & Partners SRL, Societatea Naţională de Distribuţie SA, Dusep SA, Compania de Servicii şi Consultanţă SA, Compania de Tutun şi Ziare SA, Habitat şi Ambient SA, Rezident Com SA.

parcare_cu_plata_gara.jpg„Închiriată de la proprietar"

Afaceristul este administrator al SC Tomis Marina Management SA. Un fapt demn de menţionat este că SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA este firma care a pus mâna, în urmă cu ceva ani, pe proiectul ce viza Portul Turistic Tomis. Încercând să dăm de Alina Barbu l-am contactat pe soţul acesteia care a dorit să dea declaraţii în locul consoartei. „Eu sunt mai obişnuit cu voi decât ea", a explicat Ionuţ Barbu. Şi a continuat: „Parcarea am închiriat-o de la proprietar. Adică de la un domn Barbu, care nu are nici o legătură cu noi chiar dacă avem acelaşi nume de familie. Este un teren privat. Mai facem o parcare în Mamaia, în zona Cazino, tot pe teren privat. Într-o perioadă şi SCIL Confort Urban a luat bani în această parcare, dar asta pentru că nu s-au înţeles cu primăria şi nu au ştiut că terenul-parcare are un proprietar". Ionuţ Barbu a mai spus că afacerea soţiei sale va deveni profitabilă în timp chiar dacă acum „românii nu sunt obişnuiţi să dea bani pe parcare ci preferă să-şi lase maşinile pe iarbă".

parcare_cu_plata_idu.jpgExemplul 2: Agro Invest

Am dorit să ne încercăm norocul şi în staţiunea Mamaia. Să vedem... acolo cui mai dăm bani?! Ne oprim în faţa Complexului Idu. Acelaşi scenariu. Parcăm, plătim 3 lei şi luăm bonul. Citim: SC Agroinvest SRL. Registrul Comerţului nu ne arăta nici un agent comercial cu acest nume. Numai că am realizat că titulatura corectă a firmei este SC Agro Invest SRL, nicidecum cea înscrisă pe tichet. Dacă în mod normal în Constanţa taxa pe pentru o oră de parcare este aproximativ 1,5 lei, în Mamaia se practică preţuri... de top. Luăm din nou la căutat persoanele cărora le dăm banii pentru parcare. De data aceasta societatea care ne „cazează" autoturismele are un singur asociat, în persoana Oanei Giurgiucanu. Numele este unul cu rezonanţă, mai ales că soţul său, Georgică Giurgiucanu este inculpat în celebrul dosar al retrocedărilor. Acesta se află pe lista mandatarilor „în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de complicitate sau instigare la infracţiunile săvârşite". Şi, după cum putem citi mai sus, numele Giurgiucanu apare şi în apropierea lui Ionuţ Barbu. Administrator al SC Agro Invest SRL este Mihai Caraivan, „posesor" al mai multor afaceri: SC Black Sea Estate SRL, SC M&C Building Consult SRL, SC Nova Vet Impex SRL, SC Nova Prod SRL şi Camila Prodimpex SRL. Oana Giurgiucanu este asociată, pe lângă firma cu parcarea şi în SC Travel & Events SRL şi SC Management & Investment Concept Group SRL. Faţă de Ionuţ Barbu, care a fost foarte comunicativ, Mihai Caraivan, administratorul SC Agro Invest SRL nu a vrut să dea detalii în legătură cu modalitatea în care a ajuns să ia bani în parcarea de la Idu. „Am închiriat terenul de la proprietarii săi. Este un contract perfect legal, plătim toate taxele. Dar eu nu sunt în măsură să vă spun mai multe. Eu doar administrez societatea", a spus Caraivan. Acesta nu a dorit să ne lămurească dacă terenul este închiriat de la SCIL Confort Urban.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ionut 10 Jun, 2011 14:34 P.S la simularea de incendiu autospecialele au intrat prin parcarea aia ca in fata garii erau masini parcate de oamenii ca voi
  • ionut 10 Jun, 2011 14:32 ce sa stiti daca santeti obisnuiti ca la tara .Parcari ca cea de la gara in putin timp vor fi toata tara, ca si in alte tarii in care exista oamenii civilizati ,am o intrebare pentru cei care nu sant de acord:in daca parcati pe unde vreti,in caz de incendiu la gara autospecialele pe unde trec ?
  • Misu 14 Jun, 2010 13:02 Referitor la hotii din parcarea de la gara,nu au amenajate locuri pentru persoane cu handicap,am aratat legitimatia eliberata de primarie pentru persoane cu handicap,mi-au ras in fata spunandu-mi ca sunt particulari si nu poate sa ii oblige nimeni sa faca locuri speciale,si chiar de iar obliga legea sa le faca tot ar lua bani,tin sa mentionez ca am fost in Brasov cu aceiasi legitimatie,in fata garii si nu am platit.La noi sunt prea multi hoti,totul pleaca de sus.As vrea sa fac o reclamatie in privinta asta dar numai gandul ca trebuie sa reclami tocmai la "omu" care le-a dat binenteles nu "moca" parcarea,e absurd..
  • rogoveanu ionut 24 Mar, 2010 21:57 foarte bine pt ca ne saturasem sa trecem prin mormanele de gunoaie din acea parcare,asa macar.........nu mai simtim mirosul,si macar cineva face curatenie,macar pe o portiune din zona gara.
  • gica 30 Jul, 2009 21:48 ne cer banii niste privati ca sa lasam masina pe spatiu public rusine, bestiilor!
  • constanteanu 26 Jul, 2009 21:19 jaf pe fata, nu au investit 1 leu in aceste parcari aceste firme private insa suntem taxati