Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:20 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#alegeriparlamentare2020 Septimiu Bourceanu, candidat PNL la Senatul României, are o proiecție clară despre cum trebuie să arate sistemul medical românesc în următorii 20 de ani

ro

14 Nov, 2020 10:58 2988 Marime text
  • Septimiu Bourceanu ocupă locul 1 pe lista pentru Senat a Partidului Național Liberal Constanța
  • Candidatul PNL are o serie de proiecte care vor îmbunătăți vizibil sistemul medical, un sistem pe care îl cunoaște bine, atât cel privat, cât și cel de stat, și știe ce trebuie făcut în viitorul mediu și lung, 10 – 20 de ani, pentru eficientizarea acestuia
  • Cel mai important beneficiar al acestei strategii care se referă la resursa umană este pacientul


Septimiu Bourceanu, locul 1 pe lista pentru Senat a Partidului Național Liberal Constanța, va ajunge în Parlamentul României cu o serie de proiecte care vor îmbunătăți vizibil sistemul medical. Un sistem pe care îl cunoaște bine, atât cel privat, cât și cel de stat, și știe ce trebuie făcut în viitorul mediu și lung, 10 – 20 de ani, pentru eficientizarea acestuia.

„Eu cred în sistemul sanitar românesc. Statul român a hotărât că acesta are doi piloni: unul public și unul privat, dar accesul la sistem, din perspectiva pacientului, asigura sau neasigurat, trebuie să fie același.  Cu alte cuvinte, îmi doresc să găsesc în sistemul public aceleași condiții pe care le găsesc în sistemul privat. Mai mult decât atât. Sistemul sanitar românesc este reglementat de către Ministerul Sănătății, la care și componenta publică și cea privată se raportează. Nu există legislație diferită. Îmi doresc un sistem public foarte bine dotat, foarte bine consolidat. Așa se creează un echilibru în sistemul de sănătate.”, spune liberalul constănțean.

Un exemplu simplu este medicina de familie. Toată medicina de familie din România este privată și cu siguranță că are nevoie de sprijin. Aceasta trebuie să fie primul filtru al pacienților.

„Cu cât sprijinim mai bine această structură, a medicinei de familie, cu atât presiunea pe sistemul public sau privat spitalicesc va fi mai mică. Asta înseamnă că și costurile în sistem vor fi mult mai mici, că rămân mai mulți bani din ceea ce colectează pentru sistem. Prin medicina de familie se poate acționa preventiv.”, afirmă Septimiu Bourceanu.

Aici punctează o idee pe care vrea să o pună în practică în mandatul său de senator: analize pentru toți românii.

„Îmi doresc să se reiau acel program pe care ministrul Eugen Nicolăescu l-a implementat în anii 2005 – 2006: analize pentru toți românii. Rezultatul acestora ne oferă o statistică foarte importantă. Ministerul poate să creeze, cu ajutorul lor, programe naționale de sănătate, poate să sprijine mai mult programele de sănătate actuale. Astfel, din zona intervenției permanente, trecem în zona preventivă, în care avem o bază statistică reală, adusă la zi. Cel mai important este că vom ști care este perspectiva. Având aceste date, știm unde să direcționăm fondurile, dar și cât și cum să direcționăm, ceea ce este foarte important. Așa va scădea presiunea pe sistemul sanitar.

În același timp, aceste date o să ne dea posibilitatea să aflăm de ce resurse umane avem nevoie în următoarea perioadă. Mă refer la 10, 20 de ani, pentru că un medic nu se formează peste noapte, ci în mai mult de 10 de ani. Statul român trebuie să știe astăzi ce are de făcut peste 10, peste 20 de ani. Măsurile pe care le luăm noi acum, de reglementare a sistemului sanitar, au efect atunci. Dacă privim așa, lucrurile vor evolua foarte bine, pentru că avem grijă de resursa umană, o pregătim, o consolidăm.”, precizează Septimiu Bourceanu.

În opinia sa, cel mai important beneficiar al acestei strategii care se referă la resursa umană este pacientul.

„Reforma sistemului medical se face pentru pacient, dar nu o poți face decât dacă ușurezi activitatea cadrelor medicale și a personalului suport pentru actul medical. În plus, trebuie făcute investiții în infrastructură, dar investiții care ne folosesc. Având statistica medicală, știm cum va evolua cazuistica în România pe diferite boli și atunci știi tu, stat român, unde să investești, cât să investești, care sunt limitele și care este timpul pe care îl ai la dispoziție. Totul pleacă de la prevenție, statistică întocmită corect, pregătirea resursei umane, programe pentru a aduce resursa umană înapoi, programe pentru a o menține aici. Toate aceste lucruri se regăsesc în diferite aspecte legislative.”, punctează candidatul PNL.

Septimiu Bourceanu este convins că acest lucru se poate realiza.

„O să mă asigur că toți românii vor beneficia de analize. Cred în acest lucru, în statistica medicală. Este foarte importantă pentru gestionarea resurselor sistemului medical.”, conchide candidatul PNL.

– Comandat de Partidul Național Liberal – Filiala Constanța
– Executat de ZIUA de Constanța
– Mandatar financiar-cod AEP 11200025

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii