Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:23 19 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au mai rămas doar câteva zile! Cine mai vrea să fie primar în comunele judeţului? Nume noi!

ro

18 May, 2016 00:00 1764 Marime text
 

Alegerile locale în comune sunt adevăratele teste pentru aspiranţii la mandatele de primar. Comunităţile fiind mult mai restrânse, competiţia este cu atât mai ascuţită cu cât ei se cunosc, îşi ştiu familiile şi realizările sau eşecurile acestora, ceea ce ar putea reprezenta explicaţii obiective când vorbim despre numărul redus al competitorilor din mediul rural.
 
Deşi la ţară alegătorii sunt mult mai disciplinaţi decât cei din mediul urban, aspect ce poate asigura voturi certe pentru partidele politice implicate în competiţia electorală, am constatat că nici în bătălia pentru primărie, nici în cea pentru consiliile locale din comune nu se înghesuie lumea. Excepţii apar doar în comunele mai mari, cu potenţial economic şi aflate aproape de un centru urban.
 
Pentru a aduce la cunoştinţa cititorilor noştri numele competitorilor care îşi vor disputa mandatele de primar şi pe cele de aleşi locali, am trimis adrese către toate birourile electorale de circumscripţie din judeţ. Continuăm astfel seria prezentării aspiranţilor la mandatele de primari şi la cele de consilieri locali în comunităţile din mediul rural din judeţul Constanţa.

Un învăţat pentru Primăria Peştera

Şase pare că este cifra norocoasă în comuna Peştera. Astfel, există şase aspiranţi pentru conducerea administraţiei locale din Peştera şi şase formaţiuni politice care speră să aibă reprezentare în viitorul Consiliu Local al comunei. Astfel, s-au înscris în competiţia electorală, pentru fotoliul de gospodar-şef al comunei: Gheorghe Răducan (ALDE), Tiberiu Preda (PND), Eugenia-Nadia Penaru (PMP), Paraschiva Bobe Demirel (PNL), Ana Moise (PSD) şi independentul Marius-Liviu Petre, acesta din urmă fiind cunoscut până acum drept director al şcolii Generale nr. 1 din Peştera, dar şi în calitate de inspector şcolar.
 
În competiţia electorală pentru Consiliul Local Peştera s-au înscris formaţiunile politice: ALDE (cu 17 candidaţi), PNL (cu 17 candidaţi), PSD (cu 14 candidaţi), PMP (cu 12 candidaţi), PND (cu 17 candidaţi), dar şi M10 (cu 17 candidaţi).

Doi candidaţi pentru postul de primar în comuna Siliştea

Să fii primarul comunei Siliştea nu pare a fi o ipostază foarte ofertantă, din moment ce în cursa pentru conducerea administraţiei locale din această localitate s-au înscris doar doi candidaţi: Mihai Soare (PSD) şi Mihai Frâncu (PNL). Formaţiunile politice nu s-au bătut să aibă reprezentare nici în Consiliul Local al comunei. Doar PSD şi PNL şi-au găsit candidaţi pentru CL Siliştea.

Un singur doritor pentru Grădina

Lista candidaţilor la funcţia de primar al comunei Grădina nu este foarte lungă, şi nici lista partidelor politice care au depus candidaturi pentru Consiliul Local. Astfel, PSD este singurul partid ce are un candidat pentru postul de primar al comunei. Este vorba despre Gabriela Iacobici, care doreşte o reconfirmare a mandatului. Aceeaşi formaţiune politică este singura care speră să aibă reprezentare în viitorul CL al comunei, de aceea a înscris o listă completă, de 12 candidaţi.

La Istria, patru competitori

În cursa pentru fotoliul de primar al comunei Istria s-au înscris doar patru candidaţi: Ion Ţuţu (PMP), Dumitru Filip (UNPR), Ioan Herdean (PNL), Enache Perifan (PSD). De asemenea, în viitorul Consiliu Local al comunei Istria, aceleaşi patru formaţiuni politice îşi doresc să aibă reprezentanţi: PMP (cu doi candidaţi), UNPR (cu 11 candidaţi), PNL (cu 14 candidaţi), şi PSD (cu 14 candidaţi).

Un independent vrea în Consiliul Local Pecineaga

În cursa pentru ocuparea fotoliului de primar al comunei Pecineaga sunt înscrişi cinci candidaţi. În ordinea transmisă de Biroul Electoral al Circumscripţiei nr. 55 Pecineaga, aceştia sunt: Niculae Stan (UNPR), Cristian Stoian (PNL), Petru-Mihai Crăciun (PALD- ALDE), Lili Pîslaru (PSD) şi Cornel Călin-Cobzaru (PNŢCD).
 
Pentru Consiliul Local, PNL, PNŢCD, PSD şi UNPR s-au prezentat cu liste de câte 17 candidaţi. Formaţiunea politică ALDE este singura care are o listă ceva mai mică, cu 12 nume. Pentru un post de consilier local s-a înscris la start şi candidatul independent Georgeta Ioniţă. 

Competiţie electorală limitată la Dumbrăveni

Doar doi candidaţi au fost admişi pentru funcţia de primar al comunei Dumbrăveni de către Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 35. Astfel, formaţiunile politice i-au propus pe: Figan Legean, din partea PNL, şi Stelian Clinciu, din partea PSD. Astfel, cetăţenii din Dumbrăveni au de ales între două nume noi care să le conducă localitatea pentru următorii patru ani. Aceleaşi partide politice au propus şi candidaţi pentru Consiliu Local Dumbrăveni. PNL are o listă de 11 nume, în timp ce PSD a propus o listă cu 12 nume.

Două formaţiuni politice vor primari la 23 August

Doi candidaţi s-au înscris în competiţia electorală pentru scaunul de primar al localităţii 23 August, respectiv Viorel Mugur Mitrana, din partea PNL, şi Dumitru Budeanu, din partea PMP. În vederea obţinerii unor locuri în Consiliul Local 23 August, PNL a pregătit o listă de 20 de nume, PMP are o listă de 15 nume,  iar UDTTMR a venit cu o singură propunere, şi anume Demirel Demir.

Ti-a placut articolul?

Comentarii