Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:45 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comune si orase noi

ro

14 Jun, 2003 00:00 423 Marime text

Judetul isi va spori numarul unitatilor administrativ-teritoriale

Pana in 2004, se vor infiinta alte opt unitati administrative * Dupa ce Executivul se va pronunta, comuna Rasova va avea un alt primar

Prefectura Constanta a luat in discutie infiintarea unor noi unitati administrativ-teritoriale in cadrul judetului. Dupa reinfiintarea comunei Baraganu, in urmatoarele luni se va trece la infiintarea altor doua comune: Siminoc (in prezent, sat apartinator de orasul Basarabi) si Valea Dacilor (sat apartinator de municipiul Medgidia). De asemenea, Prefectura, impreuna cu primariile comunelor Mihail Kogalniceanu si Baneasa au organizat, in ultima perioada, referendumuri in vederea declararii celor doua unitati administrativ-teritoriale drept orase. Locuitorii vor fi chemati la urne, in prima faza, pentru a vota pentru transformarea satelor mai sus-mentionate in comune, iar in cel de-al doilea caz, pentru transformarea comunelor de rangul I in orase. Dupa finalizarea acestui proces, in conformitate cu Legea 215/2000 privind administratia publica locala, vor urma alegeri pentru desemnarea conducerilor acestor structuri administrativ-teritoriale. Si in localitatea Cuza Voda s-a desfasurat, in acest an, referendum pentru transformarea satului cu acelasi nume, apartinator de comuna Castelu, in unitate administrativ-teritoriala de sine statatoare. Consiliul Local Castelu a decis prin act administrativ organizarea de referendum pentru ca locuitorii satelor Nisipari si Cuza Voda, dar si localnicii din Castelu, sa decida prin vot daca doresc separarea satului Cuza Voda de comuna Castelu. Prefectura a conceput un proiect de hotarare prin care solicita Guvernului consfintirea votului locuitorilor din Cuza Voda. In urma validarii, Prefectura va desemna un primar si un consiliu local interimar. Este posibil ca, dupa modelul Baraganu, pana la alegerile locale din 2004, unul dintre viceprimarii din Castelu, impreuna cu acelasi consiliu local, sa asigure interimatul pe o perioada nedeterminata. Localitatea Cuza Voda a fost comuna prin 1950, numai ca masurile abuzive ale fostului regim s-au intors impotriva si a revenit la statutul de sat.

Baneasa va fi oras

Totodata, si in comuna Baneasa s-a desfasurat referendum pentru transformarea acestei unitati administrativ-teritoriale in oras. 65% dintre cetateni si-au exprimat votul liber. Si in acest caz, Prefectura a intocmit un proiect de hotarare care a fost inaintat Executivului, pentru validarea referendumului.

Cogealac vrea statut de oras, iar Fantanele, de comuna

Mai multi consilieri locali din Cogealac au solicitat Prefecturii organizarea unui referendum pentru desprinderea satului Fantanele din cadrul comunei Cogealac, pentru a fi, la randul sau, comuna. In aceeasi zi se va organiza referendum si pentru transformarea comunei de rangul I Cogealac in oras.

Se reinfiinteaza si comuna Saligny

Consiliul Local al comunei Mircea Voda, de care inca apartine localitatea Saligny, a alocat fonduri de la buget pentru executarea unor lucrari de reparatii in vederea reinfiintarii comunei Saligny, localitate cu peste 2.000 de locuitori. Saligny a mai fost comuna prin 1968, o data cu realizarea noii impartiri teritoriale, cand locul regiunilor a fost luat de judete. Si aici a fost organizat referendum pe 16 martie, iar actul constitutiv al comunei se afla pe masa Executivului. Saligny s-ar putea finanta prin venituri proprii, deoarece in zona sunt mai multe firme private care contribuie la bugetul comunei Mircea Voda cu circa doua miliarde lei.

Primarul de la Rasova ar putea fi suspendat

Atmosfera conflictuala dintre primarul de Rasova si cetatenii localitatii este cunoscuta de ani de zile. In urma cu cateva saptamani, si aici s-a organizat referendum, locuitorii optand pentru inlocuirea primarului. Ei au trimis petitia Prefecturii, iar aceasta, mai departe, Ministerului Administratiei Publice si, implicit, Executivului care, prin hotarare de Guvern, va decide suspendarea primarului, pentru comportament antisocial. In conditii normale, ar fi trebuit organizate alegeri, insa, datorita faptului ca 2003 este un an preelectoral, se va proceda la delegarea viceprimarului comunei, in persoana lui Radu Poenaru, pentru conducerea acestei unitati administrativ-teritoriale, pana la alegerile din 2004.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii