Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Averea şi interesele consilierului judeţean PSD Nicoleta Bercaru A dat chix în afaceri, dar a luat-o de la capăt. Deţine patru autoturisme şi trăieşte „pe credit“ (documente)

ro

16 Jun, 2018 00:00 8285 Marime text
Aleşii locali, demnitarii, persoanele cu funcţii de conducere şi control, precum şi funcţionarii publici au obligaţia să îşi depună sau să îşi actualizeze declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese. Cotidianul ZIUA de Constanţa prezintă averile şi interesele consilierilor judeţeni, care, potrivit legislaţiei în vigoare, sunt obligaţi să-şi reactualizeze anual declaraţiile de avere sau de interese sau ori de câte ori apar modificări semnificative.
 
Astfel, pe site-ul administraţiei judeţene au fost publicate cele mai noi menţiuni din documentele depuse de consilierii judeţeni, pe care le prezentăm în ordine alfabetică, să nu fie cu supărare. Prima la „catalog“, consilierul judeţean PSD Nicoleta Bercaru.
 
Cu ce avere a debutat în CJ Constanţa: Nicoleta Bercaru (PSD), patru maşini şi patru credite bancare de achitat
 
Nicoleta Bercaru, director al Şcolii Generale nr. 39 „Nicolae Tonitza“ din municipiul Constanţa, care a aspirat, fără succes, şi la ocuparea funcţiei de inspector şcolar general al ISJ Constanţa în 2015, a ajuns în Consiliul Judeţean ca urmare a renunţării la mandatul de consilier judeţean din partea PSD a lui Daniel Georgescu, directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile.

La momentul validării mandatului, potrivit declaraţiei de avere, Bercaru deţinea două apartamente situate în municipiul Constanţa, dobândite prin credit ipotecar, şi un „garaj plin“, în care erau parcate patru autoturisme - Chevrolet Spark (an de fabricaţie 2010), Volkswagen Transporter (an de fabricaţie 2007), Volkswagen Golf (an de fabricaţie 1999) şi Volkswagen Beetle (an de fabricaţie 1999).

Totodată, aceasta avea patru credite bancare de lichidat, toate contractate de la aceeaşi bancă şi însumând 10.305 euro şi 221.432 de lei. Ultimul credit bancar a fost contractat în acest an, este în valoare de 41.500 de lei şi are ca termen scadent anul 2021. Datorii semnificative la bănci, în contextul în care veniturile realizate de familie în anul fiscal precedent au fost de numai 65.023 de lei.

În ceea ce priveşte declaraţia de interese,  consilierul  judeţean PSD arată că este asociat şi administrator la SC Afortunado Place SRL, o firmă ce are ca obiect de activitate „restaurante“. De asemenea, Nicoleta Bercaru este membru fondator al asociaţiei nonprofit „Femeia Schimbă Lumea“.
 
În 2017, familia Bercaru a scăpat de „Spark“, a achiziţionat un „Volkswagen“ şi a cumpărat un teren în Suceava
 
Patru menţiuni notabile regăsim în declaraţiile de avere ale anului 2017 ale consilierului PSD. După primul an de mandat, Bercaru a vândut autoturismul Chevrolet Spark pentru 3.500 de euro unei persoane fizice. Deţinătoare a altor trei autoturisme de provenienţă germană, familia Bercaru a achiziţionat în 2017 şi al patrulea autoturism, un Volkswagen Tiguan, an de fabricaţie 2010, dar şi 23.000 de metri pătraţi de teren extravilan într-o comună din judeţul Suceava. În acelaşi an, familia consilierei s-a îndatorat cu suma de 52.000 de lei la o bancă comercială, termenul scadent al creditului fiind anul 2022.
 
La capitolul venituri, familia Bercaru a câştigat, în anul fiscal 2017, 75.212 lei, cu menţiunea că cei mai mulţi bani au fost aduşi în casă de consilieră, în calitate de profesor şi director al Şcolii „Nicolae Tonitza“ din Constanţa - 50.212 lei. În această sumă este inclusă şi indemnizaţia de la Consiliul Judeţean.
 
În 2018 a închis un restaurant şi a deschis o firmă de curăţenie
 
Pe 12 februarie 2018, SC Afortunado Place SRL, firmă având ca obiect de activitate „restaurante“, în care Nicoleta Bercaru avea calitatea de asociat, şi-a întrerupt temporar activitatea. Cel mai probabil, soţii Bercaru şi Florica Ştefan, asociaţi în această societate, au gestionat prost afacerea şi, din considerente financiare, au fost nevoiţi să renunţe. Dovadă în acest sens este somaţia cu titlu executoriu nr. 76621, primită de firmă de la ANAF Galaţi încă din iulie 2017. Totodată, potrivit situaţiilor depuse la Ministerul Finanţelor Publice, SC Afortunado Place SRL, înfiinţată în 2014, a avut pierderi în fiecare an, profit zero şi un singur angajat.
 
Această situaţie pare să nu o fi descurajat-o pe Nicoleta Bercaru, care, la sfârşitul anului 2017, se asociază într-o firmă nou-nouţă, „OK Lavage Clean SRL“, alături de Niculina Mierla Vartanian, care deţine şi calitatea de administrator. Potrivit Oficiului Registrului Comerţului, societatea, cu sediul în Constanţa, are ca obiect de activitate „operaţiuni generale de curăţenie a clădirilor“. Fiind vorba despre o societate nouă, nu a raportat până în acest moment nicio situaţie financiară.  
 
Menţionăm că Nicolae Bercaru nu a depus nicio altă menţiune referitoare la modificări în declaraţia sa de avere pentru anul în curs.
Un aspect interesant care nu se regăseşte în declaraţia de interese este apartenenţa politică. Bercaru a tras linie în dreptul calităţii de membru de partid, cu toate că PSD a transmis că este preşedintele Departamentului de Egalitate de Şanse din cadrul organizaţiei PSD Constanţa şi consilier judeţean.
 
Bercaru - activitatea în CJC
 
Potrivit raportului de activitate după primul an de mandat, potrivit Legii 215/2001, art. 51, alin. 4, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Cultură, Culte şi Monumente Istorice, Bercaru consideră că şi-a respectat mandatul.
 
„În această calitate, am analizat cu deosebită atenţie proiectele de hotărâri supuse spre dezbatere, am solicitat informaţii suplimentare pentru lămurirea eventualelor neclarităţi când a fost cazul de la şefii de direcţii şi departamente de specialitate ale Consiliului Judeţean şi am propus amendamente atunci când am considerat că există deficienţe sau neconcordanţe. De asemenea, am luat contact cu toţi managerii de instituţii subordonate Consiliului Judeţean care ţin de Comisia Cultură, Culte şi Monumente, încercând astfel sa aflu, sa aprofundez şi să rezolv pe cât posibil problemele ridicate de aceştia“.
 
Tot în primul an de mandat, Bercaru a fost omniprezentă în calitate de consilier judeţean la manifestări cu caracter economic, social şi cultural organizate sub egida Consiliului Judeţean Constanţa, cum ar fi: inaugurarea clădirii modernizate a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, inaugurarea terenului sportiv polivalent de la Centrul de Plasament „Micul Rotterdam“, Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului Dobrogean, Ziua Dobrogei sau Târgul de Iarnă. La dezbaterile din plenul CJ, Bercaru nu şi-a făcut auzit glasul decât la depunerea jurământului.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza declaraţiile de avere şi de interese ale consilierului judeţean Nicoleta Bercaru de la începutul mandatului şi până în prezent.

Sursa foto: YouTube
 
Citeşte şi:
 
Consilierii judeţeni continuă să-şi depună rapoartele de activitate Nicoleta Bercaru, Adrian Bereş şi Florea Dumitru, de la PSD, faţă în faţă cu electoratul (documente)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii