Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:07 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zero emisii de carbon 17 UAT-uri din România printre care și municipiul Constanța în cursa „Cities Race to Zero” !

ro

25 Aug, 2023 15:13 3582 Marime text

 
  • Obiectivele prioritare ale acestui demers vizează identificarea unor soluții locale pentru obținerea unui mediu sănătos pentru locuitorii municipiului
  • Cele mai multe proiecte aflate în implementare sau în curs de aprobare la nivelul municipiului se înscriu în acest obiectiv general, respectiv: proiectele de mobilitate urbană durabilă, reabilitarea marilor bulevarde, proiectele de regenerare urbană, proiectele de creştere a eficienţei energetice la grădiniţele, şcolile şi liceele din municipiul Constanţa, creşterea eficienţei energetice la unele clădiri rezidenţiale, achiziționarea de insule ecologice digitalizate, achiziționarea de autobuze electrice, reabilitarea rețelelor termice, achiziționarea stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice
  • Inclusiv acordarea de facilități precum parcarea gratuită pentru autovehicule electrice și hibrid se înscrie în aceste demersuri de reducere a gazelor cu efect de seră la nivelul municipiului Constanța, mai spune Doru Iordache, consilierul primarului Vergil Chițac
  • Tot cu acest scop, municipiul Constanța participă la proiectul Re-Valuing Urban Quality & Climate Neutrality In European Waterfront Cities (acronim Revalue), care are ca scop updatarea/elaborarea planurilor de transformare teritoriala pe termen lung în vederea adaptării la schimbările climatice/ neutralitate climatică până în 2050
  • Municipiul Constanța a aderat la obiectivele Acordului de la Paris în februarie 2021

„Cities Race to Zero” (n.r. Cursa Orașelor către Zero emisii de carbon) este un proiect dedicat exclusiv orașelor care vor să-și unească eforturile pentru susținerea față de acțiunile climatice incluzive, în concordanță cu obiectivele Acordului de la Paris.

Oferirea unei redresări verzi și echitabile pentru crizele energetice și economice combinate, crearea de economii puternice echitabile și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră suficient de rapid pentru a limita încălzirea globală la ținta de 1,5 °C din Acordul de la Paris - aceste trei obiective sunt inseparabile.

Municipiul Constanța a aderat la obiectivele Acordului de la Paris în februarie 2021, potrivit lui Doru Iordache, consilier al primarului Vergil Chițac.

„Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a semnat, în februarie 2021, Declarația de la Paris, o inițiativă la nivel de primari ai marilor orașe europene, angajând astfel municipiul Constanța în procesul global de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, ca urmare a unei solicitări primite din partea Asociației Municipiilor din România.  Obiectivele prioritare ale acestui demers vizează identificarea unor soluții locale pentru obținerea unui mediu sănătos pentru locuitorii municipiului.

Semnatarii acestei Declarații au fost incluși automat pe harta Cities Race to Zero, o inițiativă la nivel global de mobilizare a conducătorilor de orașe, regiuni, mediului de afaceri relevant, actorilor statali și marilor companii în scopul obținerii unei dezvoltări urbane sănătoase și fără emisii de carbon, care să prevină amenințările viitoare, să contribuie la crearea de locuri de muncă decente și să asigure o dezvoltare durabilă.
Prin urmare, în ultimii ani o direcție prioritară a municipiului Constanța a fost identificarea modalităților prin care instituția noastră să facă pași importanți în eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Cele mai multe proiecte aflate în implementare sau în curs de aprobare la nivelul municipiului se înscriu în acest obiectiv general, respectiv: proiectele de mobilitate urbană durabilă, reabilitarea marilor bulevarde, proiectele de regenerare urbană, proiectele de creştere a eficienţei energetice la grădiniţele, şcolile şi liceele din municipiul Constanţa, creşterea eficienţei energetice la unele clădiri rezidenţiale, achiziționarea de insule ecologice digitalizate, achiziționarea de autobuze electrice, reabilitarea rețelelor termice, achiziționarea stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice.

Inclusiv acordarea de facilități precum parcarea gratuită pentru autovehicule electrice și hibrid se înscrie în aceste demersuri de reducere a gazelor cu efect de seră la nivelul municipiului Constanța.

Tot cu acest scop, municipiul Constanța participă la proiectul Re-Valuing Urban Quality & Climate Neutrality In European Waterfront Cities (acronim Revalue), care are ca scop updatarea/elaborarea planurilor de transformare teritoriala pe termen lung în vederea adaptării la schimbările climatice/ neutralitate climatică până în 2050.

Suntem conștienți că avem multe de făcut, dar considerăm că s-au făcut pași importanți prin toate aceste proiecte care ajută la atingerea obiectivelor climatice comune la nivel european", a precizat Doru Iordache.

Constanța alături de alte 16 UAT-uri din România s-au angajat să aibă zero emisii de carbon până în 2050. La nivel global sunt înscrise 1143 de orașe în acest proiect al orașelor care s-au declarat pregătite și dispuse să colaboreze pentru a-și atinge cele mai ambițioase obiective climatice.
Și municipiul Tulcea s-a înscris în acest efort la nivel global.



 
Iată listă orașelor din România care au aderat la programul „Cities Race to Zero”:
  • Aiud
  • Alba Iulia
  • Bârlad
  • Botoșani
  • Brașov
  • Buzău
  • Câmpina
  • Cluj-Napoca
  • Constanța
  • Iași
  • Lugoj
  • Moinești
  • Petroșani
  • Pitești
  • Suceava
  • Tulcea
  • Zalău

Principalele obligații asumate de România în conformitate cu Acordul de la Paris sunt reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 43% până în 2030 față de 2005 sub EU ETS (activități în domeniul energetic, inclusiv rafinăriile; activități de producție și prelucrare a metalelor feroase; activități în industria mineralelor – ciment, var, sticlă și ceramică, activități de producere a celulozei, hârtiei și cartonului; industria chimică; activități de producție și prelucrare a metalelor neferoase) – obiectiv unic la nivel UE și participarea la efortul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 30% până în 2030 față de 2005 în sectoarele non-ETS, incluzând transportul, agricultura, construcțiile, gestiunea emisiilor din deșeuri – obiectiv la nivel de state membre ale UE stabilit în funcție de PIB/cap de locuitor.

Acordul de la Paris a intrat în vigoare la 4 noiembrie 2016, odată cu îndeplinirea condiției care impunea ratificarea acestuia de cel puțin 55 de țări responsabile pentru cel puțin 55% din emisiile de gaze cu efect de seră. Toate statele membre ale UE au ratificat acordul.

Lista integrală a orașelor care au aderat la Cursa Orașelor către Zero poate fi consultată aici:
www.c40knowledgehub.org/s/cities-race-to-zero-public?language=en_US#city-list


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Consultare de piață pentru elaborare plan de acțiune pentru energie durabilă şi climă al municipiului Constanţa

 



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii