Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:58 16 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vor fi sau nu alegeri parţiale la Nicolae Bălcescu? Subprefectul Levent Accoium - „Aşteptăm răspunsul MAI“

ro

29 Sep, 2016 00:00 989 Marime text
Posibil dublu scrutin electoral în comuna constănţeană Nicolae Bălcescu. Reprezentanţii Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa au transmis o informare Ministerului Afacerilor Interne şi se aşteaptă un răspuns.
 
Această situaţie încă incertă a survenit după ce, în data de 3 august a.c., prefectul Adrian Nicolaescu a emis Ordinul nr. 362 prin care se constata încetarea de drept a mandatului primarului comunei Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan. Imediat, ordinul a fost comunicat primarului vizat, Consiliului Local al comunei Nicolae Bălcescu, secretarului unităţii administrativ-teritoriale, dar şi Agenţiei Naţionale de Integritate. Demersul reprezentantului Guvernului în teritoriu a avut la bază un raport de evaluare întocmit de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate şi rămas definitiv prin Decizia nr. 1950/16.06.2016, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dată fiind această stare de fapt, atribuţiile de primar au fost preluate de viceprimarul comunei Nicolae Bălcescu, Nicolae Ciocănete.

Situaţie incertă, MAI decide

Totuşi, situaţia pare să rămână neschimbată. Deşi se credea că, odată cu alegerile parlamentare programate să se desfăşoare pe 11 decembrie, se vor organiza alegeri parţiale pentru desemnarea primarului comunei Nicolae Bălcescu, se pare că nu va fi aşa. Subprefectul Levent Accoium a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, că nu se ştie sigur dacă se vor ţine alegerile parţiale în momentul de faţă.
 
„Ni s-a solicitat din partea ministerului (n.r. Ministerul Afacerilor Interne) o evidenţă a localităţilor care nu au primar sau au primar suspendat din funcţie. Informarea a fost transmisă săptămâna trecută şi vizează doar situaţia de la Nicolae Bălcescu. Până în acest moment, nu am primit niciun răspuns din partea ministerului. E posibil să se organizeze, e posibil să nu. Nu ştim nimic sigur în momentul de faţă“, a afirmat, în primă instanţă, subprefectul judeţului Constanţa Levent Accoium.
 
La scurt timp însă, acesta a revenit, telefonic, cu o precizare. „Singura localitate din judeţ unde avem primarul suspendat din funcţie este, într-adevăr, comuna Nicolae Bălcescu. Dar, cu siguranţă, nu cred că se vor organiza alegeri parţiale aici, pentru că suntem încă în dubiu şi nu cred că mai este timp pentru emiterea unei hotărâri de Guvern în acest sens. Acolo, situaţia este incertă, primarul este suspendat, dar mi se pare că mai există o cale de atac în instanţă şi, până nu se va clarifica definitiv, nu se va putea acţiona. Aşteptăm însă răspunsul Ministerului Afacerilor Interne“, a concluzionat subprefectul Levent Accoium.

Cum s-a ajuns aici  

Reamintim că inspectorii ANI au susţinut faptul că Viorel Bălan s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 iunie 2008 - 21 septembrie 2010, acesta exercitând, simultan, funcţia de primar al comunei Nicolae Bălcescu şi pe cea de administrator al SC Panminada SRL (23 iunie 2008 - 5 ianuarie 2009) şi al SC Pavicom SRL (23 iunie 2008 - 21 septembrie 2010). În comunicatul ANI se arată faptul că primarul din Nicolae Bălcescu ar fi încălcat dispoziţiile art. 87, alin (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţi comerciale.
 
Totodată, Bălan ar fi omis menţionarea, în declaraţiile de interese aferente anilor 2009 şi 2010, a calităţilor deţinute în cadrul SC Pavicom SRL, iar reprezentanţii ANI au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută de dispoziţiile art. 292 din Codul Penal: „Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unui organ sau unei instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă“.
 
Pe 21 septembrie a.c., ZIUA de Constanţa informa cititorii că magistraţii constănţeni l-au găsit vinovat pe primarul suspendat al comunei Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan.

Citeşte şi

Primar condamnat pentru fals în declaraţii

Ti-a placut articolul?

Comentarii