Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:05 24 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Va avea cinci deschideri Mediul și-a dat acordul pentru viitorul pasaj de la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu, din Constanța

ro

13 May, 2024 17:00 1017 Marime text
  • Valoarea totală a investiției este de 75.385.264,58 lei.
  • Perioada de realizare a lucrărilor este de 24 de luni.
 
Recent, Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a publicat decizia privind procedura de evaluare privind impactul asupra mediului cu privire la amenajarea pasajului rutier denivelat de la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu. Primăria a anunțat la finele lunii trecute că nu trebuie efectuată evaluarea.
 
Decizia s-a afișat pe portalul instituției de mediu ulterior, și vizează investiția care ar urma să fie edificată pe b-dul Aurel Vlaicu – tronson 1 (teren situat la intersecția b-dul Tomis cu b-dul Aurel Vlaicu,  b-dul Tomis intersecție cu b-dul Aurel Vlaicu - lot 2,  b-dul Tomis intersecție cu b-dul Aurel Vlaicu - lot 1,  b-dul Tomis- tronson 4, b-dul Tomis – tronson 3), iar beneficiar al proiectului fiind Municipiul Constanța.              
 
Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Constanța, din Constanța, str. Unirii nr. 23, în zilele de luni - joi, între orele 8-16.30, vineri, între orele 8-14, precum şi la următoarea adresă de internet http://apmct.anpm.ro.
 
Scopul proiectului este fluidizarea traficului în cele mai aglomerate intersecții din municipiu. Vor fi realizate următoarele lucrări:
  • Mutarea și protejarea rețelelor de utilități din amplasament – devierea unor rețele de gaze natural, relocarea unor rețele de canalizare pluvială și a unei rețele de curenți slabi cât și protejarea unor subtraversări ale traseelor de cablu de curenți slabi cât și de înaltă, medie și joasă tensiune
  • Realizarea lucrărilor de drum, prin reabilitarea bulevardelor din zona intersecției giratorii, traseul proiectat se suprapune aproape în totalitate pe traseul bulevardelor existente
  • Realizarea unui pod de încrucișare – podul are cinci deschideri, iar lungimea totală este de 324,26 metri
Realizarea pasajului va contrui la fluidizarea traficului, cât și la reducerea timpului de călătorie în interiorul localității.
 
Valoarea totală a investiției este de 75.385.264,58 lei. Perioada de realizare a lucrărilor este de 24 de luni.
 
Varianta de po nou, aleasă în urma analizei multicriteriale, este un pod de încrucișare mixt, cu deschiderile marginale din grinzi simple rezemate din beton precomprimat și deschiderea central în soluția arc metallic. Podul are cinci deschideri, având următoarele lungimi de calcul pentru fiecare deschidere – 31 metri, 31 metri, 64 metri, 31 metri și 31 metri.
 
În scopul îmbunătățirii mobilității pe bulevardul Tomis, în 2022 a fost realizat un studiu de trafic pentru evaluarea sistemului de circulație existent și identificarea principalelor deficiențe.

Colectarea datelor a fost realizată în 12 puncte fixe, atât în timpul săptămânii, cât și în weekend, potrivit Primăriei Municipiului Constanța.

Au fost testate două variante:

-Prima variantă presupunea construirea unui pasaj de-a lungul bulevardului Tomis (traversare peste bulevardul Aurel Vlaicu), iar din valorile rezultate s-a constatat că realizarea acestuia ar duce la înrăutățirea situației curente.

-În cea de-a doua variantă, a fost analizată situația construcției unui pasaj de-a lungul bulevardului Aurel Vlaicu (traversare peste bulevardul Tomis), iar din valorile rezultate și analizate, s-a recomandat realizarea unui pasaj peste bulevardul Tomis.


De la finalizarea studiului de trafic și până în prezent, lucrurile au avansat, în sensul în care au avut loc mai multe întâlniri cu reprezentanții Ministerului Transportului și ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
În luna septembrie 2023 a fost aprobat „de principiu” un parteneriat între Primăria Constanța, Zona Metropolitană Constanța și CNAIR, în vederea aplicării pentru accesarea finanțării prin PNRR .

În luna octombrie 2023, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local, la propunerea primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac, aleșii locali au aprobat, prin rectificare bugetară, introducerea unei linii noi de bugetare - Elaborarea documentație tehnico-economică aferentă obiectivului de investiții „Pasaj rutier denivelat la intersecția bulevardului Tomis cu bulevardului Aurel Vlaicu”, în valoare de 2 milioane lei.
 
Îmbunătățirea fluidității traficului, reducerea emisiilor de carbon și a numărului de accidente rutiere sunt doar câteva dintre beneficiile reconfigurării intersecției Tomis-Aurel Vlaicu, prin construirea pasajului suprateran. Implementarea de măsurilor de management al traficului rutier reprezintă una dintre prioritățile municipalității constănțene.
 
La finalul anului trecut, Primăria Constanța a atribuit societății Expert Proiect 2002 cu sediul în București, sector 3, contractul de elaborare SF obiectiv de investiții „Pasaj rutier denivelat la intersecția Bulevardului Tomis cu Bulevardul Aurel Vlaicu”, contract estimat la 268.000 lei.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.   
 
Citește și:
Scenariu rupt din SF Pasajul rutier de la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu va avea 5 deschideri (DOCUMENT)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii