Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:48 22 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se organizează concurs pentru funcția de manager. Pleacă dr. Tofolean de la conducerea Spitalului Clinic Județean Constanța?

ro

08 May, 2021 00:00 4543 Marime text

  • Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu a emis dispoziția privind aprobarea regulamentului de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcției de manager la Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța

  • Concursul se desfășoară la nivelul Consiliului de Administrație al spitalului

  • Surse politice cât și din cadrul celei mai mari unități sanitare din județ, pun sub semnul întrebării participarea la concurs a actualului manager interimar, dr. Tiberiu Ioan Tofolean

  • Sub aceeași rezervă, a continuării mandatului este și directorul medical dr. Marius-Dragoș Prazaru, specialist ATI

  • În toamna anului trecut, prof. univ.dr. Tofolean a acceptat după lungi negocieri cu reprezentanții CJ și cei ai PNL , să preia ca interimar managementul Spitalului

  • Acesta este și motivul pentru care președintele CJ a împănat Consiliul de Administrație al unității medicale numai cu apropiați de-ai săi, pentru a avea controlul deciziilor

  • Chiar și asa, se pare că niciuna dintre părți nu sunt mulțumite de modul în care este gestionată activitatea din spital

 

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu a emis dispoziția privind aprobarea Regulamentului de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcției de manager persoană fizică la Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța.

Potrivit dispoziției, care poate fi consultată în secțiunea “documente”, concursul se desfășoară la nivelul Consiliului de Administrație al spitalului, cu respectarea regulamentului aprobat de șeful CJC.
Concursul se desfășoară în două etape iar nota finală minimă pentru promovare a concursului este minim 7.
Comisia de concurs va fi formată din doi membri și un secretar, toți numiți de Consiliul de Administrație.

Atât surse politice cât și din cadrul celei mai mari unități sanitare din județ, pun sub semnul întrebării participarea la concurs a actualului manager interimar, dr. Tiberiu Ioan Tofolean.

Sub aceeași rezervă, a continuării mandatului este și directorul medical dr. Marius-Dragoș Prazaru, specialist ATI, absolvent al Facultății de Medicină "Victor Papilian" din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu.
Vă reamintim, în toamna anului trecut, prof. univ.dr. Tofolean a acceptat după lungi negocieri cu reprezentanții CJ și cei ai PNL , să preia ca interimar managementul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța.
Acesta este și motivul pentru care președintele CJ a împănat Consiliul de Administrație al spitalului numai cu apropiați de-ai săi, pentru a avea controlul deciziilor.
Chiar și asa, se pare că niciuna dintre părți nu sunt mulțumite de modul în care este gestionată activitatea din spital.

Acesta este motivul pentru care, conducerea PNL a pus în vedere administrației județene să ia măsuri concrete în privința managementului de la Spitalul Județean, unde urmează să aibă loc o serie de investiții și trebuie continuată reabilitarea tuturor secțiilor.


Facem mențiune că dr. Tofolean a mai condus spitalul județean în perioada 2005-2008. Acesta este, de asemenea, și profesor universitar la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Ovidius Constanța.

O variantă vehiculată pentru preluarea conducerii SCJU este Ionuț-Cornel Ionescu, fostul director Unifarm SA, adus de Mihai Lupu la Constanța tocmai pentru a-l consilia pe șeful CJC, pe probleme de management sanitar. În acest moment, nu se știe însă dacă Ionescu ar avea și susținerea liberalilor constănțeni.
Spitalul Județean Constanța a fost un cartof fierbinte pentru toate administrațiile județene, de-a lungul anilor iar managerii care au acceptat să conducă unitătea sanitară, au făcut-o întotdeauna la presiune politică, funcția în sine nefiind una râvnită nici măcar pentru CV.
 

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a dispus efectuarea unui control la SCJU

 
În luna februarie, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a dispus efectuarea unui control la Spitalul Clinic Județean de Urgență „ Sf. Apostol Andrei” Constanța.

Controlul desfășurat a vizat: verificarea respectării prevederilor legislației în domeniul achizițiilor publice în perioada 2019 – 2021, verificarea modului de externalizare a serviciilor medicale și nemedicale, analiza situațiilor economico-financiare aferente anului 2020, precum și modul de organizare și desfășurare a procedurilor de recrutare și selecție personal.

În ceea ce privește modalitatea de realizare a achizițiilor directe s-au constatat unele încălcări ale principiilor transparenței și tratamentului egal, astfel, au fost realizate și achiziții care nu au asigurat în totalitate un mediu concurențial. Totodată, în cadrul procedurilor de atribuire au fost identificate anumite nereguli în interpretarea și aplicarea normelor legale în achizițiile publice. Urmărirea modalității de îndeplinire a obligațiilor contractuale a fost realizată superficial de către SCJU. De exemplu, în cazul furnizărilor de servicii, rapoartele de activitate lunare, emise de prestatori, nu reflectă întocmai, îndeplinirea obligațiilor contractuale asumate.
În urma verificării procedurilor de încheiere a contractelor de externalizare a serviciilor medicale și nemedicale precum și a contractelor de asociere în participațiune, au fost constatate nereguli, dintre care menționăm: nerespectarea principiilor liberei concurențe, a transparenței și a tratamentului egal, neutilizarea cu eficiență a fondurilor publice, fapte ce au dus la crearea unor condiții nefavorabile pentru unitatea sanitară. În unele cazuri, titularii contractelor nu au asigurat în totalitate menținerea calității serviciilor externalizate și nici capacitatea investițională la care s-au angajat.

În urma analizei situațiilor financiare au fost constatate unele denaturări ale raportărilor, din bilanțuri, ale indicatorului de creanțe curente, ale raportărilor din contul de rezultat patrimonial, precum și cele ale indicatorului alte venituri operaționale. Aceste neconcordanțe s-au produs ca urmare a gestionării necorespunzătoare de către compartimentul de specialitate al SCJU Constanța, a contractelor de concesiune încheiate între instituția sanitară și medici sau cabinete medicale. Mai exact, în unele cazuri, nu a fost respectată procedura de calcul, facturare și încasare a chiriei care ulterior trebuia virată integral și direct la casieria instituției, după fiecare trimestru.
Echipa de control a mai constatat deficiențe în modalitatea de organizare și derulare a activităților de recrutare și angajare, precum și lipsa transparenței cu privire la posturile vacante.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

CJC Verificări la Spitalul Județean Constanța. Ce nereguli au fost depistate

Curriculum Vitae Prof. univ.dr. Tofolean Ioan Tiberiu, noul manager al Spitalului Județean Constanța

Mihai Lupu, președintele CJ Constanța - „A fost schimbat managerul la Spitalul Județean Constanța”

Președintele CJ Constanța, Mihai Lupu și-a făcut echipa. Și-a desemnat consilierii personali, pe administratorul județului dar și pe șeful Corpului de Control (documente)

Mitică Pepi și Emilia-Georgeta Țuțui, noii consilieri ai președintelui Consiliului Județean Constanța

Ti-a placut articolul?

Comentarii