Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:16 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propuneri şi dezbatere publică Reabilitarea Teatrului de Vară Mamaia, pe agenda de priorităţi a CJC

ro

02 Sep, 2016 00:00 2665 Marime text
 

Noua conducere a Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) se pare că acordă mai multă atenţie instituţiilor şi obiectivelor culturale. O dovadă în acest sens este şi ultimul anunţ postat pe site-ul CJC, prin care se aduce la cunoştinţă opiniei publice că, pe 30 septembrie, la sediul Centrului de Excelenţă în Turism „Tomis“, va avea loc o dezbatere publică pe tema proiectului „Complexul de agrement Teatrul de Vară Mamaia“. Până la 25 septembrie, cei interesaţi pot face recomandări, în format electronic, cu privire la proiectul prin care se încearcă „revitalizarea spaţiului cultural din staţiunea Mamaia prin reabilitarea Teatrului de Vară Mamaia“.
 
Prin elaborarea şi implementarea acestui proiect se urmăreşte „crearea unui complex de agrement în staţiunea turistică Mamaia - Complexul de agrement Teatrul de Vară Mamaia“. Concret, prin oportunitatea oferită de Axa 7, CJC vrea să reabiliteze acest obiectiv, urmărind „adaptarea lui la cerinţele de finanţare, astfel încât, în final, să rezulte un complex de agrement a cărui inimă este reprezentată de Teatrul de Vară, dar care să ofere şi alte oportunităţi de recreere activă, toate încadrate în spaţiul reprezentat de staţiunea Mamaia“. Punerea în practică a proiectului va permite, implicit, şi creşterea numărului salariaţilor în staţiunea Mamaia.

Ce a fost şi ce a ajuns

Cu toţii ne amintim de perioada în care, în cadrul Complexului Comercial Perla din Mamaia, muzica răsuna, iar festivalurile umpleau scena în aer liber a Teatrului de Vară. Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Mamaia, Festivalul Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc sau alte manifestări cultural-artistice au oferit, în timp, momente de neuitat localnicilor şi turiştilor, iar multora dintre artişti, o rampă de lansare. Teatrul de Vară Mamaia şi-a deschis porţile în anul 1963 şi a găzduit numeroşi artişti din România, admiraţi de spectatori din ţară şi din străinătate. Acesta avea peste 1.100 de locuri în tribune, o scenă încăpătoare şi o acustică foarte bună.

Acum, clădirea estet complet nefuncţională, a ajuns în paragină, iar câinii şi pisicile fără stăpân pot da reprezentaţii nestingherite pe scena Teatrului de Vară din Mamaia. Dotările au dispărut sau au fost distruse, structura este afectată, iar dacă nu se intervine cât mai rapid, teatrul riscă să devină o ruină.

Ce intenţionează CJC 

În prezent, a apărut posibilitatea accesării de fonduri europene nerambursabile cu care teatrul ar putea fi reabilitat. Astfel, CJC va depune spre evaluare la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Est, Organism Intermediar al Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, un proiect de reabilitare a Teatrului de Vară Mamaia prin intermediul căruia să obţină finanţarea din programul mai sus menţionat (Axa prioritară 7, Prioritatea de investiţie 7.1 - Sprijinirea unei creşteri favorabile ocupării forţei de muncă, prin dezvoltarea potenţialului endogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care să includă reconversia regiunilor industriale aflate în declin, precum şi sporirea accesibilităţii şi dezvoltarea resurselor naturale şi culturale specifice - Investiţii în infrastructura de turism).
 
Conform proiectului, în zona respectivă ar urma să apară un circuit velo-sportiv de agrement, o grădină suspendată pe terasă, locuri de joacă pentru copii şi un spaţiu interactiv artistic - pe latura dinspre Complexul Perla, iar spaţiile comerciale de la parter vor deveni locuri de joacă pentru copii „integrate în spaţii verzi nou-create“.
 
De asemenea, pe latura din spatele scenei şi pe cea dinspre lac vor fi amenajate spaţii tip grădini, iar pe latura dinspre nordul staţiunii vor apărea galerii de artă interactivă. Cea mai mare atenţie se va acorda, desigur, Teatrului de Vară. Per total, valoarea maximă a proiectului a fost estimată la 5.000.000 de euro.

Citeşte şi CJC demarează licitaţia pentru elaborarea documentaţiei privind reabilitarea Teatrului de Vară Mamaia (document)

Ti-a placut articolul?

Comentarii