Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:32 02 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiecte cu bani de la buget şi din fonduri europene, la Topraisar

ro

27 Feb, 2013 21:39 2827 Marime text
Topraisar_primar_Stelian_Gheorghe_05.jpgProiectul privind amenajarea unui drum de exploatare agricolă la Topraisar va intra în curând în licitaţie publică.

Şeful autorităţii locale, Stelian Gheorghe, a precizat că la această dată caietul de sarcini se află la verificare şi odată aprobat acesta, va putea fi, oricând, iniţiată procedura de achiziţie publică.
Fondurile în cuantum de 1,5 milioane de euro necesare pentru realizarea proiectului vin prin Măsura 125 „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii", din cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Rurală.
Drumul de exploatare se va întinde pe o suprafaţă de 11 kilometri şi va ocoli localitatea, fiind destinat traficului utilajelor agricole.

Potrivit primarului, dacă licitaţia se va desfăşura fără probleme, în vară ar trebui să înceapă lucrările de amenajare a drumului, iar în maxim un an de zile să fie şi finalizate.

Prichindeii vor avea o nouă grădiniţă

Proiectul început de Ministerul Educaţiei, la Topraisar, în anul 2008, privind construcţia unei grădiniţe la standarde europene a fost reluat anul acesta de administraţia locală. Aşadar, grădiniţa a cărei construcţie la roşu s-a realizat cu fonduri de la bugetul de stat în 2008, va fi finalizată cu bani de la bugetul local. Primarul Stelian Gheorghe declară că în toamnă copiii din localitate, cu siguranţă, vor beneficia de un sediu nou şi modern, unde nu se va mai pune problema lipsei de spaţiu. Noua clădire este amenajată în vecinătatea celei deja existente, în speţă un imobil vechi şi neîncăpător, unde prichindeii învaţă, contrar normelor sanitare, în două schimburi. Spre deosebire de actuala unitate preşcolară, grădiniţa aflată în construcţie este prevăzută cu un etaj, şase săli de clasă, vestiare, 30 toalete, cameră de izolare cu duşuri, cabinet medical şi loc de joacă. Noua unitate este proiectată pentru a găzdui 160 de prichindei.

Proiect pentru copiii cu părinţi în străinătate

După inaugurarea noii grădiniţe, vechiul imobil, în care se ţin cursurile preşcolare la această dată, va fi valorificat în cadrul unui proiect cu Ministerul Muncii, a explicat primarul Stelian Gheorghe. Mai precis, clădirea va fi transformată într-un centru pentru copiii din Topraisar care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate.

Şeful autorităţii locale a precizat că, în acest an, se va orienta către accesarea de noi fonduri UE. Rămâne însă de văzut care vor fi noile programe europene, ce se vor derula în perioada 2014-2020, şi pentru ce obiective ar putea atrage bani localitatea Topraisar.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii