Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:16 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect european, finalizat cu succes la Hârşova Reabilitarea şi modernizarea reţelei de străzi urbane, un proiect de 20 de milioane de lei

ro

14 Oct, 2015 00:00 1741 Marime text


Oraşul Hârşova face adevărate progrese în privinţa modernizării urbane. Primăria Hârşova a fost, ieri, gazda evenimentului de încheiere a proiectului „Reabilitarea şi modernizarea reţelei de străzi urbane a oraşului Hârşova“. Proiectul derulat prin fonduri comunitare, care a avut parte de unele piedici în implementare, a avut drept obiectiv dezvoltarea durabilă și echilibrată a orașului Hârșova în vederea creșterii rolului de catalizator al dezvoltării economice și sociale în zona de nord-est a județului Constanța, precum şi sporirea accesibilității centrului urban, a mobilității populației, a bunurilor și a serviciilor, ca premisă de bază a asigurării coeziunii economice și sociale a micro-regiunii.
 
Proiectul, care se finalizează chiar astăzi, a avut o valoare totală de 20.744.650,81 de lei, din care 14.423.807,74 de lei - valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, 1.917.616,06 lei - valoarea eligibilă nerambursabilă din Bugetul Naţional, 333.498,44 de lei - cofinanţarea eligibilă a Oraşului Hârşova, 3.952.000,49 de lei - valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile, 117.728,08 lei - valoarea neeligibilă inclusiv TVA aferentă acesteia. Proiectul a fost cofinanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 2 - „Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale“, Domeniul major de intervenţie 2.1 - „Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane - inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură“.
 
De beneficiile programului de asfaltare se vor bucura persoanele cu dizabilităţi, navetiștii din localitățile rurale învecinate, întreprinzătorii existenți și cei potențiali, turiștii și populația care tranzitează orașul Hârșova. „Beneficiarii direcţi ai programului de asfaltare sunt toţi cei 11.000 de locuitori ai oraşului, dar nu numai. În jurul urbei gravitează încă nouă comune, localităţi care sunt arondate Judecătoriei şi Parchetului, dar şi Spitalului Orăşenesc. Beneficiari sunt chiar şi locuitorii din imediata vecinătate, din Balta Brăilei, din judeţele Ialomiţa sau Tulcea“, a declarat primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag.

Una caldă, alta rece

Autoritatea contractantă a reabilitat şi modernizat structura rutieră de bază, trotuare, spaţii verzi, străzi laterale, alveole pentru staţii de autobuz şi a realizat marcaje rutiere pentru semnalizarea orizontală şi completarea semnalizării verticale. „Iată că am reuşit să aducem şase milioane de euro din banii europeni în această comunitate. Lucrarea realizată prin acest program a constat în turnarea unui strat dublu de asfalt, montarea de borduri, reabilitarea trotuarelor şi amenajarea alveolelor pentru staţiile de autobuz şi realizarea unor aliniamente cu spaţii verzi pe toate cele şase străzi cuprinse în program. Este vorba despre străzile Vadului, Traian, Nicolae Țârcă, Decebal, Lunii, Revoluției, în total, o suprafaţă de peste 6.200 de metri“, a adăugat şeful administraţiei publice locale de la Hârşova, Tudor Nădrag.
 
Durata de implementare a proiectului a fost de 18 luni, termenul la care trebuia finalizată lucrarea fiind stabilit iniţial la 14 august 2015. „Am făcut un act adiţional pentru a putea prelungi durata de implementare, avem dreptul să facem acest lucru, pentru că am vrut să fim siguri de calitatea lucrărilor, am luat în calcul toate situaţiile neprevăzute“, a adăugat edilul-şef de la Hârşova.
 
Totuşi, deşi primarul şi aleşii locali se bucură de succesul acestui program derulat cu fonduri europene, nu acelaşi lucru pot spune despre proiectul punctului de debarcare şi primă comercializare a peştelui. „Proiectul nu se mai face. Am pierdut banii!“, a declarat primarul Tudor Nădrag, pentru ZIUA de Constanţa. Despre acest aspect şi despre alte proiecte ambiţioase ale administraţiei publice locale de la Hârşova veţi putea afla mai multe în ediţia de mâine a suplimentului ZIUA în Judeţ.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii