Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:01 22 02 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Prejudiciu de aproape 2 milioane de euro Consiliul Judeţean se constituie parte civilă într-un dosar penal cu răsunet - „Geotop”

ro

10 Nov, 2016 00:00 2048 Marime text
Consiliul Judeţean Constanţa se reuneşte la începutul săptămânii viitoare în şedinţă extraordinară. Aleşii judeţeni urmează să-şi dea acordul referitor la constituirea Judeţului Constanţa ca parte civilă într-un dosar penal. Este vorba despre dosarul „Geotop”, în care procurorii anchetează firma care, în 2007, a câştigat un contract de peste 8 milioane de lei pentru cadastrul judeţului Constanţa. În 2010, 45 de primari din judeţ au fost audiaţi la DNA, după ce au semnat acordul de parteneriat cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa şi firma SC Geotop 2001 SRL, deţinută de colonelul SPP Nicolae Duminică, de Adrian Petru Pascu, George Daniel Popescu şi Ioan Ichim, în vederea participării la procedura de achiziţie publică „documente cadastrale şi înscriere la Cartea Funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere”.

8,43 de milioane de lei

În 2007, CJC încheia cu firma Geotop 2001 un angajament scris, în urma căruia autoritatea judeţeană urma să achite către bucureşteni suma totală de 8.435.827 de lei, fără TVA. În schimbul acestor bani, societatea urma să furnizeze serviciile necesare pentru întocmirea „documentaţiei cadastrale şi pentru înscrierea în Cartea Funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa“. Totodată, firma se angajase ca, pentru aceiaşi bani, să asigure şi „realizarea Soluţiei geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport“. SC Geotop 2001 SRL a fost desemnată câştigătoare a contractului, chiar dacă şi alte patru firme au depus oferte pentru acest contract.

Pentru ca respectivul contract să poată fi realizat, anterior adjudecării licitaţiei de către Geotop 2001 SRL, Consiliul Judeţean Constanţa a încheiat un „Acord de asociere - parteneriat” cu 45 de primării din judeţ. Acordul a fost semnat „în vederea participării la procedura de achiziţie publică «Documentaţie cadastrală şi înscriere în Cartea Funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere»“.

Şase ani de anchetă

Acest dosar se află pe masa procurorilor Anticorupţie din 2010, cercetările fiind conduse de reprezentanţii structurii centrale a DNA. La un moment dat, la acest dosar a lucrat şi comisarul-şef Valentin Burlacu, fostul inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, actual ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. După o anchetă care a durat şase ani, dosarul a fost trimis de către DNA Bucureşti la DNA Constanţa. În acest dosar, Nicuşor Daniel Constantinescu are calitatea de suspect şi este bănuit de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave. În cauză, Titi Cenuşă, la data presupusei fapte arhitect-şef în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave. De asemenea, Ioan Ichim, la data presupusei fapte administrator al societăţii comerciale, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.
 
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt: „În perioada iulie 2007 - aprilie 2013, suspecţii Constantinescu Nicuşor-Daniel şi Cenuşă Titi, în calităţile menţionate mai sus, prin acţiuni concertate, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziţie publică «Documentaţie cadastrală şi înscriere în cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere»”.

„Frauda în dauna bugetului judeţului Constanţa s-a realizat prin efectuarea, de către preşedintele Consiliului Judeţean, în mod coordonat, a unor plăţi neegale în valoare totală de 11.621.345,49 de lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de suspectul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene). Restul plăţilor au fost făcute din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care, la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiaşi societăţi comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale)“, conform DNA.

Procurorii mai arată că „lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive)“.

„Toate aceste lucruri s-au produs în condiţiile în care: societatea administrată de suspectul Ichim Ioan nu a predat niciodată beneficiarului produsele care au făcut obiectul procedurii de achiziţie publică organizată de Consiliul Judeţean Constanţa, niciuna dintre situaţiile de plată/decont rectificativ, anexată facturilor, nu cuprinde, în condiţiile legii, cantităţile şi preţurile unitare ale serviciilor de cadastru care au fost achiziţionate în baza acordului menţionat mai sus“, se mai arată în dosar.

Geotop 2001 SRL, în insolvenţă şi cu sechestru pe bunurile lui Ichim

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, SC Geotop 2001 SRL se află în insolvenţă, lichidatorul judiciar fiind Optimus Insolv IPURL, fosta Geocon Consult IPURL, reprezentată prin Cati Rădiţa. Asociaţii firmei sunt, în continuare, Nicolae Duminică, Ioan Ichim, Adrian Petru Pascu, George Daniel Popescu şi poetul Mircea Dinescu. Din 12.02.2013 s-a instituit sechestru pe cele 26 de părţi sociale aparţinând lui Ioan Ichim.

Citeşte şi

După şase ani de anchetă
Nicuşor Constantinescu, suspect în dosarul „Geotop 2001“ (rechizitorii) 

 
Nicuşor Constantinescu, la DNA Constanţa. Audierile au legătură cu dosarul Geotop (galerie foto+video)

Raport SRI şi cadastrarea judeţului Constanţa. Legătura dintre masonii „neactualizaţi" ai României şi dosarul „Geotop 2001"

Radiografia unui dosar care a cutremurat din temelii toată Constanţa. Ce (mai) face DNA-ul cu dosarul „Geotop 2001“?! (documente)

Ti-a placut articolul?

Comentarii