Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:13 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Plăţi nelegale“ către sportul constănţean După ce s-au asociat, CJC vrea înapoi banii de la Şcoala de Fotbal Farul 2010 (documente)

ro

14 Jul, 2014 00:00 3253 Marime text
Conform raportului întocmit de auditorii Curţii de Conturi a României (CCR), în urma efectuării testelor de detaliu şi control, s-a constatat că, în anul 2012, din bugetul CJC au fost finanţate cheltuieli cu activităţi sportive în sumă de 13.305.000 lei. Din această sumă, în 2012, 300.000 de lei ar putea fi cei alocaţi către Asociaţia Club Sportiv Şcoala de Fotbal Farul Constanţa 2010

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, este cercetat pentru o serie de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. În luna aprilie, procurorul Andrei Bodean din cadrul DNA Constanţa a decis extinderea urmăririi penale în dosar. În plus, în această cauză mai sunt cercetaţi şi alţi funcţionari publici din cadrul CJC.

Aproape 14 milioane de lei, „plăţi nelegale“ către asociaţii şi cluburi sportive


În rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori în data de 15 ianuarie, se precizează că „există date şi indicii temeinice potrivit cărora învinuitul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al CJC, în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 de lei“. Printre acestea, DNA menţiona: „13.305.000 de lei, reprezentând plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive; finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza hotărârilor CJ Constanţa, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr.350/2005 ce reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi a prevederilor Legii nr.69/2000 a Educaţiei fizice şi Sportului“. Aceste acte reies şi din raportul Curţii de Conturi a României (CCR), unde se menţionează „efectuarea de plăţi nelegale către asociaţii şi cluburi sportive reprezentând finanţare acţiuni sportive numai în baza hotărârilor de Consiliu Local şi fără a se respecta prevederile Legii, în sumă de 13.305 mii lei, la care s-au calculat dobânzi de 594 mii lei“. „13.305.000 de lei reprezintă finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive, ceea ce, în valori relative, reprezintă o pondere de 42,4%, finanţarea şi plăţile fiind efectuate de către CJC numai în baza hotărârilor CJ şi a celor de modificare sau rectificare a bugetului iniţial pentru anul 2012“, se mai arată în documentul redactat de auditorii CCR. Una dintre asociaţiile şi cluburile sportive cele mai „răsfăţate“ este Asociaţia Club Sportiv Şcoala de Fotbal Farul Constanţa 2010.

CJC s-a „înfrăţit“ abia în martie cu CSS Fotbal Farul 2010


Printre dosarele care se află pe rolul Judecătoriei Constanţa, într-unul figurează „Asociaţia «Clubul Sportiv Şcoala de Fotbal Farul Constanţa 2010»“ (CSS Fotbal Farul 2010), care are calitatea de pârât. Asociaţia a fost înregistrată la instanţele constănţene la data de 16 august 2010, avându-i ca fondatori pe Antonescu Dumitru, Tudor Grigorie, Constantin Victor-Aurel, Petre Valentina, Drăgan Mirela, Turcu Mihai, Şovăilă Eugen-Marian, Tudor Daniel, Constantinescu Ioan, Comăniţă Petre, ultimii trei făcând parte şi din consiliul director al formaţiunii sportive. Scopul declarat al CSS Fotbal Farul 2010 îl reprezintă dezvoltarea, promovarea şi susţinerea programelor sportive de performanţă. Din luna martie 2014, în urma unei Hotărâri de Consiliu Judeţean (HCJ), membru asociat a devenit şi Judeţul Constanţa - Consiliul Judeţean Constanţa, care, acum, solicită în instanţă „acţiune în răspundere contractuală, pretenţii“ de la cei cu care s-a „înfrăţit“. Reclamanţi în acest dosar sunt: Judeţul Constanţa, prin preşedintele CJC, Consiliul Judeţean Constanţa şi preşedintele CJC, toate cu „sediul ales la avocat Marius Mocanu“.

Cristinel Dragomir - „Trebuie să recuperăm prejudiciul“


„Trebuie să ne judecăm ca să câştigam în instanţă, dar pentru că e suspendat în instanţă, până se termină procesul domnului Constantinescu şi al directorilor care sunt implicaţi în dosar, noi avem obligaţia, ca instituţie, să ducem decizia la îndeplinire. Decizia spune că e plată nelegală şi că trebuie să recuperăm prejudiciul. Atunci, noi am acţionat în instanţă absolut toate instituţiile care au fost prinse în decizia 70 de anul trecut. Şi cum poţi să recuperezi? Trebuie să îi dai în judecată“, a declarat vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir.
Potrivit Hotărârii de CJ nr. 44/2014, Judeţul Constanţa - CJC a aderat ca membru asociat la CSS Fotbal Farul 2010. Reprezentantul CJC în cadrul CSS Fotbal Farul Constanţa 2010 este Nicolae-Stelian Fronescu, iar împuternicit să semneze, în numele şi pe seama Judeţului Constanţa şi a CJC, actele adiţionale la Actul constitutiv şi la Statutul CSS Fotbal Farul 2010 a fost preşedintele CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu.
Potrivit HCJ nr. 182 şi nr. 57, emise în 2012 şi 2013 (deci înainte ca CJC să fie membru asociat al clubului), a fost aprobată (în unanimitate) alocarea a câte de 300.000 de lei către CSS Fotbal Farul 2010 pentru desfăşurarea activităţii competiţionale în anii menţionaţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii