Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:39 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe 11 mai 30.000 de oameni sunt aşteptaţi la Peştera, de Ziua Comunei

ro

01 May, 2013 00:00 4994 Marime text
Dacă iniţial Ziua Comunei Peştera trebuia sărbătorită pe 1 Mai, primarul localităţii, Valentin Vrabie, a decis ca mult aşteptatul eveniment să fie amânat până pe data de 11 mai şi asta dat fiind faptul că ne aflăm în Săptămâna Patimilor. „De obicei, sărbătoream Ziua Comunei pe 1 Mai, dar este Săptămâna Mare, este post, nu dorim să inducem în păcat eventualii participanţi la eveniment. Ar fi păcat. Acesta este motivul pentru care serbarea câmpenească a fost amânată”, a declarat şeful administraţiei publice locale, Valentin Vrabie.
Primarul comunei constănţene a menţionat că, de cinci ani de când organizează acest eveniment, numărul participanţilor la serbarea câmpenească a crescut simţitor, de la an la an. „Estimăm aproximativ 30.000 de oameni anul acesta. Am început în prezenţa a 5.000 de persoane acum cinci ani, dar anul trecut am avut, la Ziua Comunei, 20.000 de participanţi”, susţine Vrabie.
Conform afirmaţiilor primarului comunei constănţene, serbarea câmpenească se va desfăşura, ca de obicei, pe Valea Izvorului, „acolo unde terenul este pregătit, fertilizat, cosit, întreţinut”. „Peştera îşi aşteaptă prietenii pentru a sărbători Ziua Comunei”, a declarat vrabie.
De menţionat este că, potrivit spuselor şefului administraţiei locale, la ediţia de anul acesta sunt invitaţi o serie de interpreţi şi formaţii de renume: Holograf, Mandinga, Aurel Tămaş, Alex Velea, Ion Paladi, Denisa, Steliana Sima, Gramoste. „Sperăm să înflorească salcâmul până atunci, iar atmosfera va fi de vis”, a conchis primarul Valentin Vrabie.
Evenimentul este organizat de administraţia publică locală, cu ajutorul sponsorilor.

Patru cişmele noi, sfinţite de Izvorul Tămăduirii
 
Ca şi în anii trecuţi, în preajma Zilei Comunei Peştera, administraţia publică locală inaugurează mai multe cişmele. Conform declaraţiilor primarului Valentin Vrabie, acţiunea se înscrie într-un proiect demarat în 2011, proiect care prevede în total realizarea a 16 cişmele.
„Anul acesta vor fi inaugurate patru cişmele şi un monument - cişmea din marmură, un simbol reprezentându-L pe Mântuitor ducând crucea, în timp ce, de la picioarele Lui, izvorăşte apa”, a explicat Vrabie. Potrivit spuselor primarului, monumentul se află pe DC28, în localitatea Peştera. Atât cele patru cişmele, cât şi monumentul vor fi sfinţite şi inaugurate pe data de 10 mai, zi de sărbătoare ce marchează Izvorul Tămăduirii. Monumentul - cişmea de la care oamenii vor putea să bea apă este amplasat pe podeţul situat în drumul copiilor spre şcoala din localitate.
Cele patru cişmele care vor fi sfinţite de Izvorul Tămăduirii se află în localitatea Peştera. „În total, este o reţea de cişmele de peste 20 de kilometri, un proiect care a însemnat multă muncă şi o investiţie pe măsură. Proiectul a fost finanţat cu bani de la bugetul local, dar şi din sposorizări. Ceea ce este foarte important este faptul că oamenii pot să bea apă gratuit de la aceste cişmele şi, mai mult, animalele lor se pot adăpa aici fără a plăti”.
În cadrul proiectului celor 16 cişmele, cinci dintre acestea au fost inaugurate în 2011, iar una în 2012. Ulterior inaugurării celor patru mai sus menţionate, administraţia locală va realiza cişmele şi în zona satelor aferente comunei, spre Ivrinezu Mare şi Ivrinezu Mic.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • nu te intereseaza 10 May, 2013 19:17 Ce vedete vin?
  • fara nume 07 May, 2013 15:27 trebuie invitati la aceste sarbatori ale Dobrogenilor si artistii nostri dobrogeni de valoare care poarta pe toate meridianele traditiile acestor locuri: As aminti doar cativa: Aneta Stan, Floarea Tanasescu, indragitul duet Constantin Badea si Victoria Vlase, Sirma Granzulea, Marius Cristel Marin.
  • eugen mocanu 01 May, 2013 16:51 In atentia Domnului primar. Am fost la Pestera incepand cu a doua editie.Foarte frumos.O SUGESTIE: Vazand ca in timpul desfasurarii spectacolului mai sunt unii participanti care arunca pe iarba verde resturi de sticle,pet-uri,casarole in care a fost mancare,si cate si mai cate, as recomanda ca din persoanele din comuna de la "social" sa dispuna ca doua - trei persoane sa stranga de pe jos (chiar in timpul desfasurarii spectacolului, cu o tepusa si un sac s-ar putea rezolva cu mizeria lasata de o parte dintre noi consumatorii si spectatorii acestei frumoase manifestari. Totul este frumos,dar cand vezi pe jos cate si mai cate... Se vede foarte urat si in filmarile facute la care ne uitam cu mandrie dar si cu rusine de ceea ce lasam in urma (o parte dintre noi). Se poate? Multumiri si sa fie vreme frumoasa.