Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:31 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Paroh este Bogdan Moise, fost decan al Facultăţii de Teologie a Universităţii „Ovidius“ Primăria Constanţa alocă o nouă tranşă de bani pentru biserica de pe Ştefăniţă Vodă (document)

ro

29 Jul, 2017 00:00 4808 Marime text
Consilierii locali municipali sunt chemaţi să voteze în şedinţa Consiliului Local din 31 iulie a.c. şi acordarea unui sprijin financiar în sumă de 50.000 de lei, din bugetul local, Parohiei „Sf. Antonie cel Mare şi Sf. Iosif Mărturisitorul“, pentru continuarea lucrărilor de construire a lăcaşului de cult.
 
Biserica este situată în apropierea cartierului Henri Coandă (strada Ştefăniţă Vodă nr. 11), iar construirea ei a început în anul 2006. Potrivit proiectului de HCLM, valoarea devizului lucrărilor rămase de executat este de 398.199 de lei. Lăcaşul de cult beneficiază de Autorizaţia de construire (continuare lucrări) nr. 654, eliberată în 19.04.2012.
 
Fondurile se alocă în conformitate cu prevederile art. 3, alin. (2) din OG nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, actualizată, ale art. 4, alin.(2), şi ale art. 5 din HG 1470/2002 privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor OG 82/2001 şi cu cererea Parohiei „Sf. Antonie cel Mare şi Sf. Iosif Mărturisitorul“ nr. 93656/21.07.2017; în temeiul prevederilor art. 45, alin (6) din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală.
 
În solicitarea adresată Primăriei de reprezentantul parohiei, Bogdan Moise, fost decan al Facultăţii de Teologie a Universităţii „Ovidius“, cercetat disciplinar şi demis, în urma unor suspiciuni de transferuri ilegale, se fac următoarele precizări: „Lăcaşul de cult are următoarele dimensiuni: 34 de metri lungime, 18 metri lăţime. Grosimea zidurilor este de 50 cm, construcţia fiind prevăzută cu demisol pe întreaga suprafaţă de aproximativ 500 mp, trei turle şi pridvor deschis. Istoricul lucrării cuprinde următoarele etape: executarea gropii aferente pe toată suprafaţa construibilă, cu compactarea unei perne din spărtură de carieră cu o grosime de un metru, pernă a cărei rezistenţă a fost probată cu mijloacele specifice, fiind emise avizele necesare din acest punct de vedere. După turnarea betonului mort, s-au executat lucrările de cofrare, armare şi turnare a fundaţiei. S-a continuat cu umplerea casetelor cu pământ, izolarea şi turnarea plăcii «radier».
 
Construirea demisolului, până la cota 0,00 m, s-a realizat din fier şi beton, conform documentaţiei, demisolul având o înălţime (la interior) de 3,85 m. Următoarea etapă a constat în ridicarea zidurilor din cărămidă, turnarea centurilor, a stâlpilor încastraţi şi a stâlpilor interiori, a buiandrugilor, a balcoanelor cu arcele aferente, precum şi a plăcilor mici de la Proscomidiar şi Diaconicon, a centurilor. S-a continuat cu ridicarea turlelor până aproape de cota finală, cu executarea unei părţi din şarpantă.
 
Sumele necesare pentru ceea ce s-a realizat până în prezent provin, în cea mai mare măsură, din donaţiile credincioşilor, şi într-o măsură apreciabilă, din sponsorizările câtorva firme. De la Primăria Constanţa s-au primit 10.000 (zece mii) de lei în 2007, iar de la Secretariatul de Stat pentru Culte, 12.000 (douăsprezece mii) de lei în 2008.
 
În prezent, ne aflam într-un moment foarte important al realizării construcţiei, elaborarea acoperişului, ceea ce necesită următoarele: achiziţionarea şi montarea crucilor pe tablă, odată cu ultimele turnări de beton pentru fixarea şi încastrarea acestora în cupole, executarea şarpantei turlelor, acoperirea cu tablă, montarea paratrăsnetelor, montarea ferestrelor la turle, tencuirea şi finisarea exterioară a turlelor, demontarea schelei turlelor, executarea învelitorii cu tablă a acoperişului propriu-zis, cu jgheaburi, burlane şi rigole care să îndepărteze apa de la baza edificiului cat mai repede, pentru a nu se afecta fundaţia demisolului.
 
Toate aceste lucrări care sunt de executat Ia exterior trebuie realizate în ordinea amintită, adică de Ia vârf spre bază, într-un flux continuu, în vederea evitării deteriorării materialelor deja puse în operă, în condiţiile în care a trecut o perioadă considerabilă de la începerea construcţiei. Marea dificultate pe care o întâmpinăm, în condiţiile crizei actuale, este că enoriaşii nu mai pot contribui pentru continuarea lucrărilor de finalizare a locaşului“.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta proiectul integral de HCLM.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii