Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:02 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O turbină eoliană va asigura necesarul energetic, la Peştera

ro

30 Jul, 2014 00:00 3524 Marime text
Comuna Peştera are planuri mari în ceea ce priveşte investiţiile, însă, la fel ca în întreaga ţară, banul public nu este niciodată în surplus, iar proiectele de investiţie sunt adesea ţinute pe loc. Pentru a putea face economii, primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie, s-a gândit că o soluţie salvatoare este aceea de a utiliza energiile regenerabile în acest scop. Iar cum localitatea este poziţionată într-o zonă unde vântul bate 12 luni pe an, lucru care, de altfel, a atras şi mulţi investitori în domeniul energiei verzi, autoritatea locală a decis că cea mai bună soluţie este de a construi o turbină eoliană care să asigure necesarul energetic pentru iluminatul public şi al instituţiilor locale. „Suntem în faza de proiect pentru o investiţie care prevede construirea unei centrale electrice eoliene de 1,5 MW cu racord la sistemul energetic naţional. Turbina o vom ridica pe un teren aflat în apropierea localităţii Peştera, care a fost donat de către un investitor local. Suntem în faza de întocmire a documentaţiei pentru proiect, pe care îl realizăm prin fonduri europene, iar costul investiţiei este de aproximativ 1,2 milioane de euro. Însă partea pe care bugetul local o va suporta este de doar 2%“, a declarat primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie.

Liderul administraţiei publice locale de la Peştera spune că investiţia va uşura considerabil costul anual al facturii la energie electrică. „Lunar, pentru că nu folosim energie verde, regenerabilă, de tipul celei eoliene, costurile facturilor de electricitate pentru necesarul iluminatului public şi al instituţiilor din comună ajung la aproximativ 70.000 de lei. Dacă am economisi aceşti bani, aproape un milion de lei, am putea să canalizăm resursa către alte investiţii, lucrări pe care le-am realiza într-un timp mult mai scurt. De aceea, odată făcută această investiţie, beneficiile vor fi considerabile pe termen lung“, a declarat Valentin Vrabie.
Gospodarul-şef a mai spus că iluminatul public, al sediului Primăriei, al şcolii, al căminului cultural şi al tuturor instituţiilor publice se va face prin energia regenerabilă produsă de această turbină eoliană.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii