Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:28 10 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O propunere a vicepreședintelui Gima din 2018. Noul teatru pentru copii va funcționa în incinta Complexului Muzeal de Știinte ale Naturii din Constanța

ro

25 Dec, 2020 00:00 904 Marime text

 

  • Consiliul Județean Constanța propune spre consultare publică, ca realizarea noului Teatru pentru Copii și Tineret să fie în incinta Complexului Muzeal de Știinte ale Naturii din Constanța

  • Este vorba despre proiectul depus la începutul anului 2018, pe atunci de către consilierii județeni din partea PNL Stelian Gima(n.r. actualul vicepreședinte al CJ) și Bogdan Bola(n.r. actual deputat) 

  •  Aceștia identificaseră și un teren din oraș, situat pe malul lacului Tăbăcărie, în spatele Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța și au depus un amendament la aprobarea bugetului județean pentru 2018, amendament care nu le-a fost acceptat de fosta conducere a CJ

  • Noul teatrul ar trebui să fie dotat cu toate spațiile de care are nevoie o instituție de acest gen demnă de secolul XXI, cu o sală de spectacole de 250-300 de locuri, o sală auxiliară de repetiții, rampe de acces  pentru copii mici, foaiere, garderobă, casă de bilete, bufet, spatii de expoziții, grupuri sanitare separate pe sexe - pentru public

  • Spațiile terenului arondat teatrului se vor amenaja cu spații verzi

  • Proiectul ar putea căpăta contur cu finanțare europeană, în cadrul exercițiului financiar  2021-2027

  • Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Stelian Gima a precizat pentru ZIUA de Constanța, că proiectul va fi introdus în ședința de Consiliu, în vederea aprobării studiului de fezabilitate în luna februarie 2021

 
În concordanță cu directivele organismelor finanțatoare pentru perioada de programare 2021-2027, prin care beneficiarii au obligativitatea de a demonstra prin dovezi respectarea principiului transparenței privind propunerile administrative locale față de comunitate, coroborată cu lipsa unei strategii a Județului Constanta care să cuprindă proiectele/propunerile importante din toate domeniile, conducerea Consiliului Județean Constanța propune spre consultare publică, ca realizarea noului Teatru pentru Copii și Tineret să fie în incinta Complexului Muzeal de Știinte ale Naturii din Constanța.
La începutul anului 2018, pe atunci consilieri județeni din partea PNL Stelian Gima(n.r. actualul vicepreședinte al CJ) și Bogdan Bola(n.r. actual deputat) au propus Consiliului Județean construirea unui teatru pentru copii, investiție estimată la 2 milioane de euro, vezi secțiunea “documente” .
Aceștia identificaseră și un teren din oraș, situat pe malul lacului Tăbăcărie, în spatele Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța și au depus un amendament la aprobarea bugetului județean pentru 2018, amendament care nu le-a fost acceptat.
 
Inițiatorii proiectului vorbeau la acel moment despre preocupările pentru un teatru destinat copiilor în Constanța, care au existat încă de la începutul secolului al XX-lea, atunci când, după 1910, Alexandru Davila inaugura stagiunile teatrale estivale ale Cazinoului din Constanța. În anii '50, când se înființează colective teatrale cu spectacole pentru copii din cadrul caselor de cultură ale sindicatelor, ia ființă și la Constanța o formațiune de amatori care începe să prezinte o serie de spectacole publice.
În 1956 s-a constituit o trupă închegată, condusă de regizorul Claudiu Cristescu, care va debuta în incinta Teatrului Dramatic.
La scurta vreme după înființare, Teatrul de Păpuși, ca secție a Teatrului Dramatic, a putut avea spectacole în clădirea celei mai vechi săli de teatru din Constanța (în care funcționează și astăzi) - fostul Teatru „Elpis“ al comunității elene.
În anul 2003, pe structura Secției de Păpuși, a luat naștere Teatrul pentru Copii și Tineret, din inițiativa directorului-actor Lică Gherghilescu(n.r. devenit consilier al președintelui CJ pe probleme de cultură), având ca principal obiectiv lărgirea paletei repertoriale de spectacole și, implicit, a segmentului de public.


În susținerea acelui proiect, Gima și Bola spuneau că sala în care funcționează astăzi Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare“ nu mai corespunde cerințelor desfășurării unor activități artistice în concordanță cu standardele moderne adecvate secolului XXI.
Deoarece are o vechime de peste 100 de ani (1895), ea a fost deseori supusă unor reparații sau reamenajări. După 1944, balcoanele care existau la nivelul etajului 1 s-au deteriorat în așa măsură încât au trebuit dezmembrate. Scena este mai mult improvizată, neavând un loc normal pentru jocul actorilor, pentru amplasarea unor decoruri adecvate. Nu există suficient loc pentru cabinele actorilor, cameră de machiaj, spații pentru recuzită și costume. Nu există spații pentru foaiere, bufet, sau grupuri sanitare necesare pentru numărul de spectatori din sala de spectacole. Nu există o sală secundară pentru repetiții sau spectacole minore, iar curățenia se face cu dificultate. 
 

Cum ar putea să arate teatrul


Potrivit expunerii de motive la proiectul depus în 2018, noul teatrul ar trebui să fie dotat cu toate spațiile de care are nevoie o instituție de acest gen demnă de secolul XXI, cu o sală de spectacole de 250-300 de locuri, o sală auxiliară de repetiții (în care se vor putea ține și spectacole minore - pentru cca 60 de locuri), rampe de acces (planuri înclinate) pentru copii mici, foaiere, garderobă, casă de bilete, bufet, spatii de expoziții, grupuri sanitare separate pe sexe - pentru public.
 


Pentru actori vor fi prevăzute cabine dotate corespunzător, camere de machiaj, grupuri sanitare și vestiare. Pentru personalul auxiliar vor fi prevăzute spatii tehnice și ateliere de croitorie, decoruri și păpuși. Pentru administrație se vor crea spații pentru contabilitate, secretariat, director, sală de consiliu, grup sanitar. Este necesar să existe și trei garsoniere pentru trupele care vin din țară sau străinătate, cheltuielile cu cazarea lor reducându-se considerabil. Clădirea va avea spații de degajare (holuri, culoare, scări) atât pentru public, cât și pentru personal. Scena va fi dimensionată corespunzător cu standardele internaționale, având și spatii adecvate pentru culise, backstage. La exterior, inițiatorii proiectului propun montarea unei scene și gradene (având și grupuri sanitare) pentru spectacole în aer liber. Parcul care se va realiza înspre lac se poate dota cu jocuri de copii, un mini Disneyland.
 
Spațiile terenului arondat teatrului se vor amenaja cu spații verzi. Indicii spațiali ai imobilului propus: suprafața terenului = 4.473 mp, aria construită = 1.500 mp+70 mp.
Pentru a doua oară în vara anului 2018, Stelian Gima şi Bogdan Bola au înregistrat la secretariatul Consiliului Judeţean proiectul de hotărâre de HCJ nr. 16974 din 21.06.2018, cu privire la construirea primului teatru de copii din judeţul Constanţa. Dar nici atunci proiectul nici măcar nu a fost pus în discuție de Horia Țuțuianu, fostul a Consiliului Județean Constanța.
Acum, proiectul ar putea căpăta contur cu finanțare europeană, în cadrul exercițiului financiar  2021-2027.
Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Stelian Gima a precizat pentru ZIUA de Constanța, că proiectul ar putea fi introdus în ședința de Consiliu, în vederea aprobării studiului de fezabilitate în luna februarie 2021, sumele pentru SF urmând să fie cuprinse în bugetul CJC de anul viitor.
 
Citește și:

Iată cum ar trebui să arate noul teatru pentru copii și tineret! Propunerea consilierilor PNL Gima și Bola, neacceptată de Consiliul Județean Constanța! (galerie foto)

Doi consilieri judeţeni PNL readuc în atenţia Consiliului Judeţean Constanţa necesitatea construirii unui teatru pentru copii şi cer introducerea proiectului în comisii şi pe ordinea de zi! (documente)


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii